Terveydenhoito

Etelä-Karjalassa ei ole havaittu koronavirustartuntoja – Eksote antaa ohjeita mahdollisen karanteenin varalta

Etelä-Karjalan keskussairaalassa ei ole havaittu koronavirustartuntoja. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) on ottanut näytteet viideltätoista henkilöltä Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) ohjeiden mukaisesti. Kaikki tähän mennessä valmistuneet näytteet ovat olleet negatiivisia.

Eksote tiedottaa lisää, jos tilanne muuttuu. Jos COVID-19 –tartunta Etelä-Karjalasta löytyy, käynnistävät tartuntataudeista vastaavat lääkärit altistuneiden kartoittamisen. Mahdolliset altistuneet laitetaan tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöksellä kotikaranteeniin kahdeksi viikoksi altistumisesta lukien.

Kelan sivuilla kerrotaan, että Kela voi maksaa tartuntatautipäivärahaa, kun työntekijä on määrätty olemaan poissa työstään jonkin tartuntataudin, esimerkiksi koronaviruksen, leviämisen estämiseksi. Alle 16-vuotiaan huoltajalla on oikeus tartuntatautipäivärahaan, jos lapsi on määrätty karanteeniin ja huoltaja ei siksi voi tehdä työtä.

Kela tarvitsee tartuntatautipäivärahan maksamista varten kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöksen työstä poissaolosta, eristämisestä tai karanteenista.

Tartuntatautipäivärahassa ei ole omavastuuaikaa, ja se korvaa täysimääräisesti työstä poissaolon, eristyksen tai karanteenin aiheuttaman ansionmenetyksen. Työntekijän päiväraha määräytyy sen palkan mukaan, jonka hän olisi saanut, jos hän olisi ollut töissä. Yrittäjän päiväraha määräytyy työstä poissaolon alkaessa voimassa olevan YEL- tai MYEL-vuosityötulon perusteella.

Mikäli saavut koronaviruksen epidemia-alueelta Etelä-Karjalaan ja sinulla on hengitystieinfektion oireita, jotka ovat alkaneet tiistaina 25.2.2020 tai sen jälkeen, soita päivystysavun numeroon 116 117. Seuraa vointiasi seuraavan 14 vuorokauden ajan matkan jälkeen. Riskiarvion perusteella saat toimintaohjeet.

Eksotesta neuvotaan seuraamaan Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) tiedottamista. Sosiaali- ja terveysministeriö sekä THL seuraavat aktiivisesti tilannetta ja tiedottavat tilanteen muuttuessa:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Lähde Kelan ohjeisiin ja lisätietoja:

https://www.kela.fi/ajankohtaista-henkiloasiakkaat/-/asset_publisher/kg5xtoqDw6Wf/content/tartuntatautipaivaraha-korvaa-ansionmenetyksen-karanteenin-aikana

Matkustustiedotteiden päivittymistä voi seurata osoitteessa:

https://um.fi/matkustustiedotteet-a-o