Liikenne & Logistiikka

Kesänopeuksiin siirrytään ensi viikolla Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusten poisto aloitetaan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa keskiviikkona 13.4.2022. Muutoksen ajankohtaa voidaan tarvittaessa kuitenkin paikallisesti lykätä sää- ja keliolosuhteiden mukaan. Koko maassa on määrä palata kesäajan nopeusrajoituksiin huhtikuun loppuun mennessä. Myös tielläliikkujien on otettava olosuhteet huomioon niin rengasvalinnoissa kuin ajamisessakin.

Nopeus tilanteen tasalle

Vaikka kesänopeuksiin siirrytäänkin, voi turvallinen ajaminen edellyttää alempia nopeuksia kuin liikennemerkki sallisi. Talvi on ollut kaakossa erityisen runsasluminen ja sulamisvesien suuri määrä lisää riskiä liukkauteen etenkin aamun tunteina. Talven jäljillä monilla teillä voi myös olla päällysteessä halkeamia tai muita vaurioita.

Liikennemerkissä oleva lukema on nimensä mukaisesti suurin sallittu nopeus, jota ei saa ylittää, mutta jonka alle voi ja kannattaa ajaa, jos esimerkiksi keli sitä vaatii. Myös arvokasta polttoainetta tai sähköä säästyy, jos ajaa rauhallisesti.
Renkaat olosuhteiden mukaan

Kesällä 2020 voimaan tulleen tieliikennelain myötä oikea rengasvalinta on entistä enemmän kuljettajan vastuulla. Talvirenkaita tulee käyttää, jos sää tai keli sitä edellyttää, 1.11.–31.3. välisenä aikana. Nastarenkaiden sallittu käyttöaika on marraskuun alusta maaliskuun loppuun. Muunakin aikana talvirenkaita (nasta tai kitka) saa käyttää, jos sää- tai keliolosuhteet sitä edellyttävät.Kesärenkaiden vaihtoa kannattaakin pohtia oman ajoympäristön mukaan – jos ajat talvisilla teillä, ei kannata kiirehtiä vaihtamisen kanssa.