Kotka,  Kulttuuri

Kotkan Yhteisötalo Messi on saanut uuden taideteoksen

Yhteistötalo Messi, A-talo, Jengi-teos, taitelija Aiju Salmén-Salminen kuva Toni Raukola, Kotkan kaupunki

Kotkan Yhteisötalo Messi on saanut uuden taideteoksen, joka kuvastaa talon yhteisöllistä luonnetta. Jengi-nimisen teoksen on tehnyt taiteilija Aiju Salmén-Salminen (s. 1979).

Teoksen on ostanut Karjalan Kulttuurirahasto sr, joka lahjoittaa sen osaksi Lappeenrannan taidemuseon kokoelmia. Teos on tehty varta vasten Yhteisötalo Messille pysyväksi sijoitukseksi. Karjalan Kulttuurirahasto haluaa osaltaan näin tukea Lappeenrannan taidemuseon työtä Kaakkois-Suomen aluetaidemuseona.

Jengi- teos, taiteilija Aiju Salmén-Salminen, kuva Toni Raukola, Kotkan kaupunki

Teos on toteutettu pigmenttivedoksena muovipohjaiselle kestävälle materiaalille, joten sen toivotaan ilahduttavan pitkään niin Messin käyttäjiä ja työntekijöitä kuin talon ohi kulkevia kaupunkilaisiakin.

Aiju Salmén-Salminen valikoitui teoksen tekijäksi työryhmän ehdotuksesta, koska hänellä on vahva side niin Kotkaan kuin Yhteisötalo Messiin. Hän on Kotkan taiteilijaseuran jäsen ja kuratoinut Kotka ARTia. Kuvataiteen lisäksi Salmén-Salminen on tehnyt myös kuvituksia lehtiin ja kirjoihin sekä sarjakuvia, joita on julkaistu muun muassa NYT-liitteessä.

Näin Aiju itse kuvailee nyt valmistunutta Jengi-teostaan:

Halusin tehdä teoksen, joka olisi osa taloa. Niinpä se on sovitettu pääoven ja vintin ikkunoihin sopivaksi. Valitsin värit niin, että ne esiintyvät talossa jo ennestään. Halusin että teos näkyisi niin talon sisään kuin uloskin, jolloin siitä olisi iloa myös ohikulkeville kaupunkilaisille.

Messi on yhteisötalo, jossa käy erilaisia ja eri-ikäisiä ihmisiä. Olen piirtänyt teokseen monenlaisia tyyppejä. Ehkä jokaiselle löytyy joku, johon samaistuu. Ajattelin teosta niin, että se olisi myös lapsia kiinnostava. Minusta on tärkeää että myös lapset otetaan kaupunkitilassa huomioon.

Ihan Messin lähellä on kirkko, jonka ikkunoissa on lasimaalauksia. “Jengi” on vähän niinkuin moderni versio siitä tekniikasta. Omassa tekemisessäni on kuitenkin aina läsnä jonkinlainen höpsöys ja leikkisyys, niin tälläkin kertaa.