Hallituksen lisätalousarviossa tehdään iso satsaus akkuteollisuuteen, jonka kehittäminen tuo työpaikkoja ja verotuloja. Kaakkois-Suomessa, Haminassa ja Kotkassa, panostetaan myös akkuteollisuuden edellytyksiin merkittävästi.
Kotkassa ja Haminassa käydään parhaillaan neuvotteluja uuden akkuteollisuuden sijoittumisesta alueelle. Kyseessä on kestävään kehitykseen perustuva litiumioniakkujen tuotantoketju, jonka raaka-aineita valmistaville tehtaille haetaan sijoituspaikkaa.
Kaakkois-Suomi on vahvoilla, Suomen Malmijalostus Oy on esikatsastanut Suomesta neljä paikkakuntaa ja joiden kunkin soveltuvuutta selvitetään parasta aikaa YVA-menettelyllä. Näistä neljästä vaihtoehdosta kaksi sijaitsee Kaakkois-Suomessa, Haminassa ja Kotkassa.
Neuvotteluissa on myös muita kansainvälisiä akkuteollisuuden toimijoita, joita kiinnostaa Kotkan-Haminan seudun tarjoama kokonaisuus. Seudulle suunnitellaan merkittävää biotuoteteollisuutta, UPM:n biojalostamoa. Seutu kiinnostaa myös datakeskustoimijoita, joille Googlen miljardiluokan palvelinkeskus Haminassa toimii referenssinä.
Miksi miljoonien investoinnit tulisivat juuri Kotka-Haminan seudulle?
Alueen perinteinen vahvuus on logistiikassa, Suomen suurin satama, HaminaKotkan satama, tarjoaa nopeaa ja kustannustehokasta logistisia palveluita.
”On inspiroivaa olla mukana rakentamassa uusia avauksia laajan seudullinen yhteistyön tukemana. Tämä on tulevaisuuden seutu”, toteaa Harri Eela, Cursor Oy:n projektipäällikkö.
Alueella toimii myös ammattikorkeakoulu, ja Kotkaan ollaan perustamassa Lappeenrannan yliopiston energiavarastoinnin professuuri, joten osaajien saatavuus on tärkeässä osassa. Alueella on myös jo paljon prosessiteollisuuden osaamista.
Päättäjät tukemaan lisäinvestointeja
Koronan myötä tuleva epävarmuus taloudessa ja mahdollinen taantuma luovat täysin uusia kilpailuasetelmia globaalisti. Valtion tasolta kaivataan siis päätöksiä, rahoitusta ja suunnitelmia, joilla taataan Suomen menestys kansainvälisessä kilpailussa ja rooli kestävän sähköisen liikenteen edelläkävijänä. Hallituksen tuorein satsaus vastuullisen akkuteollisuuden kehittämiseen on askel tähän suuntaan.
Konkreettinen tapa, jolla kehitystä voidaan Kaakkois-Suomessa tukea, on itäinen rantarata. Itäinen rantarata yhdistää pääkaupunkiseudun ja etelärannikon, huippuosaamisen, teollisuuden sekä maan suurimmat satamat.
Kaakkois-Suomessa kytee miljardien investointipotentiaali, mutta jotta siitä voidaan ottaa kaikki irti, kaivataan vielä lisää houkuttelevuutta suurille kansainvälisille teollisuustoimijoille. Suomesta ja Kaakkois-Suomesta täytyy tehdä niin houkutteleva kokonaisuutena, että se on ilmiselvä valinta, kun mietitään mihin sijoittua.
Miten koko Suomi hyötyy?
Suurilla investoinneilla on merkittävä työllisyysvaikutus – ne tuovat työpaikkoja tehtaissa ja jokaisessa alihankintaverkostoon kuuluvassa osassa, oli se sitten siivouspalvelu tai lounasruokala. Se heijastuu laajalle alueelle.
Kun alueelle sijoittuu yksi teollisuuden toimija, on kynnys muille aina matalampi. Tällä olisi merkittävä vaikutus Suomen työllisyyteen ja kasvuun, sillä globaalissa markkinassa emme kilpaile Suomen sisällä, vaan koko Euroopan ja muun maailman kanssa.
Päätöksiä tarvitaan
Kaakkois-Suomi tarjoaa erinomaisen toimintaympäristön voimakkaassa kasvussa olevalle akkuklusterille. Tätä tulee vahvistaa osaamiseen ja infraan investoimalla.
Suomen Malmijalostuksen mukaan kilpailu uudesta teollisuudesta eri maiden välillä on jatkuvaa, ja tässä kisassa Suomelta edellytetään entistä nopeampaa reagointikykyä.