Lappeenranta

Lappeenranta tsemppaa asukkaita koronatilanteessa – kaupungintalo ja vesitorni valaistaan siniseksi kolmen viikon ajaksi

Lappeenrannan kaupungintalo ja vesitorni valaistaan siniseksi kolmen viikon ajaksi 8.–28.3. Poikkeuksena on 27.3., jolloin valot pimennetään Earth Hour -ympäristötapahtuman merkeissä.

Kaupungintalo pukeutuu sinivalaistukseen iltojen hämärtyessä. Vesitorni pysyy valaistuna koko ajan, mutta sininen hohto välittyy parhaiten hämäräaikaan.

Koronasta johtuvan valtakunnallisen sulkutilan ja leviämisvaiheeseen siirtymisen vuoksi Lappeenrannassakin eletään haastavassa ja pitkittyneessä tilanteessa. On erittäin tärkeää, että jokainen jaksaa esimerkillisesti noudattaa suosituksia, välttää lähikontakteja, toimia vastuullisesti ja siten vaikuttaa myös kanssaihmisten hyvinvointiin.

Kaupungin matkailu-, markkinointi- ja asiakaspalvelujohtaja Mirka Rahmanin mukaan Lappeenranta pyrkiikin valaisutempauksella tsemppaamaan asukkaita.

– Haluamme kaupungintalon ja vesitornin kolmen viikon mittaisella sinisellä valaisulla viestiä luottamusta ja uskoa tulevaisuuteen sekä tsempata asukkaita ja toimijoita jaksamaan tämän vallitsevan tilanteen keskellä.

– Jaksetaan yhdessä ja muistetaan, että pienikin toiset huomioiva positiivinen ele auttaa eteenpäin. Jokaisella meillä on omat tapamme selviytyä, ja kaupunkiorganisaatiossa toivomme, että valaisutempauksesta sekä esimerkiksi palvelujemme monipuolisesta virtuaalitarjonnasta on apua.

Vesitornin valaisu toteutetaan yhteistyössä Lappeenrannan Energian kanssa.

Valotaidetta Rantapuistossa

Värikästä ihmeteltävää on tarjolla myös Rantapuistossa, jossa kuvataiteilija Tiinalotta Särmölän upea ympäristötaideteos Tulilinnut hohtaa UV-valaistuksessa vielä maaliskuun loppuun asti.

Taideteos pitää sisällään kuusi erilaista tulilintu-rautalankaveistosta, jotka Särmölä on valmistanut rautalankaa kieputtamalla, punomalla, vääntämällä, virkkaamalla ja solmimalla sekä spraymaalannut UV-maaleilla ja efektilakoilla.

Sähköisiä kirjoja, lehtiä, elokuvia, musiikkia – kirjastosta voi tilata myös virtuaalisia satutuokioita

Kirjasto palvelee sähköisesti osoitteessa https://heili.finna.fi. Verkkokirjastossa on tarjolla monipuolinen kattaus erilaisia aineistoja. Kirjastokortilla voi lukea sähköisiä kirjoja ja lehtiä, katsoa elokuvia, kuunnella musiikkia tai tutustua musiikin saloihin Rockway-musiikkikoulussa.

Kirjasto on panostanut korona-aikana erilaisiin lukuhaasteisiin, jotka on suunnattu sekä aikuisille että lapsille ja nuorille. Aikuisten lukuhaaste on nyt ensi kertaa käynnissä koko vuoden 2021 ja sille on perustettu oma Facebook-ryhmä Heili-kirjastojen lukuhaaste, jossa on jo lähes 200 jäsentä. Ryhmässä voi jutella kirjoista ja lukuelämyksistä sekä saada lukuvinkkejä.

Lapsille ja nuorille on oma lukubingo, jonka lomakkeen voi tulostaa kirjaston verkkosivuilta. Lukuhaastetta ja -bingoa voi osittain suorittaa e-aineistojen avulla.

