Kymsote

:KYMSOTE: Jalkapallon EM-otteluiden tuomaa rajaliikennettä oli mahdotonta ennustaa tarkalleen, vaikka järjestelyjä tehtiin pitkään ja yhdessä

Vaalimaan raja-asema ruuhkautui tiistai-iltana 22.6.2021 jalkapallon EM-otteluita katsomaan lähteneiden palatessa takaisin Suomeen. Asemalla testattiin päivän aikana noin 900 maahantulijaa, mutta noin 800 matkustajaa päästettiin illalla Suomeen siten, että rajalla otettava koronatesti toteutetaan kotikunnassa vähintään 72 tunnin omaehtoisen karanteenin jälkeen.

Ennen Suomen jalkapallon EM-otteluita Kööpenhaminassa ja Pietarissa Kymsoten pääviesti oli ensi sijassa seurata kisoja kotona. Erityisesti Venäjällä koronatilanne on pahentunut viime viikkoina, ja maassa on todettu herkästi tarttuvia virusvariantteja. Suurtapahtumiin osallistumista ja matkustamista vedottiin välttämään kaikissa olosuhteissa. Tästä huolimatta Kymsote tiedosti lisääntyvän rajaliikenteen ja varautui siihen niillä tiedoilla, joita oli usean viranomaistahon kautta saatu. Yksittäisten matkustajien rajanylityksen aikataulua ei kuitenkaan ollut mahdollista ennustaa.

Osviittaa jalkapalloa katsomaan lähtevien matkustajien määrästä antoivat otteluihin myydyt pääsyliput. Kymsote teki yhteistyötä niin Suomen Palloliiton kuin Pohjoiskaarteen kanssa selvittääkseen, kuinka monta lippua tahojen kautta Pietariin oli myyty. Lukumäärät jäivät arvioiksi, ja yhtenäistä tietoa lipunmyynnistä ei ollut mahdollista saada. Lippuja hankittiin mahdollisesti myös muilta tahoilta.

Kisaturistit matkustivat Pietariin eri reittejä lentäen ja maateitse. Etukäteen ei ollut tarkkaa tietoa siitä, minkä rajanylityspisteen kautta ja milloin paluumatka tapahtuu.

Ruuhkien ehkäisemiseksi Uudeltamaalta ja Varsinais-Suomesta tulevia liikennöitsijöitä ohjeistettiin käyttämään Vaalimaan raja-asemaa ja muualta Suomesta saapuvia Nuijamaan rajanylityspaikkaa. Tiistai-iltaan asti otteluiden lisäämä rajaliikenne sujui rauhallisesti jakautuen tasaisesti kummallekin rajanylityspaikalle. Tiistaina matkustajat kuitenkin käyttivät pääsääntöisesti Vaalimaan raja-asemaa. Rajavartiolaitos pyysi liikennöitsijöiltä etukäteen meno- ja tuloaikataulut, jotta rajaliikenteen määrään osattiin varautua riittävissä määrin. Tietoja ilmoitettiin vähäisesti. Liikennöitsijöitä pyydettiin myös porrastamaan tulonsa kumpaankin suuntaan rajaa ylitettäessä. Tiistai-iltana monet linja-autot saapuivat kuitenkin rajanylitykseen samaan aikaan. Liikennöitsijöiltä saatujen tietojen, aikaisemman liikenteen ja rajan menomatkalla ylittäneiden määrän perusteella ei ollut mahdollista ennakoida tiistai-illalla syntyvää ruuhkaa.

