Kaakkois Suomi

Haminan Valojen yö 15.–16.9.2023: Haminan Valojen yö ei sujunut poliisin näkökulmasta toivotulla tavalla

Haminan valojen yö työllisti poliisia perjantain ja lauantain välisenä yönä

Poliisilla oli tiedossa, että tapahtuma on aiheuttanut edellisvuosina lukuisia häiriöitä, joten poliisi oli varautunut tapahtumaan resursoimalla paikalle poliiseja koko Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen alueelta. Tapahtuman järjestäjä oli myös asettanut enemmän järjestyksenvalvojia tapahtumaan, kuin aikaisempina vuosina.

Paikalla oli paljon nuoria, jotka olivat nauttineet alkoholia. Nuorimmat poliisin tapaamat päihtyneet nuoret olivat vasta 13-vuotiaita. Heidän vanhempiinsa oltiin yhteydessä ja ko. henkilöt saatettiin joko sosiaaliviranomaisten tai vanhempien luokse. Yksi täysi-ikäinen henkilö otettiin poliisilakiperusteisesti kiinni ja vietiin Kotkaan poliisivankilaan, koska hän ei kyennyt enää huolehtimaan itsestään. Poliisi toimitti nuoria myös SPR:n selviämisasemalle.

Tapahtumassa esiintyi joitakin järjestyshäiriöitä. Yöltä on kirjattu kaksi rikosilmoitusta pahoinpitelystä. Toisen pahoinpitelyn epäilty tekijä saatiin poliisipartion toimesta kiinni ja vietiin kiinniotettuna Kotkan poliisivankilaan. Toisessa tapauksessa poliisilla ei ole tällä hetkellä tiedossa epäillyn henkilöllisyyttä. Poliisi tavoitti myös kolme kortitonta kuljettajaa Haminasta valojen yön aikaan.

Haminan valojen yö jatkuu ensi yönä ja edelleen poliisin toiveena on, että nuoret huolehtisivat kavereistaan eivätkä jättäisi heitä yksin, jos he eivät kykene huolehtimaan itsestään. Lisäksi vanhempien on hyvä muistaa, jos oma lapsi lähtee tapahtumaan ilman vanhemman seuraa, on hyvä pitää puhelimet auki ja vastata tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun. Vanhemmille soitetaan aina, jos poliisi joutuu puuttumaan alaikäisen tekemisiin.

Haminan valojen yö työllisti poliisia myös lauantain ja sunnuntain välisenä yönä

Edellisyön tapaan paikalla oli paljon päihtyneitä nuoria. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä tavattiin edellisyöhön verrattuna enemmän alle 15-vuotiaita, jotka olivat nauttineet päihteitä.

Poliisi tapasi kaksi päihtynyttä 13-vuotiasta, joista toinen päätyi suoraan vanhempien luokse ja toinen SPR:n selviämisasemalle huonon vointinsa takia. Kaksi päihtynyttä 14-vuotiasta lähti tapahtumasta ambulanssilla sairaalaan saamaan hoitoa. Lisäksi partiot tapasivat kaksi 14-vuotiasta, jotka olivat nauttineet illan aikana alkoholia ja poltellut kannabista, toinen heistä päätyi ambulanssilla sairaalaan ja toinen vanhempiensa huostaan.

Yksi päihtynyt 14-vuotias toimitettiin suoraan sosiaaliviranomaisten luokse. Poliisi tekee tapauksista myös lastensuojeluilmoituksen sosiaaliviranomaisille.

Lauantain ja sunnuntain väliseltä yöltä on kirjattu neljä rikosilmoitusta pahoinpitelystä. Kahdessa tapauksessa rikoksesta epäillyt ovat poliisin hallussa. Kahden tapauksen osalta tekijät ovat toistaiseksi tunnistamatta. Kaksi henkilöä päätyi poliisilakiperusteisesti kiinniotettuna Kotkan poliisivankilaan aiheuttamiensa häiriöiden takia.

Kahta henkilöauton kuljettajaa epäillään liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Toinen kuljettaja ohitti auton, joka oli pysähtynyt suojatien eteen antamaan tietä jalankulkijoille. Jalankulkijat olivat jo suojatiellä.

Toisessa tapauksessa ajoneuvossa oli liikaa matkustajia ja kuljettaja kiihdytteli voimakkaasti kaupunkialueella aiheuttaen vaaraa muille. Yhtä henkilöä epäillään liikennejuopumuksesta moottorittomalla ajoneuvolla. Hän kuljetti sähköpotkulautaa noin 1,4 promillen humalassa aiheuttaen vaaraa muille ajelemalla väkijoukossa huomattavalla nopeudella.

Partiot tapasivat tapahtuman aikana myös yhden ajo-oikeudettoman kuljettajan Haminassa.