Yleisesti valvontahavainnoista ja ns. heikoista signaaleista koko Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueella
Sosiaalihuolto
Puutteet vanhusten palveluiden riittävyydessä ja laadussa (samoin kuin lastensuojelupalveluiden riittävyydessä ja laadussa) ovat työllistäneet aluehallintovirastoa pitkään. Alkuvuodesta 2019 paljon julkisuutta herättänyt kohu vanhustenhuollosta on aiheuttanut sen, että ympärivuorokautista hoitoa koskevien kantelujen määrä on alkuvuonna 2019 yli 20-kertaistunut verrattuna vastaavaan ajankohtaan viime vuonna. Vanhusten ympärivuorokautista hoitoa koskevien valvonta-asioiden määrä on puolestaan kolminkertaistunut.
Alkuvuonna 2019 aluehallintovirasto on lähestynyt kuntia ohjauskirjeellä ”Sosiaalipalvelujen piirissä olevien asiakkaiden lääkäripalvelujen tulee aina perustua asiakkaan tarpeisiin.” On havaittu, että kotihoidon, palveluasumisen ja tehostetun palveluasumisen piirissä olevat asiakkaat eivät saa kaikissa tilanteissa tarpeensa mukaisia heille lain mukaan kuuluvia lääkäripalveluita.
Kotihoidon piirissä olevat ikääntyneet asiakkaat ovat entistä huonokuntoisempia ja heidän palvelutarpeensa on suuri. Useiden kuntien tai kuntayhtymien voimavaroja ei ole pystytty kasvattamaan kotihoidon asiakkaiden palvelujen tarvetta vastaavaksi, jolloin asiakkaiden oikeus laadukkaisiin ja riittäviin palveluihin sekä hyvään kohteluun on vaarantunut. Myös ympärivuorokautiseen hoitoon pääsyn kriteerit ovat paikoitellen niin korkeat, että asiakkaiden siirtyminen ympärivuorokautiseen hoitoon tapahtuu vasta, kun taustalla on jo mahdollisesti useita asiakasturvallisuutta vaarantavia tilanteita.
Kotihoidon ja tehostetun asumispalvelun välimaastoon on syntynyt uudenlaisia palvelumuotoja, jotka ovat sinänsä tervetulleita. Ongelmia syntyy, kun tarjottavat palvelut eivät vastaa asiakkaiden todellisia tarpeita. Uudet palvelumuodot saattavat myös asettaa samanlaisessa palvelutarpeessa olevia asiakkaita eriarvoiseen asemaan niin palvelujen laadun kuin asiakasmaksujenkin suhteen. Asiakkaiden tulisi olla yhdenvertaisessa asemassa riippumatta asuinpaikastaan.
Perusoikeuksien, kuten asiakkaan osallisuuden, itsemääräämisoikeuden ja yksityisyyden suojan kunnioittamisessa on puutteita niin ikääntyneiden kotiin annettavissa kuin ympärivuorokautisissakin palveluissa. Vanhuksiin kohdistetaan edelleen runsaasti rajoitustoimenpiteitä, joiden tarpeellisuutta ei arvioida riittävän usein tai vaihtoehtoja itsemääräämisoikeuden rajoittamiselle ei pohdita riittävästi. Rajoittamistoimenpiteitä koskevan lainsäädännön puuttuminen tuottaa tilanteita, joissa muun muassa turvallisuuden varmistamiseksi joudutaan vanhuksia rajoittamaan ilman lakiin perustuvia syitä.
Lastensuojelussa puutteita osallisuuden, itsemääräämisoikeuden ja yksityisyyden suojan kunnioittamisessa ilmenee mm. siten, että yhteydenpitoa rajoitetaan ilman päätöksiä. Yhteydenpidon rajoittamista tapahtuu myös avohuollon sijoituksen aikana. Puutteita ilmenee myös siinä, miten kunta on varmistanut rajoittamistoimenpiteiden asianmukaisuutta lastensuojelulaitoksessa.
