METSO2021, Lappeenranta: METSO-ohjelmassa suojeltu korpialue. Kuva Maria Vesterinen
Kaakkois-Suomen ELY-keskus suojeli vuonna 2021 maanomistajien aloitteesta 80 aluetta. Suojeltujen alueiden pinta-ala on noin 700 hehtaaria ja metsänomistajille maksettiin korvauksia suojelusta 3,5 miljoonaa euroa.
Metsiensuojelu
Kaakkois-Suomen ELY-keskus suojeli vuonna 2021 METSO-ohjelman rahoituksella metsiä 429 hehtaaria 63 metsänomistajan hakemuksesta. Metsänomistajien omistukseen jääviä yksityisiä suojelualueita perustettiin 41 kappaletta, valtiolle hankittiin 9 aluetta ja määräaikaisia suojelusopimuksia tehtiin 13 kappaletta. Suurin yksityisen metsänomistajan suojelema kohde oli 34 hehtaaria Lappeenrannassa, mutta muutoin suojeltujen kohteiden keskiala jäi noin 6 hehtaariin.
Pääosa suojelluista metsistä oli iäkkäitä kangasmetsiä, mutta myös esimerkiksi luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaita lehtoja ja korpia suojeltiin. Rahaa metsiensuojeluun käytettiin noin 3 miljoonaa euroa.
METSO-ohjelma jatkuu ainakin vuoteen 2025 saakka. Kaakkois-Suomessa metsien suojeluaste on maan alhaisimpia ja metsiensuojelun tavoitteiden saavuttaminen vaikeaa. Rahaa suojeluun on kuitenkin saatu riittävästi ja rahoituksen uskotaan pysyvän vielä vuonna 2022 aiempien vuosien tasolla.
Soidensuojelu
Metsiensuojelun lisäksi Kaakkois-Suomessa panostetaan myös soidensuojeluun, johon rahoitus saadaan ympäristöministeriön HELMI-elinympäristöohjelmasta. Vuonna 2021 soita suojeltiin 270 hehtaaria. Yksityisiä suojelualueita perustettiin 15 alueelle yhteensä 245 hehtaaria ja valtiolle ostettiin 25 hehtaaria soita kahdella eri kiinteistökaupalla. Maanomistajat saivat soidensuojelusta korvauksia yhteensä yli puoli miljoonaa euroa.
Suurimmat suokokonaisuudet suojeltiin Imatran Kurkisuo-Pahamaansuolla, Lemin Lautjärvensuolla sekä Parikkalan Kallioniemensuolla ja Kurvansuolla.
Soidensuojelun tavoitteena on saada suojelun piiriin arvokkaimmiksi kartoitettuja suokohteita, joita Kaakkois-Suomessa on yhteensä yli 3200 hehtaaria. HELMI-ohjelman on tarkoitus jatkua vuoteen 2030 saakka. Soidensuojelu on vapaaehtoista ja suojelusta maksetaan yksityisille maanomistajille verovapaa korvaus aivan kuten metsiensuojelustakin.