Kymenlaakso,  Kymsote

Kymenlaakso siirtyy kiihtymisvaiheeseen

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä totesi tänään Kymenlaakson koronatilanteen paremman suuntauksen jatkuneen, ja ryhmä linjasi maakunnan siirtyneen kiihtymisvaiheeseen. Samalla ryhmä linjasi, että rajoitusten purkamista voidaan jatkaa. Toukokuun alusta rajoituksien purkamista on luvassa kuntien uimahallien ja urheilutilojen käyttöön samoin kirjastojen ja nuorisotilojen käyttöön.

Kymsoten tilastoissa on 13.–26.4. uusia koronatapauksia kirjattu 67. Viikkotasolla tarkasteltuna tartunnoissa laskusuunta on jatkunut: 12.–18.4. uusia tapauksia oli 46 ja 19.–25.4. uusia tapauksia oli 28. Ilmaantuvuusluku maakunnassa on laskenut nyt alle 40. Positiivisten osuus näytteistä on 1,5 %.

Tartunnoista 43 prosenttia on tullut samassa taloudessa asuvien kesken, ja muusta lähipiirissä 18 prosenttia. Tällä hetkellä tartunnoista pystytään jäljittämään lähes 90 prosenttia.

Useamman viikon ajan parantunut tilanne mahdollistaa Kymenlaakson siirtymisen kiihtymisvaiheeseen.

– Tilanne on hyvä ja varmasti meistä jokainen toivoo tämän jatkumista. Siksi meidän onkin pitäydyttävä vapun juhlimisessa edelleen hyvin vähissä kontakteissa eli on juhlittava niin sanotusti omassa kuplassa. Jokainen parempi viikko ennustaa meille myös parempaa kesää ja sen turvaamiseksi meidän täytyy jaksaa olla tarkkana, sanoo johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Rajauksien purkua linjattiin

Koronakoordinaatioryhmä linjasi lisäksi myös purkua ja lievennyksiä rajoituksiin. Ryhmä totesi, että tartuntatautilain pykälän 58d jatkamiselle ei nykyisessä epidemiatilanteessa ole perusteita ja suositteli aluehallintovirastolle pykälän toimeenpanoa koskevan määräyksen purkamista.

Sen sijaan kuuden henkilön kokoontumisrajoitusta tapahtumiin ja julkisiin kokoontumisiin suositeltiin jatkettavaksi edelleen aiemman päätöksen mukaisesti 16.5. asti. Kokoontumisrajoitusten jatkamista puolsi erityisesti virusvarianttien jatkuvasti lisääntyvä yleisyys Kymenlaaksossa. Tällä hetkellä lähes kaikkia Kymenlaakson uudet tartunnat liittyvät virusvariantteihin, erityisesti brittivarianttiin.

Ryhmä linjasi, että toukokuun alusta, 3.5.2021 alkaen, voidaan myös purkaa kuntien päätöksillä tehtyjä rajoituksia mm. julkisista tiloista ja harrastustoiminnasta.

Julkisten tilojen rajoituksista päättävät kunnat. Ryhmä suositteli purkua seuraavasti:

Uimahallit ja sellaiset kaupungin kuntosalit, joissa on henkilökuntaa paikalla, avataan siten, että kävijämäärä rajataan toistaiseksi 50 prosenttiin tilojen normaalista kapasiteetista.

Kirjastojen oleskelutilat avataan asiakkaiden käyttöön siten, että turvavälejä voidaan noudattaa. Kirjastoautojen liikennöinti aloitetaan.

Nuorisotalot avataan toimimaan normaalisti, koronaturvaohjeet huomioon ottaen.

Kaikissa julkisissa tiloissa asioiville on vahva maskisuositus 12 vuotta täyttäneille.

Harrastustoiminnan rajauksiin linjattiin seuraavia muutoksia:

2003 syntyneiden ja sitä nuorempien ryhmäharrastustoiminta sisällä ja ulkona on mahdollista ilman ryhmäkoon rajoitusta siten, että toiminnassa voi noudattaa turvavälejä.

2002 syntyneiden ja sitä vanhempien (aikuisten) ryhmäharrastustoiminta ulkona on mahdollista enintään kuuden henkilön ryhmissä siten, että toiminnassa voi noudattaa turvavälejä. Aikuisten ryhmäharrastustoiminta sisätiloissa on toistaiseksi keskeytetty.

2003 syntyneiden ja sitä nuorempien peli-, kilpailu- ja ottelutoiminta on sallittu sisä- ja ulkotiloissa. Yleisön osalta tulee noudattaa aluehallintoviraston antamia määräyksiä kokoontumisrajoituksista sekä muita yleisötilaisuuksiin liittyviä ohjeita. Ammattiurheilun linjaukset kuten ennenkin.

Pukuhuoneissa ja muissa yhteisissä tiloissa on vahva maskisuositus kaikille 12 vuotta täyttäneille.