Lisäksi kirjastolta on tulossa striimattuna muun muassa Antti Hyyrysen kirjailijahaastattelu romaanista Viimeinen Atlantis.

Lastenosastolta voi puolestaan tilata erilaisia virtuaalisia satutuokioita ja jopa nukketeatteria.

Lisätietoa erilaisista virtuaalitapahtumista löytyy kirjaston verkkosivustolta:
-> aikuisten etätapahtumat
-> lasten ja nuorten etätapahtumat

Kaupunginorkesterin virtuaalikonsertit tarjoavat kulttuurielämyksiä

Kaupunginorkesteri ilahduttaa kuulijoita verkon välityksellä ja tarjoaa alkukevään konsertit tallenteina.

Virtuaalikonserteista voi nauttia turvallisesti kotona.

Orkesterin verkkosivuston kautta pääsee muun muassa musiikkimatkalle kohti klassismia sekä Mozartin pariin.

Museoiden tarjonnasta voi nauttia kotoa käsin

Näyttelyiden lisäksi museot tarjoavat mahdollisuuksia tutustua virtuaalisesti muun muassa teoksiin, linnoitukseen sekä osallistua museoklubiin.

Kotoa käsin ja verkon välityksellä voi lähteä mobiilikierrokselle muun muassa Wolkoffin talomuseoon, linnoituksen kulttuuri- ja luontopolulle ja vuoden 1939 Viipuriin.

Elävä museo -blogissa esitellään museoon liittyviä aiheita ja teemoja. Blogista voi lukea muun muassa kaupunkimme lähihistoriasta ja museoiden omista kummituksista.

https://lappeenrannanmuseot.finna.fi -sivustolla pääset tutustumaan Lappeenrannan museoiden kokoelma-aineistoihin. Nähtävillä on erilaisia esineitä ja rutkasti kuvia mm. 1980-luvun Lappeenrannasta.

Kevään museoklubi Kuvia verkosta – pelisäännöt ja reitit järjestetään verkossa 17.3. ja siihen voi ilmoittautua sähköisesti verkossa.

Linkit mobiilikierroksille ja museoiden muihin virtuaaliaineistoihin löytyvät kootusti kaupungin tiedotteesta.

Ulkoilun riemua Lappeenrannan maisemissa

Ulkoilu perheenjäsenten tai ystävän seurassa tarvittavia turvavälejä noudattaen on jopa suositeltavaa. Ulkoliikuntapaikkojen kunnossapitotilanteen voi tarkistaa kaupungin verkkopalvelusta. Retkeilyvinkkejä Lappeenrannan upeisiin luontokohteisiin voi tarkastella puolestaan VisitLappeenranta-sivustolta.

Suuren suosion saaneelle Rantaraitilla on ulkoilijoiden iloksi myös QR-koodein varustettuja tehtävärasteja, jotka avataan puhelimella. Huhtiniemen ja Rakuunamäen väliselle alueelle sijoittuvalla radalla on yhteensä 10 näkyvillä paikoilla olevaa rastia.

Rasteilla on helppoja tehtäviä, yleensä kaksi erilaista, joista voi valita omalle kuntotasolle sopivan vaihtoehdon. Halutessaan voi toki tehdä vaikka molemmat. Tehtävät voivat olla esimerkiksi kyykistymisiä, punnerruksia puuta tai penkkiä vasten, porrasten nousua, älypähkinöitä tai keskittymisharjoituksia. Lisätietoa koodijahdista löytyy liikuntatoimen verkkosivulta.

Nuorille keskusteluseuraa ja toimintaa omalla serverillä tiistaisin

53Lappeenranta-Discord-serveri tarjoaa nuorille yhteisöllisyyttä ja keskustelualustan verkossa tiistaisin klo 17–19. Serverillä on tavattavissa viikoittain nuorten kanssa työtä tekeviä tahoja. Nuorisotoimella on suunnitteilla myös peli-streameja sekä taukojumppaa.

Lue lisää 53Lappeenranta-Discord-serveristä.