Kotka,  Kulttuuri

KYMI SINFONIETTA 20 VUOTTA!

Kuvaaja: Tommi Mattila

ORKESTERI JUHLII TAITEELLISEN NEUVONTANTAJANSA OLARI ELTSIN, PIANISTI OLLI MUSTOSEN JA YLEISÖN KANSSA

Kymenlaakson oma orkesteri Kymi Sinfonietta täyttää tänä vuonna 20 vuotta, ja tästä merkkipäivästä nautitaan juhlakonsertein ensi viikolla, torstaina 7.2. klo 19 Kotkan konserttitalolla ja perjantaina 8.2. klo 19 Kuusankoskitalolla. Konsertit johtaa orkesterin taiteellinen neuvonantaja Olari Elts ja solistina on pianisti Olli Mustonen, molemmat pitkäaikaisia Kymi Sinfoniettan yhteistyökumppaneita. Kymi Sinfonietta on vakiinnuttanut asemansa parinkymmenen vuoden aikana kymenlaaksolaisen kulttuurin lippulaivana. Yhtenä Suomen kiinnostavimmista pidetty orkesteri konsertoi säännöllisesti Kouvolassa ja Kotkassa.

Musiikilliseksi Pikkujättiläiseksikin nimitetyn Kymi Sinfoniettan 20-vuotisjuhlakonsertissa kuullaan upeita mestariteoksia. Nämä klassikot kuuluvat säveltäjiensä rakastetumpiin kappaleisiin. Konsertti käynnistyy juhlavasti Carl Maria von Weberin Juhla-alkusoitolla. Yhden maailman suosituimman pianoteoksen, Edvard Griegin Pianokonserton mukaansatempaavat sointuvyörytykset soivat tähtisolisti Olli Mustosen käsissä. Tasan sata vuotta sitten ensi kertaa esitetyn Jean Sibeliuksen 5. sinfonian valoisuus ja luonnonläheisyys on omiaan juhlakonsertin ohjelmaan. Yleisö pääsee nauttimaan tästä teoksesta laajennetun orkesterin ja kapellimestari Olari Eltsin tulkintana.

Orkesteri toivottaa kaikki tervetulleiksi juhlakonsertteja edeltäviin ennakkotilaisuuksiin, etkoille, joissa orkesterin edustajat ottavat vastaan onnitteluja ja tervehdyksiä – mukana on myös musiikillisia yllätysnumeroita. Etkot järjestetään ennen konsertteja, klo 17.30 alkaen torstaina 7.2. Kotkan konserttitalon Ravintola Vaustissa ja perjantaina 8.2. Kuusankoskitalon galleriassa.

Kymenlaaksolaisen kulttuurin dynamo

Kymi Sinfonietta on tunnettu kymenlaaksolaisen kulttuurin dynamona, jonka kehityskaari on pitkäjänteisen työn ansiosta ollut jatkuvasti nousujohteinen niin taiteellisen tason kuin kansainvälisten linjauksienkin osalta. Sen vuotuinen esiintymismäärä on yksi suurimmista suomalaisella orkesterikentällä ja jalkautumistoiminta esimerkiksi lasten ja vanhusten pariin on ollut erittäin laajaa ja uraauurtavaa valtakunnallisestikin mitattuna. Se on saanut huomiota myös valtakunnan rajojen ulkopuolella ulkomaan konserttien ja Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun myötä. Kymi Sinfoniettan ulkomaankonserttimatkat ovat suuntautuneet Pietariin, Hollantiin, Kiinaan, Latviaan, Viroon ja Lontooseen.

Kymi Sinfonietta, eli Kymenlaakson Orkesteri Oy aloitti toimintansa 1.1.1999. Orkesterin perinteet ovat kuitenkin pitkät, sillä se koostuu vuoden 1998 lopussa yhdistettyjen Kotkan ja Kouvolan kaupunginorkestereiden muusikoista ja kymenlaaksolaiset orkesterimusiikin juuret ulottuvat aktiivisten musiikinharrastajien ansiosta ainakin sadan vuoden taakse. Kahden kaupungin, Kotkan ja Kouvolan voimavarat yhdistämällä luotiin iskukykyinen sinfonietta-kokoonpano, jossa on nykyään kaikkiaan 32 soittajaa. Suomen orkesterikartalla Kymi Sinfoniettan tekee ainutlaatuiseksi em. yhteistyömallin lisäksi myös orkesterin osakeyhtiömuoto.