Kotka,  Politiikka

:KOMMENTTI: Kim Soares SDP Kotka: Liittyen Kotkan tapahtumakeskuksen kustannusten karkaamiseen

Kim Soares  SDP Kotka
– Valtuusto on myöntänyt hankkeelle 24 miljoonan euron budjetin ja sen raameissa olisi pitänyt pysyä. Tuo budjetti sisälsi niin koripallokentät kuin puurakentamisenkin. Toki pieni marginaali huomioiden. Nyt pitäisi viikon varoitusajalla antaa yli 11 miljoonaa euroa lisää, kun hankkeen kustannukset ovat yhtäkkiä nousseet 35 miljoonaan euroon. Yli 11 miljoonan euron ylitys on niin massiivinen, että sitä ei voida tuosta vain hyväksyä. Sillä olisi merkittäviä vaikutuksia kaupungin tuleviin investointeihin ja käyttötalouteen.
– Minua hämäsi kun jossakin kohtaa lisärahoituksen tarpeen puhuttiin olevan 10 miljoonaa, mutta joskus esiintyi myös summa 11 miljoonaa. Nyt olen ymmärtänyt että ylitys on 11,3 miljoonaa ja Kotkan omistama yhtiö JuKi on laittamassa omasta kassastaan tuon erotukseksi jäävän 1,3 miljoonaa euroa. Mielestäni (kysyin muutamalta muultakin valtuutetulta ja olivat samaa mieltä) tätä ei kerrottu valtuuston tiedonantokokouksessa, eikä sitä oltu kerrottu kaupunginhallituksessakaan ennen kuin joku oli sitä ymmärtänyt kysyä. Ei tällaisia asioita saa jättää kertomatta.
– Valtuuston päätöksentekoa ei saa ajaa nurkkaan ja vaatia näin suuressa asiassa päätöstä viikossa, varsinkin kun niin moni asia on edelleen epäselvä. Minulle on kerrottu että asia on pakko päättää ensi maanantaina, koska esim. XAMK:lla on kiire kampuksen tarjouspyyntöjen kanssa ja he eivät voi odottaa tätä päätöstä yhtään pidempään. No, jos asia on noin, niin vastuu aikataulujen pettämisestä on hankkeen johdolla, ei valtuustolla. Mutta en usko, että aikataulu olisi niin tiukka.
– Yksi merkittävimmistä epäselvistä asioista on se, että kukaan ei edelleenkään tunnu tietävän tämän suurinvestoinnin takaisinmaksuaikaa. 2019 hehkutettiin lähinnä sitä, kuinka operaattorin liiketoiminta on niin voitollista, että investointi maksetaan sillä takaisin. Nyt operaattori tuottaisi miljoonan tappiota vuoteen 2031 mennessä ja vasta 2031 ensimmäisen kerran noin 100K positiivisen vuosituloksen. Joten nyt alleviivataankin sitten aluetalousvaikutuksia. Kysyin tiedonannossa takaisinmaksuajasta, mutta kukaan ei siihen osannut vastata. On käsittämätöntä, että kukaan ei tähän päivään mennessä ole laskenut takaisinmaksuaikaa investoinnille joka tulisi olemaan Kotkan kaupungin suurin investointi 20 vuoteen.
– Teboilin tontille tulevia opiskelija-asuntoja on soviteltu osaltaan tapahtumakeskuksen ansioksi. Ne rakennuttaa Kotkan opiskelija-asunnot Oy. Ja se hanke on aloitettu jo ennen tapahtumakeskusta, näin minulle eräs asiaa lähemmin tunteva kertoi, joten se ei mitenkään ole luettavissa tapahtumakeskuksen ansioksi tai siitä riippuvaiseksi.
– XAMK:n kampus ei mitenkään vaarannu, vaikka tässä asiassa otettaisiin nyt aikalisä. Kampus tulee Kotkaan ja XAMK:n hallituksen puheenjohtajuus on vaalien jälkeen seuraavat 2 vuotta Kotkalla. Kukaan ei tiedä minkä verran lisäkustannuksia kampuksen suhteen tulisi, jos se erotettaisiin fyysisesti tapahtumakeskuksesta. Kun kysyin sitä tiedonannossa niin kaupunginjohtaja heitti arviona noin 5 miljoonaa euroa, mutta kenelläkään ei oikeasti ole mitään tietoa. Mielestäni noin 5 miljoonaa on hyväksyttävällä tasolla kokonaisuuteen nähden. Valtuusto ei sitä paitsi ole ollut hyväksymässä suunnitelmia joissa kampus ja tapahtumakeskus liitetään ihan fyysisestikin yhteen siamilaisiksi kaksosiksi, sen päätöksen on tehnyt joku muu, siinä on ollut riskinsä ja hyötynsä. Nyt riski voi realisoitua ja jos niin käy niin siitä ei voi syyttää valtuustoa.
– Tulen luultavasti äänestämään 10 miljoonan euron lisärahoitusta vastaan. Äänestämistä varten tarvitaan kuitenkin vastaesitys. Sellaista ei vielä ole, mutta uskon että sellainen jostakin tulee ja se olisi sisällöltään sen suuntainen, että asia palautettaisiin valmisteluun, otettaisiin aikalisä ja edellytettäisiin myös alkuperäisen budjetin mukaisen kokonaisuuden suunnittelua urakkatarjouksineen päivineen. Näin merkittävässä asiassa muutamien kuukausien aikalisän ottaminen ei voi olla kynnyskysymys. Ja vaikka olisi, niin valtuusto ei ole päästänyt hanketta ajautumaan tällaiseen tilanteeseen, joten sitä ei voi syyttää mikäli aikalisä otetaan.