Kulttuuri

Kymi Sinfonietta tarttuu innostuneena sävellyskilpailuteoksiin

IV Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun ratkaisunhetket ovat pian käsillä! Kilpailu huipentuu finaalikonsertteihin torstaina 14.11.2019 klo 19 Kuusankoskitalolla ja perjantaina 15.11.2019 Kotkan konserttitalolla. Molemmissa konserteissa kuullaan kaikki viisi finaaliteosta maailman kantaesityksinä Kymi Sinfoniettan esittämänä, kapellimestari Olari Eltsin johdolla. Finaalikonserttien solistikaarti koostuu neljästä instrumenttinsa huipputaitajasta, solisteina ovat italialainen sopraano Valentina Coladonato, venäläissyntyinen alttoviulisti Oleg Larionov, pianisti Risto-Matti Marin ja virolainen lyömäsoittaja Heigo Rosin. Finaaliviikon orkesteriharjoituksia saapuvat seuraamaan tuomariston ohella myös finalistit Italiasta, Ranskasta ja Suomesta.

Sävellyskilpailun merkitys orkesterille suuri –

”ainutlaatuinen tapahtuma kaikilla mittareilla mitattuna”

Kymi Sinfoniettan muusikot ovat innoissaan finaaliviikosta ja odottavat jännittyneinä finaaliteosten esittämistä. Viiden sävellyksen kantaesityksen soittaminen kahdessa finaalikonsertissa on erittäin harvinaista ihan maailmanlaajuisestikin ja muusikot perehtyvät teoksiin täysillä jo hyvissä ajoin ennen finaalia. Kymi Sinfoniettan muusikot kokevat, että tietoisuus orkesterista ja Uuno Klamista on levinnyt laajalle sävellyskilpailun myötä.

Finaalikonserttien kapellimestari ja Kymi Sinfoniettan taiteellinen neuvonantaja  Olari Elts kuvailee kilpailua seuraavasti:

”Tämä on pakollinen tapahtuma jokaiselle klassisen musiikin ystävälle, koska näitä sävellyksiä ei ole kuultu aiemmin. Korkeatasoisen uuden musiikin saaminen esitettäväksi on todella tärkeää – ei ainoastaan meille, vaan myös yleisölle ja koko yhteiskunnalle. Olemme unelmoineet tällaisesta mahdollisuudesta jo pitkään. Maailmassa ei ole montakaan vastaavanlaista kilpailua ja on hienoa olla edelläkävijänä tässä asiassa. Tänä vuonna kilpailu on erityisen kiinnostava, koska mukana on neljä hienoa solistia. Tämä on ainutlaatuinen tapahtuma kaikilla mittareilla mitattuna.”

Finaaliin selviytyneet viisi sävellystä Christopher Culpon (Ranska) Mundus Imaginalis, Pertti Jalavan (Suomi) Alttoviulukonsertto, Andrea Porteran (Italia) Klecksophonic Lieder, Tomi Räisäsen (Suomi) Portal (Marimbakonserto) ja Roberto Sansuinin (Italia) Four Tales tarjoavat kiehtovan kattauksen nykymusiikin uutuuksia. Tuomariston jäsenet Kalevi Aho (pj.), Olari Elts, Magnus Lindberg ja Erkki-Sven Tüür päättävät kilpailun lopputuloksen vasta kuultuaan kaikki teokset molemmissa finaalikonserteissa ja orkesteriharjoituksissa. Tulosten julkistaminen ja palkintojenjako suoritetaan Kotkan finaalikonsertin jälkeen. Konsertit juontaa valloittavalla tyylillään YLE:n uutistoimittaja ja juontaja Jussi-Pekka Rantanen. Liput konsertteihin kannattaa varata viimeistään nyt.

www.klamicompetition.fi.