Kymenlaakso,  Kymsote

Kymenlaakso jatkaa kiihtymisvaiheessa

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmässä todettiin tänään, että Kymenlaakso jatkaa kiihtymisvaiheessa. Viimeaikainen koronatilanteen kehitys hyvään suuntaan on valitettavasti pysähtynyt. Tämän vuoksi Kymenlaaksossa ei voida siirtyä perusvaiheeseen, mutta suosituksiin ja rajoituksiin tehtiin kuitenkin muutoksia, jotka tulevat voimaan 17.5.2021.
Kymenlaaksossa on tänään astunut voimaan Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös 20 hengen kokoontumisrajoituksesta. Myöskään yli 20 henkilön yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi.

Kymsoten tilastoissa on viimeisen 14 vuorokauden aikana kirjattu uusia koronatapauksia 44. Tartunnoista suurin osa eli 28 tapausta on Kotkassa, Kouvolassa 12, muissa kunnissa yhteensä 4. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kolme koronapotilasta.
Maalis-huhtikuun vaihteesta lähtien jatkunut koronatartuntojen määrän selkeä laskusuunta on viimeisen viikon aikana pysähtynyt.

–       Viikonlopusta lähtien koronatilanne on valitettavasti tuottanut pettymystä, tartunnoissa on tullut pieni hyppäys huonompaan suuntaan. Vappuna on kokoonnuttu ja muutenkin tavattu baareissa ja viihteellä. Näistä on tullut tartuntoja ja jatkotartuntojakin. Alkoholin nauttiminen on selvästi riskitekijä, mikä on hyvä muistaa kesää kohden mennessä, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa toteaa.

Tarkastellessa ajanjaksoa 28.4.-11.5. Kymsoten tilastoissa esiintyvyysluku on 26,8 ja positiivisten osuus näytteistä on 1,1%. Vielä viikko sitten tartunnoista pystyttiin jäljittämään lähes 90 prosenttia, nyt 28 prosentissa tapauksista tartuntalähde on selvittämättä.

–       Tartunnanjäljitys ja tartuntaketjujen selvitys on ollut aiempaa haastavampaa. Aiemmin suurin osa tartunnoista on tullut samassa taloudessa asuvilta ja muusta lähipiiristä. Nyt on kokoonnuttu baareissa ja muuallakin myös tuntemattomien kanssa, Mäntymaa luonnehtii.

Työpaikoilta saatujen tartuntojen määrä on noussut aiemmasta 10 prosentista 36 prosenttiin. Tartuntoja on nyt todettu nuorten sijaan myös erityisesti ikäryhmässä 50-59 -vuotiaat.

–       Kaikkien pitää nyt pitää huolta siitä, että Kymenlaakson koronatilanteen hyvä suunta saadaan pidettyä. Kaikki perusohjeet on muistettava edelleen eli käsi- ja yskimishygienia sekä turvavälit. Samoin maskien käyttöä suositellaan varmasti vielä pitkään. Jotta voimme edetä kohti perusvaihetta, tarpeettomia kokoontumisia ja kontakteja pitää edelleen välttää, Mäntymaa muistuttaa.

Kymenlaaksossa on voimassa Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös kokoontumisrajoituksesta: 12.-31.5.2021 välisenä aikana voi järjestää enintään 20 hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia.

Myöskään yli 20 henkilön yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi.

Vaikka koronatilanteen hyvässä kehityksessä on viimeisen viikon aikana havaittu pieni muutos huonompaan suuntaan, koronakoordinaatioryhmä päätti purkaa aiempia suosituksia ja rajoituksia koskien esimerkiksi uimahallien ja kirjastojen käyttöä sekä aikuisten ryhmäliikuntaa ulkona.

–       Näiden suositusten avaamiseen lähdettiin sillä perusteella, että halutaan mahdollistaa ihmisten terveyden kannalta virkistäviä toimintoja. Kaikkien on kuitenkin muistettava näissäkin turvallisuuteen liittyvät ohjeet ja suositukset, Mäntymaa toteaa.

Koronakoordinaatioryhmä suosittelee purettavaksi seuraavat rajoitukset 17.5. alkaen:

  • Uimahallit, uimahallien kuntosalit ja kuntien liikuntatilat avataan yleisölle. Tiloissa tulee noudattaa turvavälejä ja tarvittaessa tulee käyttää tilakohtaista harkintaa kävijämäärän rajoittamisessa. Pukuhuonetiloissa / vastaavissa yleisissä tiloissa on 12 vuotta täyttäneille vahva maskisuositus.
  • Omatoimikirjastot avataan myös ilta- ja viikonloppukäyttöön.
  • Aikuisten sellainen ryhmäharrastustoiminta sallitaan sisätiloissa, jossa voi koko ajan käyttää maskeja ja noudattaa turvavälejä enintään 20 henkilön ryhmissä.
  • Aikuisten peli- ja ottelutoiminta on mahdollista ulkona. Yleisön osalta on noudatettava AVIn kokoontumisrajoituksia.

Seuraavat rajoitukset jatkuvat:

  • Aikuisten sisätiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoiminta, jossa ei voi käyttää koko ajan maskeja, edelleen keskeytetty. Samoin aikuisten peli- ja ottelutoiminta sisätiloissa keskeytetty pois lukien ammattiurheilu.
  • Yleisötilaisuuksien rajoitukset AVIn päätösten mukaisesti. Yli 20 henkilön yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi.
  • Laaja maski- ja etätyösuositus edelleen voimassa.
  • Matkustamista ulkomaille suositellaan vältettäväksi. Kotimaan matkailussa suositellaan harkintaa ja terveysturvallisuuden huomioimista.
  • Ravintoloiden rajoitukset valtioneuvoston asetuksen mukaisesti.

Koronakoordinaatioryhmä totesi, että mikäli koronatilanne alueella huononee, purettuja suosituksia ja rajoituksia otetaan tarpeen mukaan uudelleen käyttöön. Koronakoordinaatioryhmä arvioi rajoitusten ja suositusten uusia mahdollisia purkamisia seuraavan kerran touko-kesäkuun vaihteessa.