Kouvola

Luomumaidon käyttöönotto Kouvolan kaupungin ruokapalveluissa

Kaupungin ruokapalvelut tarjoavat tällä hetkellä jo useita luomutuotteita, jotka saavat ensi viikosta lähtien täydennystä rasvattomasta luomumaidosta. Tavoitteena on, että käytettävistä raaka-aineista vuonna 2030 luomutuotteiden osuus on 25 %.

Kaupungin ruokapalvelut siirtyvät viikolla 45 tarjoamaan varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen koulutuksen asiakkailleen rasvattoman maidon tilalla rasvatonta luomumaitoa. Hinnaltaan rasvaton luomumaito on hieman kalliimpaa tavalliseen rasvattomaan maitoon verrattuna, mutta rasvattoman luomumaidon EU-koulumaitotuki on korkeampi tavalliseen maitoon verrattuna.

Uusi kansallinen luomuohjelma asettaa julkisille ammattikeittiöille tavoitteeksi, että 25 % niiden käyttämistä raaka-aineista on luomua vuonna 2030. Kouvolan kaupungin ruokapalveluissa on tällä hetkellä käytössä useita luomutuotteita. Valmistettaviin puuroihin käytettävät hiutaleet ovat kaikki luomuhiutaleita. Tarjolla on ollut jo vuosien ajan myös rasvatonta luomupiimää. Lähituottajalta hankitaan aterian lisäkkeenä käytettävää luomukaurahelmeä, jolla on korvattu riisin käyttöä. Kesällä hankittiin tuoremansikkaa, joka oli myös luomua. Kuuden viikon kiertävällä ruokalistalla on myös lähituottajan luomu leipä- ja salaattijuustoa sekä luomuruisvuokaa.

Kouvolan kaupungin ruokapalveluissa tarkastellaan jatkossakin luomutuotteiden käytön lisäämistä ruokalistoille huomioiden luomutuotteiden saatavuus, pakkauskoot ja hinta.