Kulttuuri

TOIMITUSJOHTAJA RIIKKA LUOSTARINEN PÄÄTTÄÄ TYÖNSÄ KYMI SINFONIETTASSA SYYSKAUDEN ALUSSA

Riikka Luostarinen jättää tehtävänsä syyskauden alussa Kuva: Kymi Sinfonietta

Kymi Sinfoniettaa pitkään luotsannut Riikka Luostarinen lopettaa työnsä orkesteriyhtiön toimitusjohtajana syyskauden 2021 alussa. Suomessa ainutlaatuisen kahden kaupungin, Kotkan ja Kouvolan, omistaman Kymenlaakson Orkesteri Oy:n toimitusjohtaja Riikka Luostarinen on tällä hetkellä suomalaisten orkesterien pisimpään toimessaan työskennellyt intendentti. Tehtävässään maaliskuussa 2000 aloittanut Luostarinen on ollut Kymi Sinfoniettan toimitusjohtajana yhtäjaksoisesti 21 vuotta. Hänen aloittaessaan työnsä, uusi osakeyhtiömuotoinen kahden kaupungin orkesteri oli ollut toiminnassa runsaan vuoden ajan.

Luostarinen on ollut myös mukana perustamassa Kansainvälistä Uuno Klami -sävellyskilpailua sekä Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailua. Hän on myös toiminut Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun kannatusyhdistyksen puheenjohtajana sen perustamisesta lähtien.

TOIMTUSJOHTAJA RIIKKA LUOSTARINEN:

”Tämä 21 vuotta yhdessä Kymi Sinfoniettan kanssa on ollut uskomaton yhteinen matka koko henkilökunnan, yleisön, taiteilijavieraiden ja yhteistyökumppanien kanssa, mistä haluan lausua kaikille suuren kiitoksen. Nyt on tullut itselleni aika palata juurilleni, vapaaksi taiteilijaksi”, aikanaan myös muusikkona toiminut Riikka Luostarinen toteaa ja jatkaa: ”Suuntaudun hetkeksi puhetaiteen, runouden, musiikkipuheen ja juontamisen alueelle, jossa haluan syventää omaa osaamistani ja tekemistäni.

Olen erittäin kiitollinen, että olen saanut olla mukana rakentamassa Kymi Sinfoniettan kaltaista orkesteria, josta on muodostunut tärkeä kymenlaaksolaisen kulttuurin voimatekijä valtakunnallisine ja kansainvälisine yhteistyökuvioineen. Halusimme alusta asti tuottaa mahdollisimman korkeatasoista, monipuolista ja elävää orkesterimusiikkia, löytää sille aktiivista yleisöä ja viedä musiikkia jalkautumalla myös sellaisen yleisön pariin, joka ei muuten konsertteihimme pääsisi.

Orkesteri ja sen yleisö kummassakin kaupungissa on ollut itselleni kuin toinen perhe. Yleisö on muodostunut meille hyvin läheiseksi, ja konserteissamme vallitee poikkeuksellisen lämminhenkinen ja innostunut tunnelma.

Olemme olleet hyvin kiitollisia eri puolilta saamastamme tuesta, ja olenkin varma, että nyt omistajakaupunkien välisen pitkäaikaisen sopimuksen myötä Kymi Sinfonietta tulee jatkamaan energistä kulkuaan kaupunkien ja yleisön tuella Kotkassa ja Kouvolassa, joihin olen saanut työssäni tutustua ja ihastua.”

HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJA JUHA TILLI JA VARAPUHEENJOHTAJA TAPIO KARVONEN:

”Riikka Luostarisen toimintakaudella Kymi Sinfonietta on kehittynyt kansallisella ja kansainvälisellä tasolla merkittäväksi orkesteriksi. Orkesteri on saanut runsaasti kiitosta ohjelmistostaan ja saanut Riikan aikana laajan ja uskollisen kuulijakunnan Kotkassa ja Kouvolassa. Hänen kansalliset ja kansainväliset kontaktinsa ovat tuoneet orkesterille laajan ystäväpiirin.  Riikka on myös henkilökohtaisella toiminnallaan orkesteritoiminnassa ottanut paikkansa koko Kymenlaakson kulttuuriväen sydämissä.

Haluammekin koko Kymi Sinfoniettan puolesta lämpimästi kiittää Riikkaa hänen työstään orkesterissa ja orkesterin kehittämisessä sekä toivottaa hänelle onnea ja menestystä tulevissa tehtävissä.”

KOTKAN KAUPUNGINJOHTAJA ESA SIRVIÖ:

”Haluan lämpimästi ja täydestä sydämestäni kiittää Riikka Luostarista Kotkan ja Kouvolan kaupunkien sekä koko Kymenlaakson kulttuurielämän merkittävästä rikastuttamisesta. Riikka on itseään säälimättä tehnyt ansiokkaan ja pitkän päivätyön kahden kaupungin orkesterin, Kymi Sinfoniettan, rakentamisessa niin paikalliseksi kuin kansalliseksi sekä kansainväliseksi ilmiöksi. Riikan johdolla sekä vahvalla yhteistyötaidolla orkesteri on saavuttanut nykyisen arvostetun aseman, jota kuvastaa muun muassa vahva yhteistoiminta Pietarin filharmonisen orkesterin kanssa. Vaikuttava ja vahva yhteistyö Venäjän vanhimman sinfoniaorkesterin kanssa ei ole itsestäänselvyys ja sellaista ei synny ilman voimakasta tahtoa ja vahvaa sydäntä toiminnan kehittämiseen. Riikka on pitänyt vahvasti Kymi Sinfoniettan puolta monissa eri käänteissä, joita kahden kaupungin yhteisessä orkesterissa on parin vuosikymmen aikana tapahtunut. Kaikissa näissä käänteissä, keskusteluissa ja suunnitelmissa Riikka on aina tuonut esille sen, että orkesterilla tulee olla riittävät toimintaedellytykset. Riikka on myös korostanut, että orkesteri on olemassa yleisöä sekä kuulijoita varten ja tämä on vielä korostunut orkesterin moninaisen jalkautumisen kautta. Musiikkitermit affettuoso, forte fortissimo, con anima, apassionato ja amoroso kuvaavat Riikan suhtautumista Kymi Sinfoniettaan ja orkesterin johtamiseen. Toivotan Riikalle menestymistä myös elämän tulevissa sävelissä ja muissa hänen omissa ja ammatillisissa suunnitelmissaan.”