Terveydenhoito

Kausi-influenssarokotukset riskiryhmille alkavat Kymenlaaksossa viikolla 48

Riskiryhmille tarkoitetut maksuttomat influenssarokotukset järjestetään Kymsoten rokotuspaikoissa viikoilla 48 ja 49. Tänä vuonna influenssarokotteen uskotaan suojaavan influenssalta viime vuotta tehokkaammin.

Uutta on, että osa yli 65-vuotiaista kutsutaan osallistumaan influenssatutkimukseen.

Kausi-influenssarokotuksia annetaan lukuisissa Kymsoten toimipisteissä ja rokotuspaikoissa eri puolilla Kymenlaaksoa. Riskiryhmille tarkoitetut maksuttomat kausi-influenssarokotukset alkavat maanantaina 25. marraskuuta. Riskiryhmiä rokotetaan pääsääntöisesti viikoilla 48 ja 49.

Minkälaista influenssakautta tälle vuodelle ennustetaan?

Epidemian voimakkuutta ei kukaan voi arvioida. Jää myös nähtäväksi, kumpi viime vuosina vallalla olleista influenssa A:n alatyypeistä vallitsee: H1N1 eli sikainfluenssa vai H3N2, kertoo ylilääkäri Risto Pietikäinen Kymenlaakson keskussairaalan sisätautien poliklinikalta.

Toissa vuonna oli poikkeuksellisesti erittäin paljon B-influenssaa, yhtä paljon kuin A-influenssaa. Viime vuonna B-influenssaa oli hyvin vähän. Todennäköisesti tänä vuonna on merkittävästi B-influenssaa. Ylilääkäri Risto Pietikäinen kertoo, että tämän kauden influenssarokotteeseen on vaihdettu molemmat influenssa A -kannat.

Yleensä kun rokotetyyppejä vaihdetaan, rokote on tehokkaampi. Tämän vuoksi rokotteen uskotaan suojaavan nyt paremmin kuin viime vuonna.

Miksi influenssarokote kannattaa ottaa?

Influenssaan liittyy paitsi työpoissaoloja ja kurjaa oloa myös jälkitauteja. On osoitettu, että influenssa aiheuttaa merkittävästi lisäkuolleisuutta. Ottamalla rokotteen on todennäköisempää, että välttyy influenssalta tai influenssa on lievempi kuin ilman rokotetta. Samalla välttyy kohtalokkaita jälkitaudeilta kuten keuhkokuumeelta, Risto Pietikäinen muistuttaa.

Erityisen tärkeää influenssarokotuksen ottaminen on ns. riskiryhmäläisille, joita ovat mm. kaikki 65 vuotta täyttäneet, sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat sekä vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri. Riskiryhmäläisistä raskaana olevat naiset saavat rokotukset ensisijaisesti äitiyshuollossa. Samoin 6 kuukauden – 6 vuoden ikäiset lapset rokotetaan ensisijaisesti neuvolassa.

Maksuttomaan rokotukseen oikeutetuille järjestetään rokotuksia Kymsoten terveysasemilla, terveys- ja hyvinvointipisteissä, lisäksi rokotuspaikkoja on mm. kirjastossa ja kauppakeskuksessa. Tarkat tiedot rokotuspaikoista ja -ajoista eri paikkakunnilla kerrotaan lähiviikkoina lehdissä ja kattavasti Kymsoten verkkosivuilla www.kymsote.fi.

Osa yli 65-vuotiaista influenssatutkimukseen

Tänä vuonna osalla yli 65-vuotiaista on mahdollisuus osallistua Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen järjestämään FinFluHD-influenssarokotetutkimukseen. Kymsoten alueella tutkimusrokotteita annetaan Haminassa, Karhulassa ja Kouvolassa. Kohderyhmään kuuluvia kutsutaan tutkimukseen kirjeitse. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista.

Iäkkäät ihmiset ovat saaneet tavallisesta influenssarokotteesta vähemmän suojaa kuin nuoremmat. Tämän vuoksi heille on kehitetty voimakkaampi rokote, jolla saadaan parempi teho. Tutkimuksessa puolet tutkituista saa tavallisen kansallisen rokotusohjelman mukaisen influenssarokotteen ja puolet korkeaannoksisen rokotteen.

Tällainen vahvempi rokote on ollut mm. Yhdysvalloissa käytössä jo kymmenen vuotta. Varsinkin ikäihmisillä sen on osoitettu olevan selkeästi tehokkaampi kuin tavallinen rokote ilman, että vaikeita sivuvaikutuksia olisi tavallista rokotetta enemmän, Pietikäinen selvittää.

Suositan, että yli 65-vuotiaista mahdollisimman moni menisi tutkimukseen yleisen rokotteen sijasta. Jos henkilö sattuu saamaan tutkimusrokotteen, hän todennäköisesti hyötyy ja samalla saamme arvokasta tietoa. Olen suositellut tutkimukseen osallistumista omille iäkkäille omaisillenikin, Pietikäinen toteaa.