Urheilu

KYMENLAAKSON URHEILUGAALA MUISTI PUURTAJIA JA MENESTYJIÄ

KYMENLAAKSON URHEILUGAALA MUISTI PUURTAJIA JA MENESTYJIÄ

Maakunnan liikunta- ja urheiluväen yhteen kokoava tilaisuus, Kymenlaakson Urheilugaala pääyhteistyössä Kymenlaakson Liikunnan, Kymenlaakson Liiton, Suomen Urheilugaalan ja Veikkaus Oy:n kanssa pidettiin tänä vuonna Kouvolassa 2.2.2024 Pato Areenalla. Gaalassa paikalla oli noin 190 henkilöä.

Gaala on osa Suomen Urheilugaala perhettä. Maakunnallinen gaala toimii valtakunnallisen Urheilugaalan rinnalla vahvistamassa suomalaisen urheilun palkitsemista ja arvostamisen osoitusta.

Gaalassa palkittiin huippu- ja kilpaurheilussa ansioituneita, seuratoiminnan aktiiveja, kuntoliikkujia sekä liikuttaja aktiiveja. Jokaisesta maakunnan kunnasta tuli palkituksi vähintään yksi liikunnan- ja urheilun aktiivinen liikuttaja. Palkintoja jaettiin 19 kategoriassa yhteensä 24 kappaletta.

Palkittavista päätökset oli tehnyt Kymenlaakson Liikunta ry. Urheilijoiden valinnoissa tehtiin yhteistyötä Kymenlaakson urheilutoimittajien yhdistyksen kanssa. Vammaisurheilija esityksen teki Suomen Paralympiayhdistys. Maakunnan liikuntateon päätöksen oli tehnyt Kymenlaakson Liitto. Kuntien liikuttajia palkittaessa jokaisesta kunnasta tuli päätösehdotus palkintoraadille. Tänä vuonna oli käytössä seitsemättä kertaa ns. Suuri raati. Siihen oli kutsuttu 15 maakunnan vaikuttajaa kunta- ja alue politiikasta, yrityksistä sekä urheiluseuroista. Heille tehdyistä neljästä ehdokkaasta he äänestivät elämänura palkittavan.

Vuoden urheilijana palkittiin Haminan Ampumaseuran Aleksi Leppä. Hän saavutti MM hopeaa ja kuusi SM -kultaa. Pienoiskivääri olympiapaikan ammunta ja joukkueeseen nimeäminen Pariisin 2024 olympialaisiin.

Elämänurasta palkittiin Matti Tiihonen Kouvolasta. Ylivertainen liigatoimintaan ja -mestaruuteen asti tuoneen organisaation rakentaja ja toimija, Myllykosken Pallo -47:ssa (MyPa). Puheenjohtaja mm. yhteensä 27 vuotta. Juniorivalmentaja yli 20 -vuotta. Junioripäällikkö 1972 – 1982. Alkuvuosina lähes ainoa valmentaja seurassa. Käynnisti MyPa naisten toiminnan ja toimi sen valmentajana 1971 – 72. Opettaja vuodesta 1962. Koulun johtaja / rehtori 1965 – 2002. Erilaisia kehitysprojekteja. Esim. valtakunnallinen yhteisvalintajärjestelmän suunnittelu ja pilotti prosessi. Useita luottamustehtäviä ja ansiomerkkejä alueellisesti ja valtakunnallisesti.

Maakunnallisessa urheilugaalassa halutaan edistää maakuntahenkeä. Juhlassa nostettiin esiin sitä osaamista, mitä kymenlaaksolainen liikunta- ja urheilukulttuuri pitää sisällään. ”Liikunta- ja urheiluseuroissa tekee tuhansia ihmisiä päivittäin vapaaehtoistyötä, jota ei koskaan tarpeeksi muisteta.” Toteaa Kymenlaakson Liikunta ry:n toiminnanjohtaja Tommi Lehtinen ja jatkaa ” Liikunta- ja urheiluseurat liikuttavat yli miljoonaa suomalaista ja ovat Suomen suurimman kansanliikkeen kivijalka. Seuratoiminta on merkittävä hyvinvoinnin tuottaja ympäri maata. Mutta kuten tänään palkituista nähtiin, on liikuntaa, liikettä ja fyysistä aktiivisuutta lisäämistä monissa muissakin paikoissa. Varhaiskasvattajat, koulut, kaveriporukat ja työpaikat sekä myös esim. sydänyhdistykset liikuttavat kansalaisia.”

Palkitsemisien lisäksi juhlassa oli mukana esiintyviä taiteilijoita. Musiikista vastasi Mäkelä & Vastamäki Band ja lavaesiintymisistä Freestyle Finlandin jalkapallotaiturit sekä Black Diamond Cheerleaders esiintyjät.