Kuvassa ArVi-hoitaja Kati Jokinen lähdössä potilaan luo varustelaukun kanssa. Kuva: Kymsote, Anne Heikkilä.
ArVi on Kotisairaalan yhteydessä toimiva liikkuva hoitaja eli yhden hengen arviointiyksikkö, joka lähtee tarvittaessa arvioimaan sairastuneen tai huonokuntoisen asumispalvelun tai kotihoidon asiakkaan tilanteen. ArVi-hoitaja on arviointiin koulutettu sairaan- tai ensihoitaja, joka voi ohjeistaa asumispalvelun tai kotihoidon hoitajaa myös puhelimitse.
Kymsotessa ArVi-toiminta aloitettiin pilottina syksyllä 2020. ArVi-hoitajat toimivat tällä hetkellä Kotisairaalan yhteydessä Kotkan Karhulasta ja Kouvolassa Marjoniemen terveysasemalta käsin. Toiminta alkoi ensin asumispalveluiden asukkaille Kotkassa, ja loppuvuodesta kotihoito tuli mukaan. Vuoden vaihteessa ArVi-toiminta laajeni myös Kouvolan alueelle.
Aikaisemmin Kymsoten alueen asumispalveluiden asukkaat siirtyivät päivystykseen hoidon tarpeen arviointiin. Uudessa mallissa ArVi-hoitaja voi käydä arvioimassa paikan päällä päivystykseen lähettämisen tarpeen ja hänellä on mahdollisuus olla etäyhteydessä hoitavaan lääkäriin tai päivystyksen lääkäriin. Mahdollinen hoito voidaan aloittaa nopeasti lääkärin ohjeiden mukaan potilaan kotona ilman käyntiä päivystyksessä.
– Potilaalle ArVi-hoitajan käynti on aina mukavampi ja nopeampi kuin päivystykseen lähtö. Päivystyksessä joutuu usein odottamaan pitkäänkin ja iäkkäiden kunto heikkenee nopeasti hoitoa odottaessa. Erityisesti muistisairautta sairastavien kohdalla myös kuntoutuminen tutussa ympäristössä on usein tehokkaampaa, kertoo palvelualuepäällikkö Anne Heikkilä Kymsotesta.
Muistisairaudesta kärsivien kohdalla siirto päivystyksestä sairaalan vuodeosastolle voi aiheuttaa myös sekavuustiloja. Sairaalahoidon aikana on myös merkittävä riski sairastua, mitä koronapandemia on osaltaan lisännyt. Pahimmassa tapauksessa voi seurauksena olla monen päivän sairaalareissu ja tilan huonontuminen.
– ArVin käyttö on ensisijaisesti asiakkaiden etu, mutta myös kustannustehokasta, kun päivystyksen kuormitus ja raskas laitoshoito vähenee, Heikkilä sanoo.
Kotihoidon ja asumispalveluiden henkilökunnalle ArVi-hoitaja on ollut hyvä tuki heidän työhönsä.
– Siirrot ovat potilaille ja henkilökunnallekin aina hankalia. Asumispalveluissa on myös hankalaa, kun ei poissaolon jälkeen välttämättä ole tietoa, milloin asukas palaa, Heikkilä jatkaa.
ArVi-hoitajalla on oma auto ja kaikki tarvittavat tarvikkeet mukana
ArVi-hoitajia on Kotisairaalassa noin kymmenkunta. Heidät on erikseen koulutettu työhönsä, joka eroaa hieman tavallisesta kotisairaalan työstä. Kotihoidon tai asumispalveluiden työntekijät soittavat ArVi-hoitajalle, jos asiakkaalla on ilmennyt jokin hoidon tarve, joka aikaisemmin on johtanut päivystyksessä käyntiin. ArVi-hoitaja tekee puhelun aikana arvion, riittääkö puhelinohjaus vai lähteekö hän paikan päälle tekemään lisätutkimuksia. Hän voi myös konsultoida tarvittaessa lääkäriä. Jos lääkäri määrää hoidon aloitettavaksi kotona, ArVi-hoitaja aloittaa sen.
ArVi-hoitajia on kerrallaan vuorossa yksi ja he työskentelevät ympärivuorokautisesti. Nyt pilotoinnin aikana hoitajat tekevät 12 tunnin vuoroja.
– Pyhät ja viikonloput ovat olleet kiireisiä, yöt ovat yleensä rauhallisempia. Potilaskäynnit voivat olla aika pitkiä ja myös lääkäriä joutuu konsultoimaan usein, kertoo ArVi-hoitaja Kati Jokinen Kotkasta.
ArVi-hoitajilla on oma auto käytössä, kun on niin paljon tarvikkeita mukana. – Ja paljon pitää myös kanniskella tavaraa, Jokinen sanoo.
Auton takatilassa on tavaroille tilaa ja myös jääkaappi. Kaikki tarvikkeet, kuten happipullo, imulaite, mittarit, EKG-laite, tippateline jne. ovat aina mukana. ArVi-hoitajilla on omat laukut mittareille ja hoitotarvikkeille sekä kattava lääkevalikoima mukana.
Jokisen mukaan yhteydenotot ArVi-hoitajiin lisääntyvät koko ajan.
ArVi-hoitajaan otetaan yhteyttä tyypillisesti infektio- ja yleistilalaskupotilaista, sydänoireiset ohjataan yleensä päivystykseen. ArVi-hoitajilla on myös paljon saattohoitopotilaita, jolloin jää pois turha käynti päivystyksessä lääkemääräystä tai hoitolinjausta varten, hoito voidaan antaa potilaan tutussa ympäristössä.
– Pikkuhiljaa teemme palvelua tunnetuksi ja yksiköissä opitaan ottamaan yhteyttä ArVi-hoitajaan, Heikkilä sanoo.
ArVi-palvelun esikuvana on toiminut Espoon liikkuva sairaala LiiSa. Hieman samantapaisia palveluita on myös joillain muillakin sote-alueilla.