Kymsote

Kymenlaaksossa koronatartuntojen määrät suurempia kuin koskaan aiemmin, vastuullista käytöstä ja koronarokotuksia tarvitaan

Kymenlaakson epidemiatilanteessa ei ole muutosta parempaan suuntaan, vaan koronatartuntamäärät ovat suurempia kuin koskaan aiemmin. Uusia koronatartuntoja todettiin 2026 viikolla 10 ja 2106 viikolla 11. Kahden viikon ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohti on noin 2550.

Sairaalahoidossa on 22 koronaviruspotilasta, joista 20 on hoidossa ensisijaisesti koronan vuoksi. Sairaanhoidon tarve on kasvanut.

-Etenkin iäkkäiden covid-potilaiden sairaalahoito on lisääntynyt. Iän lisäksi myös muut sairaudet sekä vastustuskykyyn liittyvät lääkitykset lisäävät sairaalahoidon tarvetta. Kuitenkin myös perusterveitä ja nuorempia potilaita on sairaalahoidossa, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa selvittää.

-Sairaalahoidossa näkyy hyvin koronarokotusten merkitys. Koronarokotukset antavat suojaa vakavilta tautimuodoilta, on tärkeä ottaa koko rokotussarja.

Osalla kymenlaaksolaisista on rokotussarja jäänyt kesken, ja erityisesti kolmosrokotus on jäänyt ottamatta. Vastikään valmistuneen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan iäkkäillä koronarokotteiden suojateho vakavaa tautia vastaan on kolmen rokoteannoksen jälkeen erinomainen.

Terveydenhuollon kuormitusta lisää edelleen myös se, että koronatartuntojen vuoksi sosiaali- ja terveysalan henkilöstöä on runsaasti poissa töistä.

Tartunnanjäljitys on ruuhkautunut, eikä tartuntatautiyksikkö enää ennätä olla yhteydessä positiivisen koronanäytevastuksen saaneisiin sote-työntekijöihin. Jatkossa tartuntatautiyksikkö on yhteydessä vain riskiryhmiin kuuluviin, ikäihmisiin ja raskaana oleviin. Lisäksi tartuntatautiyksikkö panostaa laitos-, hoiva- ja sairaalaepidemioiden torjuntaan.

Vahvat suositukset koskien etätyötä ja maskin käyttöä jatkuvat

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui jälleen tänään keskustelemaan alueen epidemiatilanteesta. Keskustelussa nousi esiin yleinen huoli siitä, että koronatartuntojen määrä on epidemian huippulukemissa ja sairaalahoito on kuormittunut, mutta asia ei enää kiinnosta kuten ennen.

– Mediahuomio on nyt maailman kriiseissä, mikä on ymmärrettävää. Osa ihmisistä on jo väsynyt koronatilanteeseen, eikä jaksa enää noudattaa suosituksia – osalla kolmosrokotuskin on jäänyt ottamatta. Vallitseva epidemiatilanne vaatii kuitenkin vielä kaikilta vastuullista toimintaa, Mäntymaa muistuttaa.

Kymenlaaksossa jatketaan edelleen vahvaa etätyösuositusta ja vahvaa maskisuositusta. Jokaisen kymenlaaksolaisen on syytä toimia terveysturvallisesti, sillä koronavirusta esiintyy alueella enemmän kuin koskaan epidemian aikana: On tärkeä pysyä sairaana kotona, huolehdittava käsi- ja yskimishygieniasta, pidettävä turvavälejä sekä harkittava tarkkaan, minkälaisiin väkijoukkoihin ja kokoontumisiin on turvallista osallistua.