Kymsote

Kymenlaaksossa koronatartuntojen määrä edelleen pienessä nousussa

Kymenlaaksossa koronatartuntojen määrä edelleen pienessä nousussa, kymenlaaksolaisia muistutetaan perusohjeiden ja suositusten noudattamisesta

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä esittää voimassa olevien yleisötilaisuuksia koskevien rajoitusten purkamista.

Kymenlaaksossa on edelleen runsaasti koronatartuntoja. Epidemiatilanteessa ei ole vielä nähtävissä käännöstä parempaan, vaan uusien koronatartuntojen määrä on edelleen jopa pienessä nousussa.

Viimeisen kahden viikon aikana ajalla 1.-14.2.2022 on todettu 3302 uutta koronavirustartuntaa. Ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on 2038. Todellisuudessa koronatartuntojen määrä on todennäköisesti paljon suurempi, sillä kaikkia oireisiakaan ei enää kehoteta hakeutumaan terveydenhuollon koronavirustestiin. Kaikista terveydenhuollossa todennetuista koronanäytteistä 41 prosenttia on positiivisia, positiivisten näytteiden osuus on noussut viime viikosta. Vertailun vuoksi aikaisemmissa epidemian vaiheissa positiivisten näytteiden osuus oli korkeimmillaankin noin 4 prosenttia kaikista näytteistä.

Tartuntoja on runsaasti koko Kymenlaakson alueella. Eniten koronatartuntoja on ikäryhmissä 10-19 -vuotiaat sekä 30-49 -vuotiaat. Vähiten uusia koronatartuntoja on yli 60-vuotiailla. Tartunnansaaneista 10 prosenttia on sosiaali- ja terveysalan työntekijöitä, mikä kuormittaa edelleen terveydenhuoltoa.

Sairaalahoidossa koronatilanne on kuitenkin keventynyt: sairaalahoidossa on 13 koronaviruspotilasta. Sairaalahoidossa olevien määrä on noin puolta pienempi kuin viikko sitten, kun perusterveydenhuollon osaston korona-altistuksen jälkeisiä eristyksiä on saatu purettua.

Koronarokotusten kattavuusluvut nousevat enää lähinnä kolmosannosten osalta. Ensimmäisen koronarokotuksen on saanut 89,4 prosenttia, kakkosrokotuksen 87,5 prosenttia ja kolmannen rokoteannoksen 63,7 prosenttia 18 vuotta täyttäneistä kymenlaaksolaisista.

-Meillä on siis Kymenlaaksossa edelleen aikuisista noin 10 prosenttia kokonaan vailla koronarokotussuojaa. Tähän joukkoon kuuluu erityisesti nuoria aikuisia, joiden ikäryhmässä on nyt eniten koronatartuntoja. Etenkin nyt yhteiskunnan avautuessa kehotan edelleen hakutumaan koronarokotuksiin ja ottamaan täyden rokotussuojan, sillä rokotus suojaa vakavilta tautimuodoilta, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa muistuttaa.

”Tilanne ei ole ohi!”

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui tänään pohtimaan alueen koronatilannetta. Vaikka epidemiatilanteessa ei ole vielä muutosta parempaan, alueella on syytä pitää voimassa vain välttämättömät rajoitukset, joilla on vaikutusta koronaviruksen leviämiseen. Tämän vuoksi koronakoordinaatioryhmä päätti esittää Etelä-Suomen aluehallintovirastolle voimassa olevien yleisötilaisuuksia koskevien rajoituspäätösten purkamista.
Kymenlaaksossa on tällä hetkellä voimassa seuraavat Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätökset, joita esitetään purettaviksi:

Sisätiloissa järjestettävillä yleisötilaisuuksilla ei ole tiettyä henkilömäärärajaa, mutta yli 50 henkilön tilaisuuksissa voi olla enintään puolet tilaisuuden enimmäisosallistujamäärästä kyseisessä tilassa. Enintään 50 henkilön tilaisuuksia voi järjestää ilman tilan kapasiteettiin nähden suhteellista henkilömäärää. Päätös on voimassa 12.2.-21.2.2022.

Lisäksi pykälän 58d mukainen, tilojen terveysturvallista käyttöä koskeva määräys on voimassa Kymenlaaksossa 28.12.2021–27.2.2022.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto käsittelee koronakoordinaatioryhmän esityksen todennäköisesti tällä viikolla nopealla aikataululla.

Vaikka rajoituksia esitettiin purettaviksi, koronakoordinaatioryhmässä painotettiin suositusten noudattamisen tärkeyttä tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi.

-Tilanne ei ole ohi! Jokaisen kymenlaaksolaisen on nyt tärkeä pitää huolta perusohjeista ja noudattaa suosituksia. Sairaana, lievissäkin flunssaoireissa, pysytään kotona. Perusohjeet käsi- ja yskimishygieniasta on tärkeä pitää osana arkea. Maskisuositus on edelleen voimassa ja väkijoukkoja on syytä välttää, Mäntymaa painottaa.

Valtakunnallinen etätyösuositus on voimassa helmikuun loppuun saakka. Kymenlaakson vaikeassa koronatilanteessa koronakoordinaatioryhmä päätti antaa vahvan etätyösuosituksen, joka on voimassa toistaiseksi. Työnantajia suositellaan järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista. Mikäli etätyö ei ole mahdollista, suositellaan, että työnantaja ohjeistaa kasvomaskin käyttöön kaikissa työtiloissa, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista. Työpaikoilla ruokailuja sekä kahvitaukoja tulee porrastaa ja lähitapaamisten tarpeellisuutta on syytä arvioida huolellisesti.

Etämahdollisuutta on suosittava myös kokouksissa aina silloin, kun tämä on mahdollista. Tämä koskee niin työpaikkojen kuin yhdistystenkin kokouskäytäntöjä.

Koronakoordinaatioryhmä keskusteli tänään myös muun muassa ylioppilaskirjoituksista. Ylioppilastutkintolautakunta on laatinut ohjeen ylioppilaskirjoitusten järjestämisestä. Pääperiaatteena on, että vain terveenä osallistutaan kirjoituksiin. Tämän vuoksi kymenlaaksolaisia ylioppilaskokelaita kehotetaan turvaamaan omat ylioppilaskirjoitukset ja omaehtoisesti välttämään kaikkia ylimääräisiä kontakteja kahden viikon ajan ennen kirjoituksia ja kirjoitusten ajan, samaa suositetaan koko perheelle.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran 23.2.2022.