Kouvola

:KOUVOLA: Koronatartuntojen määrä on valitettavasti taas kääntynyt nousuun

Koronatartuntojen määrä on valitettavasti taas kääntynyt nousuun – Kouvolan kouluissa ja päiväkodeissa useita altistuksia, tartuntaketjuja ei ole todettu

Koronatilanne ei ole ohi, kaupungin turvallisuuspäällikkö Johanna Franzén muistuttaa.

─ Varovaisuutta tarvitaan edelleen, maskeja tulee käyttää ja turvaohjeita noudattaa.

Viimeaikainen koronatilanteen kehittyminen hyvään suuntaan on valitettavasti Kymenlaaksossa pysähtynyt. Näin totesi Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä viime viikolla. Tämän vuoksi Kymenlaaksossa ei voida siirtyä kiihtymisvaiheesta perusvaiheeseen.

─ Korona ei ole vielä ohi.  Esimerkiksi Päijät-Hämeessä on tällä hetkellä Suomen huonoin koronatilanne. Varovaisuutta tarvitaan edelleen, maskeja tulee käyttää ja turvaohjeita noudattaa, Kouvolan kaupungin turvallisuuspäällikkö Johanna Franzén muistuttaa.

─ Vappuna on kokoonnuttu ja muutenkin tavattu baareissa ja viihteellä. Näistä on tullut tartuntoja ja jatkotartuntojakin. Alkoholin nauttiminen on selvästi riskitekijä, mikä on hyvä muistaa kesää kohden mennessä, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa totesi Kymsoten tiedotteessa viime viikolla.

Riski epidemian kiihtymisestä on todellinen

THL tiedotti viime viikolla, että koko maassa uusien koronavirustapausten jo viikkoja jatkunut väheneminen on pysähtynyt. Perhepiirin ulkopuolisten sosiaalisten kontaktien osuus tartunnanlähteenä on merkittävä.

Paikallisia tartuntaryppäitä on syntynyt eri puolilla maata esimerkiksi seurauksena vapun yksityisistä kokoontumisista. Riski epidemian uudelleen kiihtymisestä erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa on todellinen, THL toteaa.

Useissa Kouvolan kouluissa altistuksia

Viime viikolla Kouvolassa todettiin korona-altistuksia useissa kouluissa ja yhdessä päiväkodissa. Tartuntaketjuja ei kuitenkaan ole todettu.

─ Pääosa tartunnoista tulee omasta perheestä tai lähipiiristä, Franzén sanoo.

Kymsoten määräämän karanteenin noudattaminen on erittäin tärkeää, hän muistuttaa.

Kaikki Kouvolassa voimassa olevat rajoitukset löytyvät täältä kaupungin koronavirussivulta.

Koulualtistuksista Kouvolassa löytyy lisätietoa omalta sivultaan.

Rajoituksia puretaan tänään maanantaina

Kouvolassa puretaan seuraavat rajoitukset maanantaina 17.5. alkaen:

  • Uimahallit, uimahallien kuntosalit ja kuntien liikuntatilat avataan yleisölle. Tiloissa tulee noudattaa turvavälejä ja tarvittaessa tulee käyttää tilakohtaista harkintaa kävijämäärän rajoittamisessa. Pukuhuonetiloissa / vastaavissa yleisissä tiloissa on 12 vuotta täyttäneille vahva maskisuositus.
  • Omatoimikirjastot avataan myös ilta- ja viikonloppukäyttöön.
  • Aikuisten sellainen ryhmäharrastustoiminta sallitaan sisätiloissa, jossa voi koko ajan käyttää maskeja ja noudattaa turvavälejä enintään 20 henkilön ryhmissä.
  • Aikuisten peli- ja ottelutoiminta on mahdollista ulkona. Yleisön osalta on noudatettava AVIn kokoontumisrajoituksia.

Seuraavat rajoitukset jatkuvat:

  • Aikuisten sisätiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoiminta, jossa ei voi käyttää koko ajan maskeja, edelleen keskeytetty. Samoin aikuisten peli- ja ottelutoiminta sisätiloissa keskeytetty pois lukien ammattiurheilu.
  • Yleisötilaisuuksien rajoitukset AVIn päätösten mukaisesti. Kymenlaaksossa on voimassa 31.5. asti 20 henkilön kokoontumisrajoitus yleisötilaisuuksiin ja yleisiin kokouksiin. Yli 20 henkilön yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi.
  • Laaja maski- ja etätyösuositus edelleen voimassa.
  • Matkustamista ulkomaille suositellaan vältettäväksi. Kotimaan matkailussa suositellaan harkintaa ja terveysturvallisuuden huomioimista.
  • Ravintoloiden rajoitukset valtioneuvoston asetuksen mukaisesti.

Koronakoordinaatioryhmä on linjannut, että mikäli koronatilanne alueella huononee, purettuja suosituksia ja rajoituksia otetaan tarpeen mukaan uudelleen käyttöön. Koronakoordinaatioryhmä arvioi rajoitusten ja suositusten uusia mahdollisia purkamisia seuraavan kerran touko-kesäkuun vaihteessa.