Kymsote

Yli 60 000 kymenlaaksolaista saanut koronarokotuksen

Joukkorokotukset ovat edenneet Kymenlaaksossa 6000 rokotuksen viikkotahtia. Nyt 60 259 kymenlaaksolaista eli noin 37 prosenttia alueen asukkaista on saanut koronarokotuksen ensimmäisen annoksen.

Koronarokotukset 50-59 -vuotiaille kymenlaaksolaisille käynnistyvät ensi viikolla. 55-59-vuotiaiden ajanvaraus on auki ja 50-54-vuotiaat voivat varata aikoja tiistaista 11.5.2021 alkaen.

Koronarokotukset etenevät rokotuspisteissä eri puolilla Kymenlaaksoa. Ajanvaraus käy parhaillaan vilkkaana, sillä eilen torstaina avattiin 55-59-vuotiaiden ajanvaraus.

Rokotukset ja ajanvaraus ovat käynnissä edelleen myös kaikille sairauden tai tilan vuoksi riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville. Samoin kaikki yli 55-vuotiaat ja tätä vanhemmat voivat varata rokotusaikoja.

Rokotuksiin on hakeuduttu hyvin. Kymenlaaksossa on annettu nyt 60 259 1. rokotusannosta, lisäksi 2. rokoteannoksia on annettu 7182. Kymenlaaksolaisista 37 prosenttia on saanut koronarokotuksen 1. rokotusannoksen: yli 80-vuotiaista on rokotettu 91,7%, 75-79-vuotiaista 91,6 %, 70-74-vuotiaista 89,7% ja 65-69-vuotiaista 73,9 %. 60-64-vuotiaista on rokotettu yli puolet eli 54,9%.

  1. rokoteannos annetaan 12 viikon kuluttua 1. rokoteannoksesta

Toukokuussa Kymsote saa todennäköisesti hieman aiempaa enemmän rokotteita eli lähiviikkoina voidaan antaa noin 7000 rokotusta viikossa.
– Parhaillaan valmistellaan myös yhteistyösopimuksia työterveystoimijoiden kanssa ja rakennetaan yhteistä toimintamallia, mutta tämänhetkisten rokotemäärien vuoksi joukkorokotuksia ei vielä käynnistetä työterveydessä. Tilannetta tarkkaillaan ja jos rokotemäärät kasvavat, on mahdollisuus aloittaa rokotukset työterveydessä nopeallakin aikataululla, koronarokotuskoordinaattori Tanja Metsola kertoo.

Ikääntyneimmät kymenlaaksolaiset ovat toukokuussa saamassa 2. rokoteannoksiaan.

–       Etenkin toukokuun loppupuolelta lähtien rokotuspisteissä annetaan paljon näitä ikääntyneimpien 2. rokoteannoksia, Metsola kertoo.

Tämän vuoksi touko-kesäkuussa rokotusryhmien eteneminen nuorempiin ikäluokkiin hidastuu.

–       Rokotusten etenemistahti riippuu tietysti edelleen ensisijaisesti siitä, kuinka paljon rokotteita Kymenlaaksoon saadaan, Metsola toteaa.

Kakkosrokoteannos annetaan 12 viikon kuluttua ykkösannoksesta. Tämä on hyvä huomioida, kun varaa rokotusaikaa.

–       Ajanvarauksessa kysellään tällä hetkellä paljon siitä, voiko rokotusaikaa aikaistaa kesäsuunnitelmien vuoksi, Metsola kertoo.

–       Kesämökkeily tai ulkomaanmatka ei ole syy, jonka perusteella voi aikaistaa rokotusajankohtaa. Koronarokotuksen 2. annos on kuitenkin mahdollista saada myöhemmin, mikäli tulee esteitä.

Lähestyvä kesä näkyy myös kyselyissä siitä, onko mahdollista ottaa koronarokote mökkipaikkakunnalla.

–       Koronarokote pitää ottaa ensisijaisesti aina oman sairaanhoitopiirin alueella. Koronarokotteet on jaettu sairaanhoitopiireittäin asukasmäärän mukaan. Vilkkaimmilla mökkipaikkakunnilla olisi hyvin vaikea järjestää rokotteet ja rokotukset kesäasukkaillekin. Myös ykkös- ja kakkosannoksista huolehtiminen ja kirjaaminen eri sairaanhoitopiirien järjestelmiin pitäisi huomioida. Eli kehotan ottamaan rokotteen omalla paikkakunnalla, sanoo johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

–       Poikkeuksena voi olla yksittäisiä tilanteita, joissa inhimillisesti katsoen henkilölle tulisi kohtuuttomasti vaivaa tulla kotipaikkakunnalle rokotukseen. Tällaisia voi olla esimerkiksi tilanne, jossa hyvin iäkäs henkilö viettää koko kesän toisella paikkakunnalla ja pitkä matkanteko olisi hänen kunnolleen kovin rasittava.

Kesäaika ei vaikuta joukkorokotuksiin vaan koronarokotukset jatkuvat keskeytyksettä, rokotesaatavuuden mukaisessa tahdissa, myös kesä-, heinä- ja elokuussa.