Kaakkois Suomi,  Terveydenhoito

Kymenlaakson koronavirustilanne on huono – rajoitukset jatkuvat ennallaan ja maskisuosituksen ikärajaksi 12 vuotta

Kymenlaakson koronavirustilanne on kehittynyt vuoden kahden ensimmäisen viikon aikana huonoksi. Vuoden ensimmäisellä viikolla todettiin koko pandemia-ajan suurin määrä tartuntoja viikkotasolla, yhteensä 72. Positiivisten tulosten osuus kaikista näytteistä kasvoi lähes 5 prosenttiin, mikä on valtakunnan tasollakin korkea. Lukuun vaikuttaa edelleen selkeästi aiempaa pienempi testattujen määrä. Ilmaantuvuusluku Kymenlaaksossa on nyt 77, kun se vuoden lopussa oli noin 30. Ilmaantuvuusluvulla verrattuna Kymenlaakson tilanne on maan kolmanneksi huonoin Uudenmaan ja Varsinais-Suomen jälkeen. Kymenlaakson tilanne on myös selkeästi huonompi kuin naapurimaakunnissa Uuttamaata lukuun ottamatta.

Koronakoordinaatioryhmä linjasi, ettei Kymenlaakson koronatilanne ja sen viimeaikainen kehitys anna mahdollisuuksia muutoksille rajoituksissa. Erityisesti toiveita on ollut lasten ja nuorten harrastustoimintaa rajoittavien suositusten helpottamisesta.

– Tässä tilanteessa emme mitenkään voi puoltaa rajoitusten lieventämistä yhtään enempää. Muutimme viime viikolla suositusta alle 15-vuotaiden harrastustoiminnasta, ja se suositus pysyy. Tätä vanhempien osalta meillä on syksyltä kokemuksia tartuntaryppäistä ja sitä kautta perusteltu huoli siitä, että tilanteessa, jossa meillä on paljon tartuntoja, riski harrastustoiminnassa tapahtuviin tartuntoihin on merkittävä, perustelee johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa ratkaisua. Kuluvalla viikolla on myös odotettavissa asiaa koskevia valtakunnallisia lisäsuosituksia, joten emme halua ottaa riskiä siitä, että rajoituksia joudutaan uudelleen lisäämään.

– Linjaus on haaste erityisesti urheilutoiminnalle, mutta pandemian vastainen taistelu on yhteinen. Samalla kyllä kannustan kaiken ikäisiä liikkumaan. Itsenäistä liikkumista ei rajoiteta, vaan päinvastoin suositellaan. Kun kerran kunnon talvikin saatiin, niin ulkoliikuntaan on hyvä panostaa.

Kymenlaaksossa on tähän mennessä todettu tänä vuonna yhteensä 108 tartuntaa. Näistä vajaa 40 liittyy hoivakodeissa todettuihin tartuntaryppäisiin, joten suurin osa tartunnoista on todettu muulla väestöllä. Joulun jälkeen todettua ns. brittivarianttia ei Kymenlaaksossa ole tavattu lisää, mutta myös Kymenlaaksossa otettuja testejä tutkitaan varianttien osalta jatkuvasti.

– Ottaen huomioon, että samalla kun koululaiset ovat olleet lomilla, samoin monet muutkin, ja rajoitukset julkisten tilojen käytössä, yleisötapahtumissa ja kokoontumissa voimassa, niin tilanteen huonontuminen kyllä huolestuttaa kovasti. Tilastoista on nähtävissä, että suurin osa tartunnoista tapahtuu samassa taloudessa asuvien kesken tai muista läheisten, ystävien ja tuttavien välisistä kontakteista. Ei olla oikein maltettu välttää jouluna muiden näkemistä ja kokoontumisia suvun tai ystävien kesken, Mäntymaa kertoo.

– Viime viikot ovat eräänlainen osoitus siitä, että meillä on virusta sen verran paljon alueella, ettei se enää oikein anna anteeksi, jos hygieniaohjeista, turvaväleistä, suojautumisesta lipsutaan. Jotta tilanne voi parantua, niin on pidettävä kiinni kaikista suosituksista ja rajoituksista, Mäntymaa toteaa.

Maskisuositus 12 vuotta täyttäneille

Kymenlaakson alueellisessa koronryhmässä linjattiin, että yleisessä maskisuosituksessa aloitetaan noudattamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viime viikolla päivittämää ikärajaa. Tämä tarkoittaa, että vahva suositus käyttää maskia koskee 12-vuotiaita ja sitä vanhempia. Muutos on voimassa heti 13.1.2021 alkaen. Kunnat tiedottavat ja ohjeistavat peruskoulujen oppilaita ja näiden vanhempia maskisuosituksen vaikutuksista kouluissa.

Päivitetty maskisuositus on kokonaisuudessaan luettavissa Kymsoten Koronainfossa:

https://korona.kymsote.fi/kymenlaakson-tilanne-ja-suositukset/.

Kunnille suositus siirtää penkkarit ja vanhojen tanssit kevääseen

Koronkoordinaatioryhmä päätti myös suosittaa kuntia, että nämä siirtäisivät tämän vuoden penkkarit ja vanhojen tanssit toukokuulle. Osassa kunnista suosituksen kaltainen päätös on jo tehty.