Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomessa vain muutamia runsaita levähavaintoja viime kesänä

Kuva viime kesältä, jossa lounaisten merialueiden levälautat näkyvät vihreinä kiehkuroina.

Viime kesän levätilanne oli suhteellisen rauhallinen Kaakkois-Suomen vesillä.

Lappeenrannan Haapajärveä lukuun ottamatta runsaista leväkukinnoista ilmoittivat vakiohavainnoitsijat vain heinäkuun loppupuolella merialueilta. Järvialueilla vähäisiä sinilevähavaintoja oli kyllä poikkeuksellisesti jo kesäkuun alkupuolella, koska alkukesä oli lämmin. Kaikkiaan havainnoitiin runsaita leväkukintoja vain muutamalla yksittäisellä järvihavaintopaikalla, samoin yleisöilmoituksia tuli vain muutama.

Sinilevät runsastuvat yleensä sekä merialueilla että järvillä heinäkuun loppupuolella, niin tänäkin vuonna. Poikkeuksellisen lämpimän alku syksyn vuoksi muutamia yksittäisiä yleisöhavaintoja tuli myös syyskuun puolella.

Tuulet pitivät sinilevät pääosin veteen sekoittuneina. Merialueilla kesän 2018 kaltainen vaikea sinilevätilanne ei onneksi toistunut.

Satelliittikuvat uusi väline etenkin merialueilla

Suomenlahden levätilannetta näkyy myös Tarkka- satelliittikuvissa kun pilvipeitettä ei ole näkymää peittämässä. Tänä kesänä läntisillä merialueilla näkyi avomerelläkin selkeitä levälauttoja, mutta Itäisellä Suomenlahdella tuulet ja virtaukset tekivät sen, että pahoilta kukinnoilta pääosin säästyttiin. Toki paikallisia kukintoja etenkin lahdenpohjukoissa ja rantojen tuntumassa havaittiin. Kuva viime kesältä, siinä lounaisten merialueiden levälautat näkyvät vihreinä kiehkuroina.

Tarkka- palvelu löytyy Suomen ympäristökeskuksen Avoin tieto-sivustolta. Kaukokartoituskuvat löytyvät, kun valitset sieltä TARKKA tai satelliittiaineistoista Itämeren pintalevälautat.

Sinilevätilanne rauhoittuu vesien viiletessä

Sinilevätilanteen voidaan olettaa rauhoittuvan entisestään vesien viiletessä ja valon vähentyessä, mutta kukintoja on havaittu myös syksyllä. Osa sinilevistä voi muodostaa kukintoja myös viileän veden aikaan suotuisissa oloissa. Suomenlahdella esiintyy hajoavan sinilevän kukintaa myös jään alla vielä joulu-tammikuun vaihteessa. Hajoavat sinilevät muodostavat usein etenkin syksyisin turkoosia maalinkaltaista massaa rannoille ja jäälauttojen reunoille.