Terveydenhoito

Kymenlaaksossa huumausaineita käyttävät voivat pikatestata hiv-tartunnan anonyymisti ilman ajanvarausta

Pikatestiin pääsee Kouvolan ja Kotkan sosiaali- ja terveysneuvonnan Pisteillä.

Sosiaali- ja terveysneuvonnan Pisteillä on lisätty palveluvalikoimaan hiv-pikatestaus. Pikatestiin voi tulla ilman ajanvarausta ja halutessa myös anonyymisti.

Toimenpide on helppo, sormenpäästä nippaistaan ja vastaus tulee minuutissa, toimintayksikön päällikkö Sonja Eerola

Hiv-infektio tarttuu veren välityksellä esimerkiksi suojaamattomassa yhdynnässä ja tilanteissa, kun huumausaineiden piikittämiseen tarkoitettuja ruiskuja jaetaan toisten kanssa. Lisäksi lapsi voi saada tartunnan synnyttäjältään raskauden tai synnytyksen aikana. Hoitamaton hiv-infektio voi edetä aids-vaiheeseen, mikä pahimmillaan voi johtaa kuolemaan.

Pääkaupunkiseudulla jyllää tällä hetkellä laajempi hiv-epidemia, ja pikatestausta tarjoamalla pyrimme ehkäisemään epidemian leviämistä. Kehotan ylipäätään kaikkia suonensisäisesti huumeita käyttäviä testauttamaan itsensä säännöllisesti, Eerola sanoo.

Tartunta ei tunnu eikä näy päällepäin. Näin joku voi tietämättään kantaa tarttuvaa virusta ja levittää sitä eteenpäin. Jos testiin meno tuntuu liian vaikealta tai esimerkiksi häpeä estää menemästä, muistutan, että testauksen saa myös anonyymisti.

Hiv-pikatestiin pääsee Kouvolan ja Kotkan Pisteillä niiden kaikkina aukioloaikoina.

Piste auttaa päihteiden käyttäjiä matalalla kynnyksellä

Sosiaali- ja terveysneuvonnan Pisteet ovat paikkoja, jossa päihteitä käyttävät saavat matalalla kynnyksellä apua arkielämän asioissa sekä ohjausta oikeiden palveluiden piiriin. Pisteellä on aina paikalla sairaanhoitaja. Lisäksi Kotkan ja Kouvolan Pisteillä vierailevat säännöllisesti myös kokemusasiantuntija ja sosiaalityöntekijä.

Pisteellä hoitosuhde pystytään aloittamaan matalalla kynnyksellä, mikäli tiettyihin aikatauluihin sitoutuminen tuottaa haasteita. Paikan päällä on mahdollista vaihtaa käytetyt neulat puhtaisiin ja pikatestata hiv-tartunnan lisäksi c-hepatiittia. Tarvittaessa Pisteeltä ohjataan myös virallisiin hiv-, c-hepatiitti- ja sukupuolitautitesteihin.

Kymenlaaksolaiset voivat tulla käymään kotikunnasta riippumatta millä tahansa Pisteellä anonyymisti ja ilman erikseen varattua aikaa.

Kymenlaakson Pisteet ja aukioloajat

Hamina

Reutsinkatu 5, 49400 Hamina.

Avoinna tiistaisin kello 12.00–15.45.

Kotka

Turvalantie 2, 48600 Kotka. B-rakennus, lännen puoleisin ovi. Ovessa kyltti ”Piste”.

Avoinna maanantaisin kello 11.30–15.30, keskiviikkoisin kello 11.30–15.30 ja perjantaisin kello 09.30–13.30. Kokemusasiantuntija on paikalla perjantaisin kello 9.30-13.30 ja sosiaalityöntekijä on maanantaisin kello 11.30–15.30.

Kouvola

Kuusankoskenkatu 4B, 45700 Kouvola.

Avoinna tiistaisin kello 13.30–15.30 ja torstaisin kello 13.30–15.30. Kokemusasiantuntija on paikalla torstaisin kello 13.30–15.45 ja sosiaalityöntekijä tiistaisin kello 13.30–15.45.