Kulttuuri

:KATSO TAPAHTUMALISTA: KYMI SINFONIETTAN KEVÄÄSSÄ JUHLITAAN BEETHOVENIN 250-VUOTISJUHLAVUOTTA MIELENKIINTOISIN MAUSTEIN JA NAUTITAAN UPEISTA SOLISTI- JA KAPELLIMESTARIVIERAILUISTA

Kuvassa Ludwig van Beethoven

Kymi Sinfoniettan kevätkausi käynnistyy tammikuun puolivälissä orkesterin taiteellisen neuvonantajan Olari Eltsin ideoimalla uudella Radikaali guru -konserttisarjalla, jonka keskiössä on yksi musiikinhistorian suurimmista nimistä, saksalainen Ludwig van Beethoven. Säveltäjän syntymästä tulee ensi vuonna kuluneeksi 250 vuotta ja häntä juhlitaan ympäri vuoden myös Kymenlaaksossa. Ainutlaatuista Eltsin ideoimassa Radikaali guru -konserttisarjassa on, että se esittelee Beethovenin aikakautensa radikaalina musiikintekijänä ja rajojen rikkojana.  Erityislaatuista on myös se, että konserttisarjassa säveltäjämestarin musiikkia kuullaan nykypäivän musiikinluojien teosten rinnalla linkittäen menneisyys nykypäivänä tehtyyn musiikkiin.

Radikaali guru -konserttisarjaan sisältyy neljä konserttia kevätkauden osalta. Näistä ensimmäisessä kuullaan Beethovenin ainoan oopperan Fidelion konserttiversio miltei kokonaisuudessaan upeiden solistien esittämänä ja Olari Eltsin johtamana. Erityistä on se, että konsertissa käytettävien orkesterisoittimien joukosta löytyy teoksen syntyaikaan liittyviä instrumentteja, kuten luonnontrumpetteja, luonnonkäyrätorvia, puuhuiluja ja barokkipatarummut. Lisäksi jousisoittajat käyttävät klassismin ajan soittotyyliä.

Kevätkausi jatkuu orkesterin konserttimestarin Raymond Coxin koostamalla värikkäällä ja rehevällä barokkikonsertilla. Se keskittyy Händelin upeisiin aarioihin, joissa solistina on sopraano Tuuli Lindeberg, lisäksi kuullaan J. Ph. Rameaun orkesterimusiikkia. Barokkimusiikki on Coxin suuri rakkaus ja tätä konserttia koostaessaan hän on kaivellut arkistojen aarteita ja löytänyt sellaisia teoksia, joista ei ole valmiiksi olemassa orkesterin eri soitinryhmille kirjoitettuja nuottimateriaaleja vaan ne työstetään tätä tilaisuutta varten partituurien perusteella. Oletettavaa onkin, että näitä teoksia ei ole juurikaan esitetty aiemmin Suomessa.

Radikaali guru -konserttisarjan toinen konsertti soi Olari Eltsin johdolla aivan tammikuun lopussa. Jörg Widmannin pirteä Con brio aloittaa konsertin ja johdattelee Beethovenin valoisaan kahdeksanteen sinfoniaan. Beethovenin rakastetun viulukonserton solistina kuullaan saksalaista huippuviulistia Viviane Hagneria, joka on esiintynyt ympäri maailmaa mm. Berliinin ja New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Helmikuun ”Puhaltimet ympäri maailmaa” -konsertti esittelee Kymi Sinfoniettan oman soittajiston monipuolisia taitoja, sillä konsertin johtaa orkesterin oma ykkösoboisti Dimas Ruiz Santos, joka myös äskettäin kävi johtamassa Lontoossa osittain saman ohjelmiston levytyksen. Konsertin solistina on espanjalainen multi-instrumentalisti Abraham Cupeiro, konserttiohjelma esittelee uskomattomia puhallinsoittimia, muinaisia ja täysin uusia.

