Kouvola,  Kulttuuri

Kouvolan kirjastosta yli miljoona lainaa vuonna 2020

Kouvolan kirjaston kirjojen kokonaislainaus vuonna 2020 oli 1 100 000 lainaa. Tammi-, helmi- ja joulukuussa lainojen määrä jopa kasvoi edellisvuoteen verrattuna. ”Pidän yli miljoonaa lainaa kovana lukuna, koska kirjastot olivat yli kaksi kuukautta kokonaan kiinni, ja lähes koko syksyn on ollut jonkinlaisia rajoituksia päällä.” Kirjastopalvelujohtaja Selja Kunttu toteaa. Laskua edellisvuoteen verrattuna oli 19,1 %.

Koronakevään aikana Kyyti-kirjastoissa lisättiin koteihin tarjottavia sähköisiä aineistoja. Kirjastoon hankittiin asiakkaiden etäkäyttöön kotimaisten aikakauslehtien palvelu, joka osoittautui suosituksi.

E-kirjojen lainauksessa kasvua edelliseen vuoteen oli 19 %. Suosittujen e-äänikirjojen lisenssien saamisessa kirjastoihin on edelleen kansallisia haasteita, mikä on huolestuttavaa sivistyksellisen tasa-arvon kannalta.

Kouvolan kirjastoihin tehtiin 483 260 kirjastokäyntiä vuonna 2020. Käyntien määrä laski 34 % edelliseen vuoteen verrattuna. Vaikka kirjastot ovat kesästä lähtien pystyneet pitämään ovensa avoinna, on omatoimiajan runsas rajoitus vähentänyt kirjastojen kävijämääriä lähes koko vuoden ajan. Lisäksi kaikille kirjastoille tyypillinen oleskelu- ja kokoontumiskäyttö on jäänyt kokonaan pois.

Kouvolan kirjastoissa järjestettiin 358 matalan kynnyksen kulttuuri-/yhteiskunnallista tapahtumaa. Kirjastojen järjestämissä tapahtumissa oli 4 429 kävijää. Käyttäjäkoulutuksia ja kirjavinkkauksia toteutettiin yhteensä 101. Osallistujia oli yhteensä 2 007 henkilöä, joista enemmistö oli lapsia ja nuoria.

Koronarajoitusten aikana kirjaston tapahtumia toteutettiin turvallisesti suoratoistoina verkossa. Suosituin kirjaston suoratoistetuista tapahtumista oli Jari Lindströmin kirjailijavierailu; livelähetyksellä oli yli 2 000 katsojaa. Kirjastossa aloitettiin myös kokeilu etäsatutuntien pitämiseen verkossa, jotta kouvolalaiset lapset pääsevät tarinoiden maailmaan tuttujen sadunlukijoiden kanssa myös poikkeusolosuhteissa.

Kirjastot ovat olleet koronavuonna tärkeä virikkeiden tuoja ja henkisen terveyden ylläpitäjä. Onneksi niiden tärkeys on myös valtakunnallisesti tunnustettu, ja tahtotilana on pitää ne avoinna, jos vain olosuhteet suinkin sallivat.