Pietariin lähteviä ohjeistettiin etukäteen, kapasiteetti näytteenottoon on rajallinen

Matkaanlähtijöitä tiedotettiin rajan ylittämiseen liittyvistä turvatoimista useaa reittiä pitkin. Asiasta tiedotettiin usean viranomaistahon yhteistyöllä. Liikennöitsijöille ja Palloliitolle oli välitetty Rajavartiolaitoksen ohjeet ja tieto mahdollisesti ruuhkautuvasta rajanylityksestä. Palloliiton ohjeissa myös kerrottiin, että Pietarin stadionille pääsy edellyttää negatiivista koronatestiä. Kymsotella oli näin ollen syytä olettaa, että tiistaina rajatarkastukseen saapuu pääasiassa yhdellä negatiivisella testituloksella varustettuja matkustajia.

Matkustajat olivat saaneet ennakkoon varoituksen rajan mahdollisesta ruuhkautumisesta ja siihen valmistautumisesta. Matkustajia ohjeistettiin myös ottamaan käyttöönsä Finentry-digipalvelu, jolla maahantuloa oli mahdollista sujuvoittaa. Finentryä käytettiin rajalla odotettua vähemmän.

Pandemian aikana sairaanhoidon resurssit ovat olleet kovilla. Tästä huolimatta EM-otteluiden ajaksi terveystarkastusten kapasiteettia rajalla lisättiin tuntuvasti. Vaalimaan raja-asema ja Nuijamaan rajanylityspaikka pidettiin poikkeuksellisesti avoinna henkilöliikenteelle 16.6. kello 4.00 – 17.6. kello 21.30 ja 21.6. kello 7.00 – 22.6. kello 21.30. Tiistai-iltana rajalla oltiin kuitenkin palattu jo normaaliin liikenteeseen ilman lisäresursseja, ja paikalla oli kahden HUSlabin näytteenottajan lisäksi kaksi Kymsoten terveysneuvojaa. Kesäaikana ei ole mahdollista löytää ylimääräistä henkilökuntaa rajalla tehtäviin koronatesteihin, varsinkaan lyhyellä varoitusajalla. On myös huomattava, että Vaalimaan raja-asemalla ei ole tiloja järjestää testausta suurella kapasiteetilla. Tiistain aikana Vaalimaan raja-asemalla otettiin yhteensä yli 900 näytettä, mikä on lähes yhtä paljon kuin koko viikon testausmäärä ennen otteluliikenteen alkamista.

Rajalla tehtävä koronatesti siirtyi osalla matkustajista kotikuntaan

Kohtuuttomien pitkien odotusaikojen välttämiseksi tehtiin päätös luopua kullekin matkustajalle tehtävästä henkilökohtaisesta terveystarkastuksesta ja korvata se rajanylittäjien henkilötietojen keräämisellä jatkotestausta varten sekä omaehtoisen karanteenin ja jatkotestin ohjeistuksella. Rajanylityksen jälkeisen terveysturvallisuuden valvonta tapahtuu oman kotikunnan toimesta. Menettely on tämänhetkisiä ulkorajojen terveysturvallisuusohjeita noudattava.

”Ruuhkautuva rajaliikenne on riski rajaturvallisuuden lisäksi myös terveysturvallisuudelle. Ei olisi ollut inhimillisestikään oikein jättää näin suurta määrää matkustajia yöksi rajalle. Yksikään matkustaja ei kuitenkaan jää testaamatta, vaan testit siirtyvät tällä kertaa kotikuntiin”, toteaa Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa. “Huuhkajien kannattajia on tähän asti kiitetty erityisesti hyvästä hengestä ja käytöksestä kisojen yhteydessä. Toivomme, että tämä henki ja vastuullisuus säilyy myös kotiinpaluun jälkeen. Nyt vastuullisuutta on pysyä karanteenissa ja hakeutua koronatestiin.”

Suomeen tultaessa tehtävä koronatesti sekä 72 tunnin jälkeen tehtävä jälkitesti ovat julkisessa terveydenhuollossa maksuttomia. Mikäli matkustaja ei pystynyt rajaa ylittäessä käymään testissä, tulee hänen käydä testissä kotikunnassaan. Myös rajalla testattujen noin 900 matkustajan tulee noudattaa jälkitestaus- ja karanteenikäytäntöjä.