Radikaali guru III -konsertissa kuullaan Beethovenin suuresti rakastettu Eroica-sinfonia ja suomalaissäveltäjä Jarkko Hartikaisen uuden teoksen kantaesitys, joka on saanut vaikutteita samaisesta sinfoniasta. Konsertin solistina on huilisti Sharon Bezaly, jota kuullaan paitsi Nicolas Bacrin huilukonsertossa myös Debussyn Faunin iltapäivässä.

Maaliskuun ”Vangitseva valkokangas” -konsertti esittelee, millä tavoin musiikin avulla luodaan tunteita elokuvissa. Samalla luodaan katsaus elokuvamusiikin historiaan ja sen eri tyylilajeihin ja siihen, millä tavalla jo olemassa olevaa klassista orkesterimusiikkia on käytetty elokuvissa ja minkälaista musiikkia on sävelletty varta vasten erilaisia elokuvia varten.

Maaliskuussa on luvassa nousevan muusikko-kapellimestarin debyytti Kymenlaaksossa kun Kymi Sinfonietta saa vieraakseen musiikillisen monitaiturin Taavi Oramon. Konsertissa kuullaan mm. III Kansainvälisessä Uuno Klami -sävellyskilpailussa menestyneen Sauli Zinovjevin vastavalmistunut teos Un Grande Sospiro. Sen tilaajina ovat olleet Tapiola Sinfonietta, Kymi Sinfonietta ja Orchestre de Chambre de Lausanne.

Muutama vuosi sitten orkesteri lanseerasi ”Kymi Sinfonietta lähellä” -hittikiertueen, jonka aikana orkesteri matkasi pienryhmissä suosikkisävelin lähelle yleisöä. Suosittu konsepti saa jatkoa keväällä 2020 kun orkesterin jouset, puupuhaltajat ja vasket esiintyvät konsertein eri puolilla Kymenlaaksoa.  Tämän lisäksi Kymi Sinfoniettan pienyhtyeet välittivät elävän musiikin virkistystä maalishuhtikuussa konserttisalien ulkopuolella vieraillen mm. vanhainkodeissa, päiväkodeissa ja kouluissa.  Pääsiäistunnelmaan konserttiyleisön johdattelee perinteisesti Bachin Johannes-passio, jossa yhteistyökumppaneina on Kotkan Kantaattikuoro ja kapellimestari Esa Heikkilä.

Vappukonsertin teema johdattelee italialaismusiikin iloisiin säveliin ja tunnelmiin huippusolistien, sopraano Maria Ylipään ja tenori Tero Harjunniemen upeassa seurassa. Konsertin johtaa kymenlaaksolaisyleisölle tuttu Antti Rissanen, joka vastaa myös ohjelmiston maukkaista orkesterisovituksista.

Toukokuun Radikaali guru IV -konsertti on tanssin ylistystä klassismin ajasta nykypäivään: Beethovenin neljännen pianokonserton rinnalla soi säveltäjämestarin tanssillinen seitsemäs sinfonia, joka saa seurakseen Boris Blacherin ja Väinö Raition upeat tanssisarjat. Konsertin solistina on maailmankuulu pianisti Alexander Melnikov.

Perinteinen nuorten solistien konsertti esittelee toukokuun puolivälissä paikallista lahjakkuutta – solistikaarti koostuu Kotkan-seudun ja Pohjois-Kymen musiikkiopiston oppilaista. Nyt kannattaa tulla kannustamaan nuoria lahjakkaita musiikintekijöitä!

Kymi Sinfoniettan kevätkausi päättyy upean kesäisiin festivaalitunnelmiin: orkesterilla on ilo soittaa yhden Suomen monipuolisimman kaupunkifestivaalin, Kymijoen Lohisoiton mielenkiintoisessa ja yllätyksellisessä avajaiskonsertissa.