Markkinoille on muodostunut tarjontaa sosiaalityöntekijöiden palveluista. Sosiaalityöntekijän tehtävät ovat kuitenkin valtaosin sellaista viranomaistoimintaa, jota kunta ei voi ulkoistaa. Viranomaistoiminnassa käytetään julkista valtaa. Kunnille on valmisteltu ohjauskirjettä.
Terveydenhuolto
Etelä-Suomen alueella vuonna 2018 terveydenhuoltoyksikön valvontahavainnoista useimmiten nousivat esille lääkehoidon toteuttamisen puutteet. Puutteet tulivat esille erityisesti vanhusten tehostetuissa asumisyksiköissä, joissa saatetaan toteuttaa myös vaativaa lääkehoitoa. Puutteita oli lääkehoitosuunnitelmien sisällössä ja hyväksymisessä. Asumisyksiköissä, jotka eivät ole laitoksia, oli käytössä ns. yhteisiä lääkkeitä. Lääkehoidon toteuttamiseen osallistui valvontahavaintojen mukaan henkilöitä, joilla ei ollut siihen riittävää koulutusta tai näyttöjen antamiseen perustuvaa lääkärin myöntämää lupaa. Tämä koski myös lähihoitajien PKV-lääkkeiden lisäkoulutusta ja sairaanhoitajien rokotuskoulutusta. Yksiköissä oli vähän sairaanhoitajia ja he olivat käytettävissä pääasiassa vain virka-aikoina. Lisäksi oli epäselvyyttä lääkkeiden turvallisessa säilyttämisessä ja lääkkeiden säilytystilojen avainten hallinta ei tukenut lääkitysturvallisuutta.
Asumisyksiköihin kohdistuneissa terveydenhuollon valvonnoissa ja valvontakäynneissä huomioitiin lääkäripalveluiden saatavuus, sillä joissakin asumisyksiköissä lääkärit käyvät vain kolmen kuukauden välein. Asiasta julkaistiin sosiaali- ja terveydenhuoltoyksiköiden yhteinen ohjauskirje Sosiaalipalvelujen piirissä olevien asiakkaiden lääkäripalvelujen tulee aina perustua asiakkaan tarpeisiin.
Terveydenhuollon yksityisiä palvelujentuottajia koskien vuonna 2018 alkoi tulla ilmoituksia botuliinitoksiinien pistämisestä esteettisessä tarkoituksessa. Pistäjänä saattoi olla muu kuin terveydenhuollon ammattihenkilö tai pistäjänä oli terveydenhuollon ammattihenkilö, jolla ei ollut lääkäriä taustatukena. Aluehallintovirasto halusi käytäntöön selkeän ohjeistuksen, joka saatiin Valvirasta keväällä 2019.
Useissa kantelu- ja valvontapäätöksissä annettiin ohjausta puutteellisista potilasasiakirjamerkinnöistä kaikille ammattiryhmille.
Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alue
Valvontahavaintoihin perustuvat merkittävimmät puutteet alueella liittyvät haasteellisesti oireilevien lasten hoidon ja kuntoutuksen järjestämiseen lastensuojelun sijaishuollossa (päihdekuntoutus) sekä ikääntyneiden asumispalveluiden henkilöstön riittävyyteen, osaamiseen ja rakenteeseen vanhusten asumispalveluissa. Myös terveydenhuollon päivystyksen ruuhkautuminen alkuvuonna aiheutti ongelmia alueella.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen
Ei havaintoja
Varautuminen ja valmius
Kymi19 -valmiusharjoituksen valmistelu käynnistyi marraskuussa 2018.
Perusterveydenhuolto
Yhdenvertainen saatavuus Aluehallintovirasto antoi huomautuksen Kotkan terveyskeskukselle siitä, ettei takaisinsoittopyyntöön vastattu saman päivän aikana.
