Kotka,  Kouvola,  Liikenne & Logistiikka

:KATSO VIDEO: Heijastava herätys Kouvolan ja Kotkan busseissa pe 13.12.2019

Heijastin on tarpeen pimeällä tai hämärässä liikuttaessa, myös valaistulla tiealueella. Kuva: Nina Mönkkönen/Liikenneturva

Kouvolan ja Kotkan paikallisliikenteen matkustajilla on tiedossa heijastava herätys bussiin noustessa Tapaturmapäivänä eli perjantaina 13.12.2019.

Liikenneturva, Kouvolan ja Kotkan kaupungin ennaltaehkäisevä työ, Kymenlaakson Pelastuslaitos, Kaakkois-Suomen ELY-keskus sekä paikalliset liikennöitsijät jakavat yhteistempauksessa heijastimettomille matkustajille heijastimia perjantaina 13.12. Kouvolassa mukana on lisäksi KSAO:n turvallisuusalan ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoita, Kotkassa heijastimia jakavat myös kaupungin pysäköinninvalvonnan tarkastajat.

Tempaukseen osallistuvien tahojen edustajat jalkautuvat aamuhämärässä lähiliikenteen linja-autoihin useille eri reiteille ja antavat linja-autoon tulevalle matkustajalle heijastimen. Tempauksella halutaan muistuttaa erityisesti joukkoliikenteen käyttäjiä pimeässä näkymisen tärkeydestä. Perjantai 13.12. on valtakunnallisen tapaturmapäivän lisäksi myös Lucian päivä eli valon juhla, mikä sopii heijastinteemaan paremmin kuin hyvin.

Heijastimeton matkustaja ei näy valaistussakaan ympäristössä

Heijastin on tarpeen pimeällä tai hämärässä liikuttaessa, myös valaistulla tiealueella. Liikkeiden mainosvalot, katuvalot ja muut valolähteet pikemminkin vaikeuttavat heijastimettoman kulkijan havaitsemista.

”On hyvä muistaa, että lähivaloilla ajava autoilija näkee heijastinta käyttävän jopa 350 metrin päästä, kun ilman heijastinta liikkuvan havaitsee vasta noin 50 metrin päästä”, sanoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tarja Korhonen.

Linja-auton kuljettajan näkökulmasta saattaa ilman heijastinta pysäkillä oleva matkustaja jäädä huomaamatta ja pahimmillaan jopa auto ajaa pysäkin ohi. Myös viime tipassa havaittu heijastimeton pysäkillä seisoja voi etenkin liukkaalla kelillä aiheuttaa vaarallisen äkkijarrutuksen linja-autolle. Heijastimen puuttuessa voi kyytiin haluava heijastimeton matkustaja näyttää pysäytysmerkkiä esimerkiksi puhelimen valoa heilauttamalla.

#vahvastinäkyvä ei piiloudu pimeään

Liikenneturva yhteistyökumppaneineen herättelee tapaturmapäivänä ihmisiä kiinnittämään huomiota omaan ja läheistensä näkymiseen liikenteessä. Juuri nyt elämme vuoden pimeintä aikaa, ja joulun lähestyessä voi muistaa yhteistyökumppaneitaan tai läheisiään esimerkiksi turvallisuusteemaisilla lahjoilla tai lahjakorteilla.

Lue kaikki heijastimesta.