Kymenlaaksossa rokotukset ovat käynnissä tällä hetkellä kaikille yli 65-vuotiaille sekä kaikille sairaudellisiin riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville. THL ilmoitti keskiviikkona, että 65-69-vuotiaat voivat noin viikosta 18 alkaen valita rokotevalmisteen, mikä vaikuttaa hieman myös rokotuksiin Kymenlaaksossa. Vielä tällä ja ensi viikolla 65–69-vuotiaita rokotetaan ensisijaisesti Astra-Zenecan rokotteella.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ilmoitti 21.4.2021, että perusterveiden 65–69-vuotiaiden on mahdollista valita rokotteensa noin viikolta 18 alkaen. Ajankohta perustuu siihen, milloin kansallisella tasolla arvioidaan riskiryhmiin kuuluvien rokotusten olevan valmiit ensimmäisen annoksen osalta. Vielä tällä hetkellä rokotettava ei siis voi valita rokotevalmistetta.
Ensi viikolla Kymsoten rokotuspisteissä on varattuna kolme päivä, jolloin rokotetaan Astra-Zenecan rokotteella.
– Näille päiville on ihan hyvin tehty ajanvarauksia, joten toki toivomme, että useimmat myös paikalle tulevat. Näissä kyseessä on 65–69-vuotiaiden perusterveiden rokotukset, joille avasimme ajanvarauksen tiistaina, kertoo Kymsoten rokotuskoordinaattori Tanja Metsola.
– Aikoja myös löytyy vielä ensi viikolle tälle ryhmälle, joten ajan rokotukseen voi saada nopeastikin.
Viikolla 18 Kymsotessa on käytössä rokotuspisteissä vain Pfizerin tai Modernan rokotetta. Eli käytännössä valinnanvapaus toteutuu niin, että Astra-Zenecaa ei ole tarjolla myöskään 65–69-vuotiaille.
– Alun perin olimme suunnitelleet, että Astra-Zenecalla rokotetaan yhtenä päivänä viikolla 18. Meille on kuitenkin tulossa Pfizeria nyt jonkin verran aikaisempaa enemmän. Koska se sopii oikeastaan kaikille, joilla rokotukset ovat käynnissä, niin muutimme tuon viikon rokotukset toteutettavaksi Pfizerin ja Modernan rokotteilla, jolloin rokotusjärjestelyt saadaan tehokkaammiksi.
Rokotuskoordinaattori Tanja Metsola arvioi, että jos ensi viikon rokotukset toteutuvat suunnitellusti, niin 65–69-vuotiaista merkittävä osa on saanut ensimmäisen annoksen viikon 18 jälkeen.
– Jos nyt haluaa perua aikansa ensi viikolta, niin se on toki mahdollista. Uuden ajan varaamisesta pitää kuitenkin itse huolehtia emmekä voi luvata, että uutta aikaa saisi esimerkiksi viikolle 18.
– Rokotusvalmisteisiin liittyvä huoli on ymmärrettävää. Samalla toivomme ihmisten muistavan, että rokotevalmisteiden turvallisuutta seurataan jatkuvasti. Erilaiset käytön rajaukset ovat vaikutusta tästä tarkasta seurannasta ja ne tehdään suurimman varovaisuusperiaatteen mukaisesti, kunnes taas on uutta tietoa käytössä.
Rokotukset etenevät 6000 annoksen viikkovauhtia – kapasiteettia voidaan kasvattaa nopeasti, jos rokotustoimitukset kasvavat
Kymenlaaksossa on 22.4. mennessä kirjattu yhteensä 47 149 rokotusten ensimmäistä annosta. Toisia annoksia on kirjattu yhteensä 5 462. Rokotuskattavuus ensimmäisten annosten osalta maakunnassa on 28,8 prosenttia. Suurin kattavuus ensimmäisen annosten osalta on yli 75-vuotiailla, joista yhden annoksen on saanut yli 90 prosenttia. 70–74-vuotaista on rokotettu kertaalleen reilu 86 prosenttia.
Tällä hetkellä Kymenlaaksossa annetaan noin 6000 rokotusannosta viikossa. Kapasiteettia pystytään nostamaan nopeasti yli 10 000 annokseen viikossa. Tällä hetkellä kuitenkaan ei ole tiedossa, että rokotustoimituksissa nousisivat tätä vastaaviksi vielä pitkään aikaan.
– Tehokkaasti laitamme käyttöön kaikki tulevat annokset. Mielenkiintoista kyllä, niin THL:n seurannan mukaan olemme antaneet enemmän rokotuksia kuin meille on toimitettu annoksia. HUSin erityisvastuualueella olimme ainoa, jolla oli tämä tilanne, Tanja Metsola kertoo.
– Syy tähän on siinä, että toimitetut annokset lasketaan keskimääräisillä luvuilla ja rokotepulloista voidaan saada tehokkaasti käytettynä enemmänkin. Eli kiitos tästä hyvästä tuloksesta kuuluu meidän taitaville ja tarkoille rokottajille.
Suuren väestön, eli perusterveiden aikuisväestön rokotukset ovat jo osaltaan käynnistyneet Kymsotessa. Toteuttaminen on aloitettu 65–69-vuotaiaiden ryhmästä ja jatkossa uusia ikäryhmiä on tarkoitus avata 5–10-vuoden ikäryhmissä portaittain.
– Ensi viikolla on tarkoitus tehdä ratkaisuja jo seuraavien ikäryhmien osalta. Avaamme aikoja uusille ryhmille aina sen mukaan, miten meillä on rokotteita käytettävissä. Eli emme myy niin sanottuja tyhjiä aikoja, vaan jokaiseen meillä on varmasti myös rokote käytössä. Tämä myös tarkoittaa, että varattavat ajat ovat pääosin aina parille seuraavalle viikolle.
– Tässä vaiheessa en osaa sanoa, voisimmeko avata aikoja enemmän, vaikka tietoa rokotteiden saamista ei ole. Se nostaa sitten riskiä myös mahdollisille peruutuksille.