Helmikuusta lähtien Kouvolan eläinsairaala päivystää joka päivä ja yö, myös viikonloput ja pyhäpäivät. Paikalla on aina vähintään kaksi hoitajaa ja eläinlääkäri. Ajanvarausaikoja sairaala pystyy tarjoamaan aiempaa laajemmin.
Kouvolan eläinsairaalasta tuli seitsemäs joka päivä ja ympäri vuorokauden päivystävä Evidensian eläinsairaala. Uudistus kaksinkertaisti työntekijöiden määrän 40 henkeen. Noin 800 000 asiakkaan alueella eläinlääkäripalvelujen saanti helpottui selvästi.
Eläinlääkärit Esa ja Pia Kesti perustivat Kouvolan eläinsairaalan lähes 30 vuotta sitten vuonna 1993. Vastaanotto oli ensin auki vain arkipäivisin kahdeksasta viiteen.
– Muutimme sairaalan taloon vuonna 2009. Suunnittelimme jo silloin, että haluamme vielä joskus tehdä toimintaa ympärivuorokautisesti, Esa Kesti kertoo.
Koko vuorokauden aukiolo on valtava uudistus, jonka eteen Kestit tekivät työtä pitkään, myös Evidensia-ketjuun liittymisen jälkeen. Huolellinen suunnittelu ja vahva tahto vei hankkeen lopulta maaliin.
– Olemme todella innoissamme, että voimme nyt aidosti auttaa myös öisin ja viikonloppuisin. Meillä on ihanat lääkärit ja hoitajat, jotka tukevat ja kannustavat toisiaan ja ovat sydämellään mukana hoitotyössä, Pia Kesti sanoo.
Asiakkaille tervetullut uudistus
Kouvolalainen Ulla Tiainen toi Esteri-kissan tutkittavaksi eläinsairaalaan. Seitsenvuotiaalla Esterillä on ollut toistuvia hengitystieinfektioita.
– Mielestäni ympärivuorokautiset aukioloajat ovat hyvä uudistus. Jouduimme kerran ajamaan päivystykseen Iitin Kausalaan asti. Esteri oli astunut terävään piikkiin, Tiainen kertoo.
Yhdeksänvuotiaalla bichon friséllä Otolla todettiin virtsakiviä, ja koira joutuu leikkaukseen. Se ei vauhdikkaan ja iloisen Oton vauhtia näytä lääkärintarkastuksen jälkeen haittaavan.
Oton toi lääkäriin järvenpääläinen Mari Leipola. Hänestäkin laajemmat päivystysajat ovat erittäin tervetullut lisä palveluihin.
– Otolle ja sen koirakaverille tulee toisinaan äkillisiä terveysongelmia. Yleensä ne tulevat kummallisesti öisin tai viikonloppuisin ja usein täällä mökillä Kouvolassa, Leipola kertoo.
Vaativien leikkauksien jälkiseuranta helpottuu
Sairaalan erityisosaamista on erityisesti kuvantaminen ja kirurgia. Asiakkaita tulee Kymenlaakson naapurimaakuntien lisäksi jopa satojen kilometrien päästä Pohjois-Karjalasta ja Pohjois-Savosta.
Laitteiston osalta eläinsairaala on ollut jo pitkään erittäin korkeatasoisesti varustettu. Sairaalassa on kaksi leikkaussalia ja useita röntgen- sekä anestesialaitteita. Ct eli tietokonetomografialaitteisto Kouvolassa on ollut jo kymmenen vuotta. Kaikki laitteet sekä laboratorio ovat käytettävissä myös päivystysaikana, jolloin diagnoosiin päästään nopeammin ja hoito pystytään aloittamaan mahdollisimman pian.
– Teemme paljon isoja leikkauksia. Suuri etu uusissa aukioloajoissa on se, että leikkauksesta toipuvat potilaat voivat jäädä yöksi seurantaan sairaalaan, näin kivunhallinta ja potilaan hyvinvointi on turvattu, Esa Kesti kertoo.
Myös vaikeasti sairaat potilaat hyötyvät sairaalahoidosta. Monissa sairauksissa ympärivuorokautinen nesteytys, lääkkeiden annostelu suonensisäisesti ja voinnin seuranta laboratoriokokein on tarpeen.
Hätätapaustiimi on aina paikalla
Uusien aukioloaikojen vuoksi Kouvolan eläinsairaala on rekrytoinut 20 uutta työntekijää. Työntekijöiden määrä on näin ollen kaksinkertaistunut.
Syksyllä tehdyssä remontissa päivitettiin muun muassa talon turvallisuusjärjestelmä. Turvakamerat uudistettiin vastaamaan nykyisiä vaatimuksia. Turvanapeista painamalla henkilökunta saa turvallisuusyrityksen työntekijät paikalle nopeasti.
– Järjestelyt tehtiin asiakkaiden ja työntekijöiden turvaksi. Kukaan ei ole työpaikalla koskaan yksin, vaan paikalla on aina vähintään kaksi hoitajaa ja yksi lääkäri ympäri vuorokauden, Esa Kesti sanoo.
Normaali ajanvaraustoiminta jatkuu, kuten ennenkin. Lisäksi paikalla on niin sanottu ensivastetiimi hätätapauksia varten. Tämä yhden lääkärin ja kahden hoitajan muodostama tiimi ottaa vastaan kiireellistä apua tarvitsevia potilaita, vaikkei näillä olisi aikaa varattuna ajanvarauksesta. Tiimi toimii myös päiväsaikaan iltojen, öiden ja viikonloppujen lisäksi.
Avajaiset järjestetään, mutta myöhemmin
Uusia käytäntöjä varten työntekijät ovat saaneet laajan perehdytyksen. Eläinsairaala järjesti Kouvolassa useita koulutuspäiviä hoitajille ja lääkäreille vuodenvaihteessa ja tammikuun puolessavälissä. Koulutus jatkuu vielä.
– Uusien työntekijöiden perehdytykseen on kuulunut muun muassa talon tapoja, hätälääketiedettä, ensiapua ja sairaalapotilaiden hoitoa sekä diagnostiikkaa. Ison talon kiistaton etu on jatkuvan jatkokoulutuksen mahdollistaminen.
24/7-sairaaloissa on käytössä alalla tavallinen jaksotyöjärjestelmä. Eläinlääkärit ja hoitajat tekevät muutaman 12 tunnin vuoron peräkkäin. Sen jälkeen he saavat useamman vapaapäivän. Työvuorojärjestelmää on testattu monessa Evidensian sairaalassa. Esa Kesti teki vuosi sitten 24/7-hankkeesta esiselvityksen.
– Haastattelin työntekijöitä, jotka sanoivat, että he jaksavat hyvin ja tekevät mielellään tällaisia työvuoroja. Vapaa-ajan määrä lisääntyy selvästi jaksotyössä.
Uudistuneen eläinsairaalan avajaiset järjestetään, kunhan koronatilanne rauhoittuu. Tulossa on todennäköisesti myös avoimet ovet -päivä asiakkaille ja sairaalasta kiinnostuneille.
– Kun sairaalamme täytti 25 vuotta, kaikki halukkaat pääsivät vierailemaan tiloissamme. Paikan päällä oli muun muassa ohjattuja kierroksia ja sekä ruokaesittelyjä että maistiaisia eläinasiakkaillemme.