Lappeenranta

Lappeenrannan urheilutalolle myönnetään Vuoden Liikuntapaikka 2020 -tunnustus

Vuoden Liikuntapaikka 2020 -tunnustus myönnetään Lappeenrannan keilahalli-urheilutalolle tiistaina 12.5.2020. Tunnustuksen myöntäjän mukaan Lappeenrannan urheilutalo keilahalleineen tarjoaa uudistetut tilat useiden eri lajien sekä yli 40 eri seuran toiminnalle ja se on yksi maakunnan monipuolisimmista liikuntapaikoista.

Vuoden Liikuntapaikka -tunnustus myönnetään tänä vuonna jo 16. kerran. Voittajan valitsee vuosittain opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntapaikkarakentamisesta vastaava virkamies ja palkinnon lahjoittaa Tampereen Messut.

Liikuntatilojen laaja peruskorjaushanke valmistui viime vuoden joulukuussa ja kustansi kaikkiaan noin 13,4 miljoonaa euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Lappeenrannan keilahalli-urheilutalon perusparannukseen 800 000 euron avustuksen kaksi vuotta sitten.

− Lappeenrannan keilahalli-urheilutalon peruskorjaushanke on hyvä esimerkki siitä, miten hyvällä suunnittelulla myös peruskorjaushankkeesta saadaan toimiva, energiatehokas ja esteetön kokonaisuus, rakennusneuvos Erja Metsäranta opetus- ja kulttuuriministeriöstä selventää syitä tunnustukselle.

Vuonna 1982 rakennetun liikuntapaikan peruskorjauksessa remontoitiin keilahalli, lajiharjoittelutilat sisäsoutualtaineen, voimistelusali, toimistot, palloiluhalli, yleisurheilun juoksurata sekä alimman kerroksen sisäampumarata. Ampumaradalla on jousiammunta-, ilmakivääri- ja 22 kaliiberin ampumaradat.

– Perusparannushanke onnistui hyvin perusteellisissa kuntotutkimuksissa, joiden avulla hankkeelle saatiin tarkka kustannusarvio ja hankesuunnitelma. Eri lajien urheiluseuroja ja muita urheilutalon käyttäjiä kuultiin puolestaan toiminnallista suunnitelmaa laadittaessa ja näin pystyttiin ottamaan huomioon myös heidän ehdotuksensa ja tarpeet, kertoo kaupungin liikuntapaikkarakentamisen hankesuunnittelija, projektijohtaja Ilkka Oksman.

Remontin myötä myös 8 500 neliömetrin kokoisen keilahalli-urheilutalon sähkönkulutus koki ympäristömyönteisen uudistuksen, kun talon katolle asetettiin kaikkiaan 229 aurinkopaneelia. Jatkossa osa urheilutalon vuotuisesta sähkönkulutuksesta korvataan aurinkosähköllä.

− Koska Lappeenranta haluaa olla edelläkävijä kestävässä kehityksessä, saimme myös urheilutaloon aurinkopaneelit tuottamaan kestävää energiaa talon käyttöön, Lappeenrannan kaupungin liikuntajohtaja Pasi Koistinen kertoo.

Liikuntapaikka tarjoaa kokemuksia lappeenrantalaisille

Keilahalli-urheilutalo tarjoaa runsaasti liikuntamahdollisuuksia ja erilaisia hyvin varusteltuja tiloja eri lajien harrastajille ja aivan vieressä oleville isoille kouluille, joissa on yli 3.000 opiskelijaa. Siellä liikkumaan pääsevät muun muassa niin sisäpalloilijat, kamppailulajien harrastajat ja voimistelijat, ampujat kuin soutuharrastajatkin. Lisäksi urheilutalon ulkopuolelle laajan aurinkopaneelikatoksen alle valmistuu kaikille avoin, valaistu ja hyvin monipuolinen ulkokuntosali, jota voidaan käyttää ympäri vuoden.

−Omalla tavallaan tämä liikuntapaikka on lappeenrantalaisen liikunnan sydän. Samassa yhteydessä meillä on myös kaupungin uimahalli ja kävijämäärät tässä liikuntapaikassa ovat todella suuret. Liikuntapaikasta on monilla lappeenrantalaisilla todella tärkeitä muistoja ja kokemuksia ja nyt niitä voi syntyä tässä uusitussa keilahalli-urheilutalossa vielä lisää, Koistinen visioi.

Vuoden Liikuntapaikan valitsee opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntapaikkarakentamisesta vastaava virkamies. Kohteen tulee olla valmistunut tai peruskorjattu palkitsemista edeltäneen parin vuoden aikana, jolloin sen käytöstä ja toiminnallisuudesta on saatu kokemuksia. Palkinnolla halutaan nostaa esille erikoisosaamista vaativan liikuntapaikkarakentamisen merkitystä, arvoa ja tietoisuutta ja se on samalla tunnustus kohteiden rakennuttajien, suunnittelijoiden, rakentajien ja ylläpitäjien osaamiselle. Vuoden Liikuntapaikka -kiertopalkinnon ja kohteeseen jäävän pienoismallin lahjoittaa Tampereen Messut Oy.

Vuoden Liikuntapaikka 2020 -tunnustus myönnetään Lappeenrannan urheilutalolle tiistaina 12.5.2020. Tunnustuksen ottaa vastaan Lappeenrannan kaupunginhallituksen ja kaupungin toimitilatoimikunnan puheenjohtaja Risto Kakkola.

Aiemmin palkitut: Joensuu Areena (2005), Kemiön Amospuisto (2006), Ylöjärven Liikuntakeskus (2007), Lahden kaupungin koordinoima Ylimaakunnallinen ulkoilu- ja luontomatkailuhanke (2008), Vantaan Energia Areena (2009), Kuopion kaupungin lähiliikuntapaikkaverkosto (2010), Oulun Hovinsuon skeittipuisto (2011), Kauhajoen koulukeskuksen liikuntahalli (2012), Espoon Honkahalli (2013), Harjavallan liikunta- ja uimahalli (2014), Kontiolahden Ampumahiihtokeskus (2015), Tampereen uintikeskus (2016), Ahveniston maauimala (2017), Turun Kupittaan palloiluhalli (2018), Pälkäneen Kostia Areena (2019).