Kymsote

Kymenlaakso jatkaa kiihtymisvaiheessa, koronatilanteen huonontunut suunta huolestuttava

Kymenlaakso jatkaa kiihtymisvaiheessa. Koronatilanne on kehittynyt viimeisen viikon aikana huolestuttavasti huonompaan suuntaan. Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä antoi tänään Etelä-Suomen aluehallintovirastolle suosituksen jatkaa päätöstä 20 hengen kokoontumisrajoituksesta kesäkuun puoliväliin saakka. Lisäksi koordinaatioryhmä suosittelee Kymenlaaksoon tartuntatautilain 58 d pykälän käyttöönottoa seuraavan kuukauden ajaksi, mahdollisimman pikaisesti.

Koronatartuntojen määrä Kymenlaaksossa on noussut viimeisen kahden viikon aikana. Kymsoten tilastojen mukaan uusia tartuntoja on yhteensä 77 tapausta, josta ilmaantuvuusluvuksi tulee kahden viimeisen viikon aikana 46,8 /100 000 asukasta. Uusien tapausten määrä on nyt selkeästi noussut, viimeisen viikon aikana on todettu 50 uutta koronatartuntaa. Positiivisten näytteiden osuus kaikista näytteistä on 1,85 %, kun parhaimmillaan luku kävi jo alle 1 %:n. Myös sairaalahoidossa olevien määrä on kasvanut, sairaalahoidossa on nyt viisi koronaviruspotilasta. Muuntovirusten eli ns. brittivariantin osuus uusissa tapauksissa on merkittävä.

Jäljitettävyyttä on vaikea arvioida, koska parhaillaan selvitetään viime päivien tartuntojen lähteitä. Tartuntojen tiedonsiirrossa on ollut ongelmia ja tietoa uusista tapauksista on siksi tullut ryppäinä. Tästä syystä tartunnanjäljitys on tilapäisesti ruuhkautunut.

Tartunnoista noin puolet on omasta perheestä tai muusta lähipiiristä. Tartuntoja on saatu myös vapaa-ajalla viihteellä sekä työpaikoilta. Tartuntaketjun lähteenä on mm. Kymenlaakson ulkopuolella sijaitseva työpaikka.

Enemmistö uusista koronatartunnoista on todettu 50-59- ja 40-49-vuotiailla. Myös sairaalahoidossa on nyt nuoriakin, alle ja yli 30-vuotiaita, potilaita.

–       Kymenlaakson koronatilanne on huolestuttava. Olemme nyt veitsenterällä: pääsemmekö jatkamaan aiempaa hyvää suuntausta vai kehittyykö tilanne huonompaan suuntaan. Muualta Suomesta on jo esimerkkejä, kuinka tilanne voi kehittyä nopeastikin erittäin vaikeaksi. Esimerkiksi Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen alueilla sairaalat ovat kriittisesti kuormittuneita, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo.

–       Nykyinen tilanne vaati kaikilta kymenlaaksolaisilta tarkkuutta: on huolehdittava käsi- ja yskimishygieniasta, turvaväleistä ja pidettävä maskit päällä eikä kokoonnuta yhteen. Myös ns. brittivariantti tottelee samoja keinoja, vaikka tarttuukin herkemmin. Jos me kaikki toimimme nyt oikein ja tilanne saadaan rauhoitettua, voisimme viettää heinäkuuta jo aika normaaleissa tunnelmissa.

Mäntymaan mukaan nykyiseen huonontuneeseen tilanteeseen on todennäköisesti vaikuttanut valheellinen turvallisuudentunne: ihmiset ovat luottaneet parempaan tilanteeseen, mikä on kesän siivittämänä johtanut vapaampaan käyttäytymiseen. Myös rokotuksen saaminen on aiheuttanut osalla sitä, että suosituksia ei ole enää noudatettu. Kymenlaaksossa on joutunut myös sairaalahoitoon henkilöitä, jotka ovat saaneet rokotuksen. 2. rokoteannoskaan ei anna täyttä suojaa koronavirustartunnalta, mutta ehkäisee vakavia tautimuotoja.

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä antoi Etelä-Suomen aluehallintovirastolle suosituksen jatkaa päätöstä 20 hengen kokoontumisrajoituksesta kesäkuun puoliväliin saakka. Lisäksi tämän hetken koronatilanteen vuoksi koordinaatioryhmä päätti suositella Kymenlaaksoon tartuntatautilain 58 d -pykälän käyttöönottoa seuraavan kuukauden ajaksi, mahdollisimman pikaisesti.

Muihin suosituksiin tai rajoituksiin ei tehty muutoksia, vaan niitä jatketaan aikaisemmin sovitun mukaisesti.

Koronakoordinaatioryhmässä keskusteltiin myös rajaturvallisuudesta. Rajojen avaamisen ja matkustamisen lisäämisen suhteen on paineita. Toiminnan sujuva ja turvallinen järjestäminen on erittäin haastavaa, mikäli liikenne rajoilla tulee lisääntymään merkittävästi. Lähestyvät jalkapallon EM-kisat Pietarissa aiheuttavat parhaillaan paljon suunnittelutyötä. EM-kisojen osalta tulee varautua siihen, että Suomen pelipäiviä seuraavina öinä Vaalimaan ja Nuijamaan rajanylityspaikoille odotetaan kisaturisteja ja ruuhkautumista niinkin paljon, että rajanylityspaikat on tarve pitää auki henkilöliikenteelle kyseisinä päivinä ympäri vuorokauden.

–       Viesti jalkapallon ystäville on: älkää menkö kisapaikalle, älkää matkustako ulkomaille, välttäkää väkijoukkoja. Katsokaa EM-kisat kotona, vaikka Suomen kannalta ainutlaatuiset kisat nyt ovatkin luvassa, Mäntymaa kehottaa.

Mikäli kuitenkin on matkustamassa ulkomaille, maahan saapuvia suositellaan käyttämään FINENTRY-palvelua (www.finentry.fi).

Alueellisessa koronakoordinaatioryhmässä keskusteltiin tänään ensimmäistä kertaa myös Kymenlaakson tiekartta ulos koronasta -suunnitelmasta. Luonnosvaiheessa olevassa suunnitelmassa käydään läpi, kuinka suosituksia ja rajoituksia voidaan purkaa hallitusti koronatilanteen helpottuessa.