KYMI SINFONIETTA/ KEVÄT 2020

BEETHOVEN – RADIKAALI GURU       I         + Taiteilijatapaaminen klo 17.45

Oopperailta: Fidelio             ”Suuret Beethoven-vuoden avajaiset”

Ke 15.1. klo 19           Kotkan konserttitalo           

To 16.1. klo 19           Kuusankoskitalo

Kapellimestari:           Olari Elts

Solistit:                       Anna-Kristiina Kaappola, sopraano (Marzellina)

sopraano (Leonore)

Juhan Tralla, tenori

Tommi Hakala, baritoni

Timo Riihonen, basso

  1. van Beethoven: Alkusoitto ja aarioita oopperasta ’Fidelio’

Beethovenin upea ja voimakas Fidelio-ooppera lähes kokonaisuudessaan konserttiversiona

BAROKKIKONSERTTI                             + Taiteilijatapaaminen klo 17.45

Ke 22.1. klo 19           Kotkan konserttitalo                       

To 23.1. klo 19           Kouvolan kaupungintalo

Liidaus:                       Raymond Cox, viulu

Solisti:            Tuuli Lindeberg, sopraano

  1. Fr. Händel: Aarioita
  2. Ph. Rameau: Orkesterimusiikkia

Värikästä ja rehevää barokkimusiikkia: Georg Friedrich Händelin upeita aarioita, joissa sopraanosolisti suuren orkesterin säestyksellä. Rameau hurmaa värikkyydellään ja kekseliäisyydellään.

BEETHOVEN – RADIKAALI GURU       II        + Taiteilijatapaaminen klo 17.45

Ke 29.1. klo 19           Kotkan konserttitalo                

To 30.1. klo 19           Kuusankoskitalo

Kapellimestari:           Olari Elts

Solisti:            Viviane Hagner, viulu

Jörg Widmann:           Con brio

  1. van Beethoven: Sinfonia nro 8

Viulukonsertto

Huippusolisti Viviane Hagner Beethovenin rakastetun Viulukonserton solistina. Jörg Widmanin pirteä aloitus johdattaa Beethovenin valoisaan ja hilpeään 8. sinfoniaan.

”MUINAISET SOINNIT”/ ”PUHALTIMET YMPÄRI MAAILMAA”

Multi-instrumentalisti Abraham Cupeiro

Ke 12.2. klo 19           Kotkan konserttitalo

To 13.2. klo 19           Kuusankoskitalo

Huom! Avoimet kenraalit päivällä!

Kapellimestari:           Dimas Ruiz Santos

Solisti:            Puhallintaituri Abraham Cupeiro

Joaquín Rodrigo – Johan Daniel Berlin – Abraham Cupeiro – Carlos Vázquez – Béla Bartók

Uskomattomia puhallinsoittimia, muinaisia ja täysin uusia! Multi-instrumentalisti Abraham Cupeiron käsissä kaikki muuttuu soivaksi musiikiksi!

BEETHOVEN – RADIKAALI GURU       III      + Taiteilijatapaaminen klo 17.45

”Radikaali muutos”

Ke 19.2. klo 19           Kotkan konserttitalo                

To 20.2. klo 19           Kuusankoskitalo

Kapellimestari:           Olari Elts

Solisti:            Sharon Beszaly, huilu

Witold Lutosławski:   Preludeita

Nicolas Bacri Huilukonsertto

Claude Debussy          Syrinx

                        Faunin iltapäivä

Jarkko Hartikainen     Uusi teos, kantaesitys

  1. van Beethoven: Sinfonia nro 3, ”Eroica”

Yksi Beethoven-vuoden huippukohdista: Säveltäjä Jarkko Hartikaiselta tilattu teos johdattaa suoraan Beethovenin upeaan Eroica-sinfoniaan. Tähtihuilisti Sharon Beszaly tunnelmoi ranskalaisen musiikin parissa.

”VANGITSEVA VALKOKANGAS”

Ilta elokuvamusiikin parissa

Ke 4.3. klo 19 Kotkan konserttitalo

To 5.3. klo 19 Kuusankoskitalo

Kapellimestari:           Eero Lehtimäki

Musiikkia tunnetuilta säveltäjämestareilta elokuvamusiikin tunnetuimpiin tekijöihin. Tässä konsertissa selviää, kuinka suuri rooli musiikilla on elokuvien  tapahtumien ja tunnelmien luojana.

