Lappeenranta

:VAARATIEDOTE: Juomavesi on keitettävä Pulpin alueella Joutsenossa – vesinäytteissä ilmennyt bakteereja

Joutsenon Pulpin alueen verkostovedestä tiistaina 12.9.2023 otetusta normaaliin valvontaan kuuluvista vesinäytteistä on löytynyt yksittäisiä bakteereita, ja vesi ei täytä juotavaksi tarkoitetun veden laatuvaatimuksia eikä suosituksia. Ulosteperäistä saastumista osoittavaa Escherichia coli –bakteeria ei kuitenkaan näytteissä todettu.

Kaikki juomavesi ja ruuanlaittoon käytettävä vesi on keitettävä vähintään 5 minuutin ajan Ahvenlammen, Kuusiston ja Hongiston alueella (ks. karttakuva). Veden laatu täyttää vaatimukset jakeluverkon muilla alueilla.

Veden käytön ohjeita:

  • Juomavetenä ja ruuanlaittoon käytettävä vesi on syytä keittää. Mikäli vesi ruuanlaiton yhteydessä kiehuu vähintään mainitun 5 minuuttia, esim. perunoita keitettäessä, voi vettä käyttää sellaisenaan tähän tarkoitukseen.
  • Kahvinkeittimeen on syytä käyttää keitettyä vettä
  • Vedenkeittimessä kiehauttaminen ei riitä, vedenkeitintä käytettäessä vesi on kiehautettava siinä kahteen kertaan niin, että vesi ehtii jäähtyä välillä.
  • Myös sellaisenaan syötävien kasvisten, esim. salaatin, pesuun suositellaan käytettävän keitettyä vettä.
  • Astioiden pesuun vettä voi käyttää, kun huolehditaan siitä, että astiat kuivuvat hyvin ennen käyttöä.
  • Vettä voi käyttää peseytymiseen, saunavetenä, siivoamiseen ja vastaaviin tarkoituksiin normaalisti.

Tilanteen kartoittamiseksi tänään 14.9. on otettu lisää näytteitä. Tutkimusten tuloksista tiedotetaan lauantaina 16.9. klo 15 seuraavien näytetulosten valmistuttua.

Veden keittokehotus on voimassa toistaiseksi.