Kymsoten ja Haminan kaupungin yhteisessä tapaamisessa keskusteltiin haminalaisten sosiaali- ja terveyspalveluista ja niihin suunniteltavista muutoksista. Keskeiseksi teemaksi nousivat ikääntyneiden palvelut, erityisesti asumispalvelut. Lisäksi keskustelua käytiin myös kiirevastaanotoista.
Haminan kaupungin virkamiehet ja poliittinen johto olivat kutsuneet Kymsoten johdon tällä viikolla vieraakseen kaupunginhallituksen iltakouluun. Haminalaispäättäjiä huolestuttivat Kymsoten suunnitelmat palveluiden muutoksista.
Tehostettua palveluasumista säilyy Kellokalliossa
Kymsote kertoi aiemmin lokakuussa suunnittelevansa Haminan Kellokallion palvelukeskuksen sulkemista. Uudemman tarkastelun ja Haminan kaupungin edustajien kanssa käydyn keskustelun perusteella suunnitelmaa on kuitenkin päätetty muuttaa niin, että palvelukeskuksen vuonna 2011 remontoiduissa osissa jatketaan tehostettua palveluasumista. Sen sijaan Kellokallion 16-paikkainen Mäntyläkoti suljetaan, sillä sen osalta tilat eivät vastaa ikääntyneiden pitkäaikaisen asumisen vaatimuksia huonekokojen ja puuttuvien saniteettitilojen osalta.
Mikäli suunnitelma hyväksytään, niin Kellokallioon jäisi 29 paikkaa ja Mäntyläkoti sulkeutuisi elokuussa 2020. Mäntyläkodin asukkaiden sijoittuminen muihin tehostetun palveluasumisen yksiköihin tehtäisiin tiiviissä yhteistyössä työntekijöiden, asukkaiden ja näiden läheisten kesken. Muutoksen toteuttamisessa Kymsote pystyy hyödyntämään kokemustaan Kouvolan Kaunisnurmen palvelukeskuksen sulkemisesta. Tuolloin yhteistyössä onnistuttiin niin asiakkaiden siirtymisessä uusiin koteihin kuin henkilöstön sijoittumisesta uusiin työtehtäviin.
Tehostetun palveluasumisen tavoitteet pysyvät
Kaiken kaikkiaan Kymsote suunnittelee 300 tehostetun palveluasumispaikan vähentämistä, joista noin puolet on omasta tuotannosta ja puolet ostopalveluista. Paikkoja vähennetään tasaisesti koko maakunnassa. Kunnissa, jossa vähenee oma tuotanto ei samassa määrin vähennetä ostopalveluja ja päinvastoin. Kansallisessa Ikäihmisten palveluiden laatusuosituksessa (2013) määriteltiin, että vuoden 2017 loppuun mennessä tehostetun palveluasumisen piirissä on 6–7% yli 75-vuotiaista.
Kymenlaaksossa osuus oli vuonna 2017 9,7 %. Nyt Kymsote tavoittelee reilua 7 %. Haminassa osuus on ollut tätäkin korkeampi, noin 11 prosenttia. Nyt suunniteltujen muutosten jälkeen Haminassa ympärivuorokautisen asumispalvelun paikkojen määrä suhteessa asukaslukuun on edelleen maakunnan korkeimpia, ja haminalaisista 75 vuotta täyttäneistä on tehostetun palveluasumisen piirissä 9,5 prosenttia.
Hoikun hyödyntämistä lyhtyaikaishoidossa vahvistetaan
Suunnitelmat Saviniemen hoivakodin lyhytaikaisyksikkö Ulapan sulkemisen osalta säilyvät. Saviniemen hoivakodin toisen lyhytaikayksikön, Suvannon, toiminta sen sijaan jatkuu. Samalla Haminassa kehitetään Hoikun toimintaa ja osaamista. Hoikuun keskittyy aikaisempaa enemmän lyhytaikaishoitoa. Kymsote on jo kuluvana vuonna aloittanut Hoikussa toteutettavat VirKo eli Virkeänä Kotiin -jaksot tukemaan säännöllisen kotihoidon ja omaishoidossa olevien asiakkaiden kotona asumista.
Omaishoidon osalta jaksot on tarkoitettu niin omaishoidettaville kuin omaishoitajille.
Sairaalaosasto lakkaa – kotisairaalaan vahvistusta ja uusia toimintamalleja
Suunnitelmissa säilyy myös Haminan sairaalan toisen vuodeosaston lakkauttaminen. Osaston 22 paikkaa jäisivät pois käytöstä 1.1.2020. Vuodeosastolta siirtyy seitsemän sairaanhoitajaa vahvistamaan Kymsoten eteläistä kotisairaalaa, joka palvelee eteläisen Kymenlaakson aluetta.
Kotisairaala hoitaa sairaalatasoista hoitoa vaativia potilaita heidän kotonaan tai asumisyksiköissä, ja se korvaa tai lyhentää sairaalassa oloaikaa. Kotisairaalan potilaat tulevat päivystyksestä, päivystysosastolta tai erikoissairaanhoidon vuodeosastolta. Kotisairaala hoitaa myös kotona toteutettavaa saattohoitoa.
Kotisairaalaatoimintaa vahvistetaan myös uudella liikkuvalla ArVi- eli arviointiyksiköllä, joita aloittaa vuoden alussa yksi Etelä-Kymenlaaksossa ja keväällä yksi PohjoisKymenlaaksossa. Ensimmäisessä vaiheessa ArVi-toiminta tukee asumispalveluyksikköjä, mutta myöhemmin myös kotihoitoa. Uudessa toimintamallissa ikääntynyt ei lähde enää suoraan päivystykseen, vaan arviointiin koulutettu ensi- tai sairaanhoitaja käy arvioimassa asumisyksikössä asiakkaan päivystyksen tarpeen ja on tarvittaessa etäyhteydessä lääkäriin. Mahdollinen hoito voidaan aloittaa nopeasti ilman käyntiä päivystyksessä.
Kiirevastaanotot jatkuvat Haminassa, hammashoidossa jatkuvat oikomishoidot
Haminan terveysasemalla oleva kiirevastaanotto jatkuu myös toistaiseksi. Se on yksi tulevan Haminan sote-keskuksen palveluista. Kiirevastaanottoa on päivittäin klo 8-21.
Tätä Kymsote tuottaa omana toimintana arkisin klo 8-16, ja muutoin ostopalveluna. Kiirevastaanottoa tarkastellaan säännöllisesti asiakastarpeen näkökulmasta.
Myös virka-aikainen hammaslääkärin kiirehoito jatkuu Haminassa. Samoin oikomishoitoon perehtynyt hammaslääkäri jatkaa toimintaansa Haminassa, ja toiminnassa kehitetään hammaslääkärin, suuhygienisti ja hammashoitaja työnjakoa. Lisäksi Kymenlaakson keskussairaalan oikojaerikoishammaslääkäri tekee Haminan hammashoitolassa konsultaatiokäyntejä 1–2 kuukauden välein. Haminalaisten lisäksi Haminassa ovat oikomishoitopalvelut myös Miehikkälän ja Virolahden asukkaille vuoden 2020 alusta lähtien.