TAAVI ORAMO JA SAULI ZINOVJEV             + Taiteilijatapaaminen klo 17.45

Ke 11.3. klo 19           Kotkan konserttitalo

To 12.3. klo 19           Kouvolan kaupungintalo

Kapellimestari ja laulusolisti: Taavi Oramo

Sauli Zinovjev:           Un Grande Sospiro (tilausteos: Kymi S ja Tapiola S)

  1. Mahler/A. Schönberg: Lieder eines Fahrenden Gesellen

Joseph Haydn: Sinfonia nro 101, ”Kello”

Nousevan, monilahjakkaan muusikko-kapellimestarin debyytti Kymenlaaksossa: Valokeilassa Taavi Oramo. Samalla Sauli Zinovjevn tilausteoksen esitys!

KYMI SINFONIETTA LÄHELLÄ

Ke 25.3. klo 19           Kotkassa ja Kouvolassa

To 26.3. klo 19           ———— ” ———–

Pe 27.3. klo 19           ———— ” ———–

Kymi Sinfoniettan jouset, puupuhaltajat ja vasket esiintyvät konsertein ympäri Kymenlaaksoa.                      

JALKAUTUMISET

VIIKKO 14

JOHANNES-PASSIO

Ke 8.4. klo 19 Kouvolan Keskuskirkko                  Huom! Päivät!

To 9.4. klo 19 Kotkan kirkko                     

Kuoro:             Kotkan Kantaattikuoro

Kapellimestari:           Esa Heikkilä

  1. S. Bach: Johannes-passio

Perinteinen Pääsiäisen aloitus upean Johann Sebastian Bachin musiikin parissa.

VAPPUKONSERTTI

”Volare!”

Ke 29.4. klo 19           Kotkan konserttitalo                        Huom! Päivät!

To 30.4. klo 19           Kotkan konserttitalo           

Pe 1.5. klo 12 Kouvolan kaupungintalo

Kapellimestari:           Antti Rissanen

Laulusolistit:              Maria Ylipää, sopraano

Tero Harjunniemi, tenori

Hieno italialaisen musiikin ilta huippusolistein ja Antti Rissasen maukkain orkesterisovituksin: La Stradasta Lazzarellaan, Mambo Italianosta O sole mioon!

BEETHOVEN – RADIKAALI GURU       IV       + Taiteilijatapaaminen klo 17.45

”Tanssin ylistys”

Ke 6.5. klo 19 Kotkan konserttitalo                

To 7.5. klo 19 Kuusankoskitalo

Kapellimestari:           Olari Elts

Solisti:            Alexander Melnikov, piano

Boris Blacher: Tanssisarja: Tango, Scherzo, Valssi

  1. van Beethoven: Pianokonsertto nro 4

Sinfonia nro 7

Väinö Raitio:              Tansseja: Tango, Scherzo, Valssi

Tanssin ylistys  Beethovenin ”tanssillinen”, 7. sinfonia saa seurakseen Blacherin ja Raition upeat tanssisarjat. Solistina maailmankuulu pianisti Alexander Melnikov.

NUORET SOLISTIT

Ke 13.5. klo 19           Kotkan konserttitalo

To 14.5. klo 19           Kuusankoskitalo

Kapellimestari:           Esa Heikkilä

Solisteina sekä mukana orkesterissa Kotkan-seudun ja Pohjois-Kymen musiikkiopiston oppilaita.

Kevään tärkeä musiikkitapaus – tule kuuntelemaan tulevia musiikintekijöitä!!

Monipolinen kattaus!!

KYMIJOEN LOHISOITTO -FESTIVAALIN AVAJAISKONSERTTI

Ke 3.6. klo 19 Kotkan konserttitalo

Mielenkiintoista ja yllätyksellistä ohjelmaa.