Yritykset & Yrittäminen

Puusta voi tehdä akkuja sähköautoihin – ainutlaatuinen koelaitos rakenteilla Kotkan Sunilaan

Stora Enso vastaa maailman akkumarkkinoiden kysyntään kehittämällä uusituvia vaihtoehtoja esimerkiksi autoteollisuuden tarpeisiin. Sunilan tehtaalle Kotkaan rakennetaan parhaillaan koelaitosta, jossa tullaan valmistamaan uusiutuvaa puupohjaista hiiltä. Maailmanlaajuisten akkumarkkinoiden ennustetaan kymmenkertaistuvan viidessä vuodessa etenkin lisääntyvän sähköisen liikkumisen vuoksi. Muuntamalla puusta eroteltu ligniini kovahiilipohjaiseksi anodimateriaaleiksi litiumioniakuille, voidaan korvata akuissa yleisesti käytettävä uusiutumaton, synteettinen grafiitti.

Koelaitos vastaa maailman akkumarkkinoiden kasvavaan kysyntään. Sunilassa tullaan valmistamaan tehtaan erikoiskuivaa ligniiniä hyödyntäen grafiittia korvaavaa materiaalia muun muassa kulutuselektroniikan ja autoteollisuuden tarpeisiin. Stora Enso kehittää jatkuvasti ratkaisuja fossiilisten materiaalien korvaamiseen uusiutuvilla ja panostaa uusiutuvasta puusta tehtyjen innovaatioiden kehitystyöhön. Yhtiö investoi yli 140 miljoonaa euroa vuosittain tuotekehitykseen.

Ligniini on luonnon toiseksi yleisin makromolekyyli selluloosan jälkeen. Sitä on kaikissa kasveissa, ja se muodostaa jopa kolmanneksen puun koostumuksesta. Ligniini on uusiutuva ja myrkytön raaka-aine, jonka alkuperä on jäljitettävissä metsään saakka. Ligniinin sisältämällä hiilellä voidaan korvata uusiutumatonta hiiltä. Ligniinipohjaista hiiltä voidaan käyttää akuissa, joita tyypillisesti käytetään kulutuselektroniikassa, autoteollisuudessa ja myös suurissa energian varastointijärjestelmissä.

”Jatkamme pitkäjänteistä innovaatiotyötämme puun kokonaisvaltaiseen hyödyntämiseen ja fossiilipohjaisten materiaalien korvaamiseen uusiutuvilla materiaaleilla. Koelaitos rakennetaan, jotta voisimme hyödyntää biomassasta erotettua, kuivattua ligniiniä yhä laajemmin. Pyrimme korvaamaan fossiilipohjaisia, harvinaisia ja kalliita materiaaleja uusiutuvilla vaihtoehdoilla”, kertoo Lauri Lehtonen Biomaterials-divisioonan innovaatiojohtaja Stora Ensolta.

Akkumarkkinat huimassa kasvussa

Maailman akkumarkkinat ja kysyntä korkealaatuisille, edullisesti hinnoitelluille ja vastuullisille materiaaleille ovat kasvussa. Ympäristölle vastuullisempia materiaaliratkaisuja halutaan niin autoteollisuudessa kuin kuluttajaelektroniikassa. Maailmanlaajuisten akkumarkkinoiden ennustetaan kasvavan nopeasti etenkin lisääntyvän sähköisen liikkumisen, kuten sähköautojen, -bussien ja -pyörien, vuoksi.

Sunilan tehtaalle rakennettava koelaitos on investointi siihen, että fossiiliset materiaalit voidaan tulevaisuudessa valmistaa uusiutuvasta materiaalista eli puusta. Stora Enso ilmoitti heinäkuussa 2019 investoivansa 10 miljoonaa euroa biopohjaisten hiilimateriaalien valmistukseen Sunilassa. Koelaitos valmistuu vuoden 2021 alussa.

”Kehitämme vaihtoehtoja uusiutumattomille ja niukoille raaka-aineille. Sunilan tehdas on hieno esimerkki siitä, miten kehitämme ja kaupallistamme biopohjaisia kemiallisia väliaineita ja puuteollisuuden sivutuotteita. Olemme panostaneet ligniinin potentiaalin hyödyntämiseen jo pitkään ja nyt kehitys huipentuu ainutlaatuiseen Sunilan koelaitokseen”, sanoo koetehtaiden johtaja Kari Nikunen Stora Ensolta.

Stora Enso on tuottanut ligniiniä teollisesti Sunilan tehtaalla vuodesta 2015 lähtien. Vuotuinen tuotantokapasiteetti on 50 000 tonnia, mikä tekee Stora Ensosta maailman suurimman kraftligniinin tuottajan. 

”Uskomme, että runsaasti saatavilla olevan uusiutuvan raaka-aineen – eli puun – käyttö on ratkaisevan tärkeää, jotta löydämme kestävämpiä ja edullisempia vaihtoehtoja fossiilisille tai louhituille materiaaleille, joita on maailmassa rajoitetusti saatavilla”, Lehtonen kiteyttää.