Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy ja Itä-Uudenmaan kehittämisyhtiö Posintra ovat aloittaneet uuden yhteistyöprojektin, joka tähtää kiinalaisten matkailijoiden houkuttelemiseen seudulle.
Kotkan-Haminan seudulla ja Porvoossa on jo panostettu kansainvälisen matkailun kehittämiseen, mutta erityisesti Kiinan matkailukysyntään ei ole vielä pystytty vastaamaan tehokkaasti.
Uutta kasvua matkailuun Kiinasta (UKAMAKI) -hankkeen vetäjiksi on valittu Cursor Oy:n projektipäällikkö HTM Martti Mustila ja Posintran kehityspäällikkö, KTM Jenni Juuvinmaa.
Mustilalla on pitkä kokemus toimimisesta kiinalaisten kanssa. Hän lähti Kiinaan jo vuonna 1994 ja asui sekä työskenteli Kiinassa yli 20 vuotta. Kiinassa Mustila on toiminut Nokian markkinatutkimuspäällikkönä Pekingissä, pyörittänyt Nokian sovelluskehittäjien yhteisöä ja markkinointia Manner-Kiinassa ja Taiwanilla sekä työskennellyt kiinalaisten softayritysten digitalisointihankkeissa. Viimeisimmäksi hän on suunnitellut yhdessä kiinalaisten matkanjärjestäjien kanssa elämysmatkapaketteja ja tuonut kiinalaisia matkailijaryhmiä Suomeen.
Juuvinmaalla on pitkä markkinoinnin, myynnin ja viestinnän työkokemus media- ja matkailualalta. Ennen Posintralle siirtymistään hän on työskennellyt mm. Bonnierilla, Finnairilla ja pohjoismaisella matkanjärjestäjällä erilaisissa kaupallisissa markkinoinnin ja liiketoiminnan kehitystehtävissä.
Pohjoiset elämykset kiinnostavat kiinalaisia
Kiinasta Suomeen suuntautuva matkailu on kasvanut viime vuosina voimakkaasti. Vuonna 2017 lähes 130 miljoonaa kiinalaista matkusti maansa rajojen ulkopuolelle, ja Kiinasta Suomeen suuntautuva matkailu kasvoi 33 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.
”Kun kiinalaiset matkustavat Eurooppaan, matkaohjelmaan kuuluu yleensä useampi maa ja kohde. Elämysten tarjoaminen on lokaatiota tärkeämpää. Olennaista onkin ymmärtää minkälaisia asioita kiinalaiset matkailijat etsivät ja sitten koota näistä aineksista elämyspaketteja, jotka voidaan liittää osaksi kiinalaisten matkailijoiden Euroopan matkaa,” Mustila sanoo
”Kilpailu paljon rahaa käyttävistä kiinalaisista matkailijoista on kovaa. Pääsääntöisesti Kiinaan suuntautuvassa matkailumarkkinoinnissa ei kannata olla turhan vaatimaton, vaan sen sijaan pitää rakentaa mielenkiintoisia paikallisia tarinoita ja näyttäviä kuvia tarjottavien elämysten ja myytävien tuotteiden tueksi. Se mikä on meille suomalaisille tavallista, voi olla eksoottista ja elämyksellistä kiinalaisille.”
”Sekä Kotkan ja Haminan että Porvoon seudulla on tarjolla upeita palveluita ja mahtavia luontoelämyksiä, jotka oikein paketoituina ja hyvien tarinoiden tukemana tulevat varmasti kiinnostamaan kiinalaisia matkailijoita. Tuotepakettien kokoamisen jälkeen pitää panostaa myyntikanavien avaamiseen Kiinassa ja huolehtia siitä, että meidän elämyspakettimme ovat helposti Suomeen saapuvien kiinalaisturistien saavutettavissa.”
Yhtenä projektin keskeisimpänä tavoitteena on rakentaa Kiinan matkailumarkkinoille tähtäävä yritysverkosto, jonka kanssa kehitetään yhteistyössä sekä jo olemassa olevia että uusia tuotteita ja tuotekokonaisuuksia, jotka voidaan paketoida myyntiin kansainvälisiin myyntikanaviin. Yhtenä osatavoitteena on myös tuottaa myynnin tueksi laadukasta kiinankielistä markkinointisisältöä ja -materiaalia.
Kiina-hankkeen työpajoissa ja valmennuksessa huomioidaan tutkitut kiinalaismatkailijan asiakasprofiilit ja perehdytetään yritykset Kiinan kulttuurin erityispiirteisiin. Tuotemyyntiä ja markkinointia pilotoidaan eri myyntitapahtumien yhteydessä valituille kiinalaisille kohderyhmille ja myynninedistämiseksi toteutetaan mm. media- ja matkanjärjestäjävierailuja.
Kiina-matkailun informaatiotilaisuudet alueiden yrittäjille järjestetään tiistaina 13.11.2018 Porvoossa ja Kotkassa. Porvoon tilaisuus järjestetään klo 10.00-11.30 Porvoon Taidetehtaalla, os. Läntinen Aleksanterinkatu 1 ja Kotkan tilaisuus klo 14-15.30 Eagle-talon auditoriossa, os. Kyminlinnantie 6.
Päärahoittaja on Euroopan aluekehitysrahasto EAKR, minkä lisäksi osa rahoituksesta tulee hankkeeseen osallistuvilta kunnilta. Projektin toteutusaika on 1.9.2018- 31.12.2020.