Kotka,  Yritykset & Yrittäminen

Lantmännenin Kotkan työntekijät protestoivat työnantajan sanelua 3,5 vuorokauden työnseisauksella

Lantmännen Cerealia Oy:n Kotkan tehtaan työntekijät jäävät pois töistä kolmeksi ja puoleksi vuorokaudeksi. Työnseisaus alkoi tänään kello 22, kun yövuoron työntekijät jäivät kotiin. Takaisin töihin työntekijät palaavat perjantaina kello kuusi alkavaan aamuvuoroon.

Ulosmarssillaan tehtaan 140 työntekijää protestoi työnantajan sanelua ja työaikamallin muutosta vastaan.

– Kun työntekijät osoittavat mieltä näin kovalla tavalla, se kertoo karua kieltä siitä, miten huonosti ihmiset täällä voivat ja kuinka kyllästyneitä he ovat työnantajan sanelupolitiikkaan, Lantmännenin Kotkan tehtaan työntekijöiden pääluottamusmies Kim Palola sanoo.

Tehtaalla käydään parhaillaan yhteistoimintaneuvotteluita. Työnantaja ilmoitti tänään työntekijöille muuttavansa työaikamallia niin, että keskeytymättömästä kolmivuorotyöstä siirrytään keskeytyvään kolmivuorotyöhön.

– Katkeava kolmivuorotyö muuttaa työaikoja huonommaksi ja epäinhimillisemmäksi työntekijälle sekä laskee merkittävästi palkkaa, emme voi hyväksyä sellaista, Palola toteaa.

Työnantaja haluaa myös lisätä yksintyöskentelyä tehtaalla.

– Yksin isojen koneiden kanssa työskenteleminen on iso uhka työturvallisuudelle, Palola muistuttaa.

Näkkileipää ja hapankorppuja valmistava Kotkan tehdas siirtyi Lantmännenin omistukseen vuonna 2015.

– Sen jälkeen meillä on ollut vähintään kerran vuodessa yt-neuvottelut. Työntekijäpuolen näkemyksiä ei huomioida, vaan työnantaja sanelee yksipuolisesti asiat. Haluamme, että meitä kuunnellaan ja työnantaja ymmärtää, ettemme hyväksy työehtojen heikennyksiä, Palola kertoo.

Työnseisauksesta päätettiin iltapäivällä työhuonekunnan kokouksessa, jonka jälkeen iltavuoron työntekijät ajoivat tehtaan tuotannon alas.