Terveydenhoito

Kymsote tuottaa Haminan alueen mielenterveys- ja päihdepalveluiden avopalvelut 1.1.2020 alkaen

Kymsote tuottaa Haminan alueen mielenterveys- ja päihdepalveluiden avopalvelut 1.1.2020 alkaen. Asiakkaat siirtyvät joulukuun aikana Kymsoten mielenterveys- ja päihdepalvelujen hoidettavaksi nykyiseltä palveluntuottajalta A-klinikka Oy:ltä. Muutoksen jälkeen Kymsote ei osta enää päihdepalvelujen avopalveluita ulkopuolelta. Vastaava muutos tehtiin keväällä Kouvolassa, Kotkassa jo aiemmin.

Uudenlainen palvelumalli näkyy asiakkaalle mm. siinä, että päihdepalvelujen lisäksi samasta paikasta saa tarvittaessa mielenterveyspalveluita. Samoin palvelupolku matalan kynnyksen palveluista erityiselle tasolle kuten psykiatrille helpottuu.

Kymsote tuottaa Haminan alueen mielenterveys- ja päihdepalveluiden avopalvelut 1.tammikuuta 2020 alkaen. Asiakkaat siirtyvät joulukuun aikana Kymsoten mielenterveys- ja päihdepalvelujen hoidettavaksi nykyiseltä palveluntuottajalta Aklinikka Oy:ltä.

Tammikuun 2020 alusta lähtien aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelujen vastaanotto toteutetaan ensisijaisesti terveysasemilla.

Terveysasemien hoitajat, lääkäri ja muu henkilökunta arvioivat hoidon tarpeen. Hoito toteutetaan joko terveysasemalla tai alueen mielenterveys- ja päihdepoliklinikalle. Haminan terveysasemalla työskentelee jatkossa kolme mielenterveys- ja päihdesairaanhoitajaa, jotka toteuttavat perustason hoitoa.

  • Uudella hoitomallilla pyritään helpottamaan hoitoon pääsyä. Mielenterveys- ja päihdeongelmiin tarjotaan apua siellä, missä muitakin terveydellisiä ongelmia hoidetaan. Muutoksella pyrimme helpottamaan hoidon saatavuutta ja hoitoketjujen toimivuutta. Siirtymät erikoislääkäritasoiseen hoitoon tehdään sujuviksi. Samalla työskentelemme tiiviisti aikuissosiaalityön kanssa ja kehitämme yhteistyötä edelleen, kertoo palvelupäällikkö Satu Ukkola
  • Tarjoamme myös matalan kynnyksen palvelua ilman ajanvarausta.

Haminan matalan kynnyksen palvelupiste on avoinna keskiviikkoisin klo 13–15 ja se toimii Haminan terveysasemalla.

Matalan kynnyksen palveluna on tarjolla myös mielenterveys- ja päihdepalvelujen asiakasneuvontaa puhelimitse. Asiakasneuvonta palvelee arkisin (ma-pe) klo 8.30– 15.30, p. 040 688 3784. Asiakasneuvonta antaa ohjausta ja neuvontaa sekä tarvittaessa hoidon tarpeen arviointia.

Asiakkaat, joilla on jo olemassa asiakkuus mielenterveys- ja päihdepalveluissa, ottavat yhteyttä omaan hoitopaikkaansa, jos asia koskee esimerkiksi reseptiä, ajanvarausta tai varatun ajan perumista.

Opioidiriippuvaisten korvaushoito tapahtuu Kymsoten toteuttamana samassa rakennuksessa Haminan mielenterveys- ja päihdepoliklinikan kanssa, Reutsinkatu 5:ssä 2.1.2020 lähtien.

Selviämishoidosta ja alkoholivieroituksesta vastaa edelleen A-klinikka Oy.