Suun terveydenhuolto
Yhdenvertainen saatavuus Kouvolan kaupunki sai huomautuksen siitä, ettei suun terveydenhuollon verkkosivuilla ollut päivitetty hoitoon pääsyn tietoja lain mukaisesti.
Somaattinen erikoissairaanhoito ja ensihoito
Yhdenvertainen saatavuus Pohjois-Kymen sairaalan (POKS) päivystyksen toiminta siirtyi 1.1.2018 alkaen Kymenlaakson sairaanhoitopiiri Carean vastuulle. Päivystys ruuhkautui. Tästä johtuen aluehallintovirasto sai useita ilmoituksia asiaan liittyen. Lisäksi POKS:n vuodeosastotoimintaa jouduttiin vähentämään useiden kuukausien ajan, koska sairaalassa oli pulaa lääkäreistä.
Kymenlaakson keskussairaalan ja POKS:n kuvantamispalveluiden lausunnoissa oli viiveitä.
Kymenlaakson shp:lle annettiin kehotus erikoissairaanhoidon lähetteiden käsittelyn viiveiden poistamiseksi ja parantaa hoitoon pääsyä kirurgian erikoialalla. Shp:n alueella oli yli 3 viikon jälkeen käsiteltyjä lähetteitä yht. 467, joista 206 fysiatrian, 94 sisätautien ja 84 silmätautien erikoisaloilla. Yli 6 kk hoitoa odottaneita oli 91, joista 64 kirurgian erikoisalalla. Ko. tilanteiden seuranta jatkuu vuonna 2019.
Lasten, nuorten ja perheiden palvelut Yhdenvertainen saatavuus Aluehallintoviraston valvontapäätöksen (tai päätösten) perusteella puutteita esiintyy haasteellisesti oireilevien lasten hoidon ja kuntoutuksen järjestämisessä lastensuojelun sijaishuollossa (päihdekuntoutus).
Laatu ja vaikuttavuus Kanteluratkaisujen mukaan selkeästi lainvastaista menettelyä, joka on johtanut huomautuksen antamiseen, on todettu alueen kunnallisessa toiminnassa seuraavasti:
- Kiireellisen sijoittamispäätöksen tekemisessä ja päätöksen tiedoksi antamisessa on menetelty virheellisesti.
Aikuisten mielenterveys-, päihde- ja sosiaalipalvelut
Ei havaintoja.
Vammaisten palvelut
Laatu ja vaikuttavuus Kanteluratkaisujen mukaan selkeästi lainvastaista menettelyä, joka on johtanut huomautuksen antamiseen, on todettu alueen yksityisten palveluntuottajien toiminnassa seuraavasti:
- Erityishuollossa olevan henkilön itsemääräämisoikeuden rajoittaminen ilman lain edellyttämiä ratkaisuja ja päätöksiä valitusoikeuksineen.
Ikääntyneiden palvelut
Yhdenvertainen saatavuus Aluehallintovirasto on havainnut, että vanhusten asumispalveluja tuotetaan eri nimikkeillä kuten “kevythoiva” ja “tuettu asuminen”, jolloin palvelun sisältö ja sen edellyttämät resurssit jäävät epäselviksi.
Epäselvyys tuotettavan palvelun laadusta ja sisällöstä voi aiheuttaa sen, ettei asiakas saa tarvitsemaansa palvelua riittävästi ja oikea-aikaisesti.
Laatu ja vaikuttavuus Aluehallintoviraston tekemien valvontapäätösten ja muiden valvontahavaintojen perusteella vanhusten asumispalveluissa puutteita esiintyy henkilöstön riittävyydessä, osaamisessa ja rakenteessa.
Kanteluratkaisujen mukaan selkeästi lainvastaista menettelyä, joka on johtanut huomautuksen antamiseen, on todettu alueen kunnallisessa toiminnassa seuraavasti:
- Johdon valvontavastuun laiminlyömisestä lääkehoidon turvallisen toteuttamisen valvonnassa