Kaakkois Suomi,  Poliisi

Valepoliisin soittoja Kaakkois-Suomessa

Kaakkois-Suomen poliisi tutkii viittä tuoretta tapausta, joissa poliisina esiintynyt henkilö on tiedustellut puhelimessa verkkopankkitunnuksia.

Muistutamme, että poliisi ei koskaan kysy pankkikortin tai verkkopankin tunnuksia, tai tarvitse niitä virkatehtävien hoitoon. Jos epäilet pankkikorttisi tai tunnuksien joutuneen vääriin käsiin, ilmoita asiasta pankkiin välittömästi ja tee rikosrikosilmoitus.

Valepoliisit kalastelevat erityisesti ikäihmisten pankkikorttitietoja ja verkkopankkitunnuksia. Huijaus tapahtuu usein puhelimitse tai suorilla yhteydenotoilla. Valepoliisit saattavat kertoa esimerkiksi keksitystä rikosuhasta, jossa pankkitilillä oleva varallisuus on akuutissa vaarassa. Tätä varten valepoliisi vaatii kovalla kiireellä verkkopankkitunnuksia, niihin liittyviä tunnuslukuja tai pankki- ja maksukorttien tietoja. Huijaus saattaa olla naamioitu myös yritykseksi palauttaa hetki sitten kavallettuja varoja.

Valepoliisien tekemistä rikoksista on hyvä keskustella lähiomaisten kanssa ja näin estää heitä joutumasta rikoksen uhriksi. On tärkeää muistuttaa, että varallisuuteen, pankkikortteihin ja pankkitileihin liittyvät tiedot tulee pitää salassa. Tietoja ei pidä paljastaa, vaikka niitä tiedusteltaisiin kenen tahansa nimissä. Tilin nosto- ja käyttörajoitukset on myös hyvä päivittää vastaamaan todellisia tarpeita.