Kymsote

:KYMSOTE: Riskiryhmiin kuuluvien 12-15-vuotiaiden koronarokotusten ajanvaraus alkaa 5.7.2021

Sairautensa tai tilansa vuoksi riskiryhmiin kuuluvien 12-15-vuotiaiden lasten ja nuorten koronarokotukset käynnistyvät Kymenlaaksossa. Koronarokotukset avataan samaan aikaan tämän ikäryhmän 1. ja 2. riskiryhmiin kuuluville. Ajanvaraus aukeaa 5.7.2021.

Riskiryhmiin kuuluvien 12-15-vuotiaiden koronarokotukset keskitetään viikolle 30 ja kahteen rokotuspisteeseen: Kouvolaan ja Kotkaan. Myös Pyhtäällä rokotetaan pyhtääläisiä nuoria riskiryhmäläisiä.

Riskiryhmät 1. ja 2. samaan aikaan rokotusvuoroon

Koronavirustaudin riskiin vaikuttavat iän lisäksi tietyt taustasairaudet, joita sairastavilla on muuta väestöä suurempi riski saada vakava koronavirustauti. Tavoitteena on tarjota koronarokotteita mahdollisimman oikeudenmukaisessa järjestyksessä niitä eniten tarvitseville. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotusjärjestyksessä taustasairaudet on jaettu kahteen ryhmään: 1. Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavat sairaudet 2. Vakavalle koronavirustaudille altistavat sairaudet.
Kymenlaaksossa ajanvaraus avataan samaan aikaan sekä 1. että 2. riskiryhmiin kuuluville 12-15 -vuotiaille.

Ryhmä 1 vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia sairauksia tai tiloja ovat:
– elinsiirto tai kantasolusiirto
– aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
– vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
– vaikea krooninen munuaissairaus
– vaikea krooninen keuhkosairaus
– lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
– downin oireyhtymä 

Ryhmä 2 vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila:
– jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
– vaikea sydänsairaus
– hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
– immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
– vaikea krooninen maksasairaus
– tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
– uniapnea
– psykoosisairaus
– Sairaalloinen lihavuus: 12–15-vuotiaat, joiden ISO-BMI on 35 tai sitä suurempi.
Tarkemmat tiedot riskiryhmistä luettavissa THL:n sivuilta: Vakavalle koronavirustaudille alttiiden rokotusjärjestys – Infektiotaudit ja rokotukset – THL

Rokotteena käytetään Pfizer-Biontechin rokotetta. Se on tällä hetkellä ainoa Suomessa käytössä oleva koronarokote, jolla on myyntilupa 12 vuotta täyttäneille. Rokoteannos on sama kuin yli 16-vuotiailla ja rokotuskertoja on kaksi.


Ajanvaraus vain puhelimitse

Ajanvaraus alkaa maanantaina 5.7.2021. Tämän ryhmän ajanvarauksen voi tehdä vain puhelimitse. Näin voidaan varmistaa sopiva rokotevalmiste.

Puhelinajanvaraus palvelee ma–pe klo 8–16.

Kouvola, Kotka, Hamina, Miehikkälä ja Virolahti p. 05 220 2000

Pyhtää, vain pyhtääläiset tai Pyhtään terveysaseman valinneet. p. 05 220 2015

Vaikeutuneen koronatilanteen takia keskitetyssä puhelinajanvarausnumerossa on ajoittain ruuhkaa. Puhelinajanvaraus toimii takaisinsoitto-periaatteella ja siihen tarvitsee ruuhkasta huolimatta soittaa vain kerran.

Rokotuksia Hansassa ja Pasaatissa

Riskiryhmiin kuuluvien 12-15-vuotiaiden koronarokotukset keskitetään viikolle 30 ajalle 26.7-30.7.2021 ja kahteen rokotuspisteeseen: Kouvolassa Hansan rokotuspisteeseen ja Kotkassa Pasaatin rokotuspisteeseen. Lisäksi pyhtääläisiä rokotetaan Pyhtäällä. Järjestelyllä pyritään varmistamaan ryhmän rokotusturvallisuus niin rokotevalmisteiden kuin tilojen suhteen, sillä osa ryhmään kuuluvista voi esimerkiksi tarvita aikuisväestöä enemmän aikaa ja saattajan.

Koronarokotus on vapaaehtoinen. Alaikäinen voi itse päättää koronarokotteen ottamisesta, jos terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään hoidostaan.

–       Nuori voi keskustella rokotuksesta vanhempiensa tai läheistensä kanssa, kun tekee päätöksensä. Lähtökohta on, että 12-15-vuotias pystyy yleensä itse tekemään itseään koskevan päätöksen, ellei hänellä ole esimerkiksi tällaiseen arviointikykyyn vaikuttavaa kehitysvammaa, koronarokotuskoordinaattori Tanja Metsola kertoo.

–       Käytännössä nuoren vanhempi tai muu huoltaja voi soittaa ja varata rokotusajan. Nuoren oma suostumus kysytään rokotustilanteessa.

Jos nuori ei ole kykenevä tai halukas päättämään rokotuksestaan itse, rokottamiseen kysytään suostumusta huoltajailta. Jos nuorella on useampi kuin yksi huoltaja, tarvitaan suostumus rokottamiseen kaikilta huoltajilta. Rokottajan tulee olla vakuuttunut, että molempien huoltajien suostumus rokottamiselle on saatu. Suostumus voidaan pyytää myös kirjallisena. Suostumuslomakkeen voi tulostaa Kymsoten koronainfosta https://korona.kymsote.fi/nuorten-12-15-vuotiaiden-rokotukset/ ja se on hyvä täyttää etukäteen. Lomakkeen saa myös rokotuspisteellä. Lomake jätetään rokotuspisteelle rokottamisen yhteydessä.

Muiden 12-15-vuotiaiden rokotukset alkavat aikaisintaan elokuussa ja asiasta tiedotetaan erikseen.