Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään tiistaina 20.11.2018 YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen hyväksymisen kunniaksi. Samalla viikolla järjestetään myös lapsen oikeuksien viikko. Tämän vuoden teemana on osallisuus.
Lappeenrannan kaupunki on lapsiystävällinen kunta. Kaupunki sai UNICEFin myöntämän tunnustuksen vuonna 2016 ja se on voimassa kaksi vuotta kerrallaan. Lapsiystävällisyydellä tarkoitetaan lapsen oikeuksien toteutumista.
Lapsen oikeuksien päivä ja viikko huomioidaan kaupungin eri palveluissa. Työtä lapsen oikeuksien toteutumiseksi ja osallisuuden mahdollistamiseksi tehdään arjessa. Hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtaja Tuija Willberg toteaa, että kaupungin toiminnassa monella osa-alueella lapsia ja nuoria jo kuullaan, mutta parantamisen varaa on.
– Esimerkiksi luottamushenkilöille ja viranhaltijoille on järjestetty syksyllä koulutusta lapsivaikutusten arvioinnista.
Lapset suunnittelevat toimintaa päiväkodeissa ja esiopetuksessa
Lapset suunnittelevat ja toteuttavat Lapsen oikeuksien viikon ja päivän ajaksi toimintaa Lappeenrannan päiväkodeissa ja esiopetuksessa.
Esimerkiksi Joutsenon päiväkodin Kissankellojen esiopetusryhmässä eskaripäivää ja retkeä suunnitellaan yhdessä lasten palaverissa. Myös Peltolan päiväkodissa eskarilaiset pääsevät suunnittelemaan ja toteuttamaan unelmien eskaripäivät. Peltolan alle 3-vuotiaiden ryhmissä on teemaviikon aikana kerhotoimintaa, jonka keskiössä on lapsen osallisuus. Yli 3-vuotiaiden ryhmille järjestetään puolestaan toiveiden päivä.
Voisalmen eskarilaiset ideoivat unelmien eskaripäivän. Voisalmen päiväkodin aikuiset esittävät lapsille perinteiseen tapaan näytelmän Lapsen oikeuksien päivänä. Sen jälkeen lapset saavat itse ideoida omia näytelmiä ja rakentaa tarvittavat lavasteet sekä esittää näytelmät haluamalleen yleisölle.
Myllymäenkin päiväkodissa toteutetaan viikon aikana lasten suunnittelemaa ja toivomaa ohjelmaa. Päiväkodin johtaja Tiia Kosonen kertoo, että päiväkodissa kootaan, suunnitellaan ja tarvittaessa äänestetään ohjelmasta ja sen sisällöistä lastenkokouksissa.
– Esimerkiksi Hanhiniityn ryhmän lapset osallistuvat jumppahetken suunnitteluun. Lisäksi heille on suunniteltu toivelauluhetkeä. Myös muissa ryhmissämme ohjelmaa suunnitellaan lasten kanssa.
Kourulan päiväkodissa järjestetään yhteinen eskarilaisten kissaesitys, jonka he esittävät toisille ryhmille. Sammontalon päiväkodin Sammonlahden ja Skinnarilan toimintayksiköissä lapsille on luvassa naamiaiset. Sammonlahden perhepäivähoidossa lapset suunnittelevat toiminnan ohella myös ruokalistan. Lisäksi heille järjestetään laulua ja leikkiä sisältävä kerhotapahtuma ja lelupäivä.
Snellmanin päiväkodissa järjestetään muun muassa uintiviikko lasten toiveesta. Karhuvuoren päiväkodissa osallistamisessa huomioidaan lasten yksilöllisyys.
Korvenkylän Tarinatalon 4–5-vuotiaiden lapsiryhmässä on tarjolla ihmisoikeuskasvatusta koko viikon ajan vaihtelevilla teemoilla. Pienempien lapsien kanssa puolestaan vietetään oman levyn tai kirjan viikkoa. Lapset suunnittelevat omat jumppahetkensä kuvavalintojen avulla. Korvenkylässä vietetään viikolla myös juhlapäivää, johon kuuluu Kolme pukkia -esitys, herkkuja, lauluesityksiä, vapaata tanssia ja tietysti leikkiä.
Korvenkylän eskarilaisilta kysytään etukäteen toiveita lapsen oikeuksien teemaviikolle. Toiveet toteutetaan esiopetuksen sisällöt ja tavoitteet huomioiden. Korvenkylän päiväkodin vs. johtaja Jenni Ahtiaisen mukaan viikon aikana panostetaan erityisesti aikuisen läsnäoloon.
– Jokaisella lapsella on oikeus syliin ja turvalliseen ympäristöön. Kiinnitämme huomiota myös entistä enemmän lapsien osallisuuteen koko toiminnassamme.
Kouluissa oppilaiden osallisuus on läsnä arjessa
Vs. opetustoimenjohtaja Anu Liljeströmin mukaan Lappeenrannan kouluissa ja lukioissa tehdään paljon töitä oppilaiden osallisuuden eteen koko lukuvuoden ajan.
Esimerkiksi Sammonlahden koulun Skinnarilan toimipisteessä ollaan mukana Oppilaiden osallisuudesta oppilasjohtajuuteen -hankkeessa. Lisäksi Skinnarilassa on alkanut juuri ensimmäinen Äänitorvi-koulutus, jonka tavoitteena on lisätä oppilaiden voimavaroja ja itseluottamusta hankaliin tilanteisiin puuttumisessa.
Luokanopettaja Elina Virtanen kertoo, että koulutuksessa käsitellään esimerkiksi yhteisöä ja ryhmäpaineen voimaa, syrjintää sekä yksittäisen ihmisen vaikutusmahdollisuuksia.
– Sisältöjä lähestytään draaman ja keskustelun kautta. Alkuun mukana ovat viisi kuudesluokkalaista ja tarkoitus on mahdollisuuksien mukaan ottaa tämä osaksi jokavuotista kerhopalettia.
Myllymäen koulussa rakennetaan Lapsen oikeuksien viikolla kierrätysmateriaalista yhteisötaideteos, jossa on mukana jokaisen oppilaan tärkeimmäksi kokemansa oikeus.
Oikeudet kirjoitetaan käytöstä poistetuille cd- tai dvd-levyille, joista kootaan aulatiloihin teos Lapsen oikeuksien päivänä.
Vihreän lipun sertifikaatin ansainneessa Myllymäen koulussa oppilasparlamentti järjestää teemaviikolla lisäksi hävikkiviikon, jolloin ruokalassa oppilaiden lautasilta syntynyt biojäte punnitaan päivittäin.
Nuorisotiloissa disco sekä opastusta ja keskustelua osallistumisesta ja vaikuttamisesta
Lapsen oikeuksien päivää ja viikkoa kunnioitetaan myös Lappeenrannan nuorisotoimessa. Rientolan nuorisotiloissa järjestetään Lasten Parlamentin toiveesta maksuton disco alakoululaisille perjantaina 23.11. klo 17–20.
Lauritsalatalon nuorisotiloissa tutustutaan 20.11. klo 17–19 käänteisen psykologian avulla osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksiin. Älä osallistu – älä vaikuta! -tilaisuuden tarkoituksena on saada nuoret ymmärtämään esimerkkien ja keskustelun kautta, mitä oikeuksia suomalaisnuorilla on ja mitä niiden saavuttamiseksi on tehty. Nuoriso-ohjaaja Riitta Autiomäki sanoo, että tapahtuma toteutetaan yhdessä nuorten kanssa.
– Haluamme tuoda esiin myös sen, millaista nuorten elämä olisi tänä päivänä ilman näitä heille taisteltuja oikeuksia, kuten sananvapautta, oppivelvollisuutta ja kokoontumisvapautta.
Sammontorin nuorisotilalla vietetään 20.11. klo 15–17 ja 18–20 teematiistaita, jossa aiheena ovat lapsen oikeudet. Nuoret saavat nuoriso-ohjaaja Christina Nenosen mukaan ilmaista mielipiteitään mielipidejanalla, johon on laitettu väitteitä nuoria kiinnostavista aiheista, kuten musiikista, koulusta, peleistä ja vapaa-ajasta.
– Halukkaat voivat osallistua päivän aikana myös tietovisaan lapsen oikeuksista Sammontorin nuorisotilojen Instagram-tilillä. Lisäksi nuoret pääsevät tekemään oikeuksiin liittyviä julisteita kollaasitekniikalla.
Maakunnallinen Metkat- lastenkulttuuriviikko edistää lapsen kulttuurisia oikeuksia ja tasavertaisia osallisuuden polkuja
Lastenkulttuurikeskus Metku järjestää Etelä-Karjalassa maakunnallisen Metkat-lastenkulttuuriviikon 16.–25.11. Sen tarkoituksena on edistää lapsen kulttuurisia oikeuksia ja tasavertaisia osallisuuden polkuja.
Teemaviikon aikana muistutetaan YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksesta, jonka mukaan jokaisella lapsella on oikeus itseilmaisuun, harrastukseen ja kulttuuriin. Toiminnanjohtaja Minna Pirilä-Martti kertoo, että taide ja luova toiminta ovat avaimia lapsen osallisuudelle.
– Luova toiminta tukee lapsen ja nuoren identiteetin kasvulle välttämättömiä taitoja, kuten kriittisen ajattelun, empatian ja sosiaalisen vuorovaikutuksen kehittymistä.
Metkat-viikon aikana maakunnan lastenkulttuuritoimijat ja muut tahot järjestävät erilaista toimintaa Lappeenrannassa ja muualla Etelä-Karjalassa.
Metkat-viikon hengessä ja Lapsen oikeuksien viikon kunniaksi myös Lappeenrannan kirjastoissa on paljon ohjelmaa lapsille ja nuorille. Luvassa on muun muassa satutuokioita ja taidetyöpajoja. Esimerkiksi torstaina 22.11. järjestetään Erin Hunterin kirjasarjan ystäville Soturikissapaja Lauritsalan kirjastossa sekä Pilvi Valtosen liikunnallinen lorutuokio Pulpin koulussa.
Lauantaina 24.11. puolestaan pääkirjastossa nähdään Lappeenrannan Tanssiopiston eri-ikäisten oppilaiden tanssikonsertti. Kirjastojen kaikki lapsille ja nuorille suunnatut teemaviikon tapahtumat on koottu kirjaston verkkosivuille.
Kuva: Lappeenrannan lasten ja nuorten palvelut.
Lapsen oikeuksien päivä ja viikko: https://www.lapsenoikeudet.fi/