Liikenne & Logistiikka

:KOTKAN VASEMMISTOLIITTO: Liikenneyhteydet turvattava Kotkan ja PK-seudun välillä

Kuva: By Alexey Ivanov  CC BY-SA 2.0, 
Kymen sanomat uutisoi (26.1.20) Kotka ja Haminan kaukoliikenteen synkeistä näkymistä Savonlinjan lakkauttaessa vuorojaan kannattamattomina. Tilannetta pyrkii asteittain paikkaamaan Onnibus muutamilla vuoroilla, mutta tämä lisä ei näytä sekään riittävältä. Julkinen liikenne on turvattava työmatka- ja opiskelijamatkustuksessa, joilla minimoidaan verotulojen ja tulevaisuuden tekijöiden karkaaminen muualle Suomeen.
Kotkaan odotetaan akkutehdasta ja biojalostamoa perustettaviksi ja työvoiman julkinen liikenne Vt7:n varren kunnista voi olla ratkaiseva tekijä uusien tehtaiden tai laitosten investointipäätöksissä. Myös olemassa olevan teollisuuden investoinnit voivat olla kiinni työvoiman liikkumisesta.
Vuorojen kannattamattomuus herättää kysymyksiä. Vielä riesanamme oleva koronapandemia on selkeästi rokottanut kaukoliikenteen asiakkaita erityisesti Helsingin suuntaan. Kuitenkin vuosia seurattuamme julkisesta liikenteestä käytyä keskustelua, on asianmukaista muistuttaa, että kannattamattomuus herättää joka tapauksessa ankeita mielikuvia, jos merkitys jää osin avoimeksi. Kannattamattomuuteen vetoamalla on haluttu kritisoida lisävuoroja koskevia vaatimuksia tai rantaradan kaltaista merkittävää hanketta, ja samalla on vedottu moottoritien olemassaoloon.Tämä argumenttipuuro lienee tuttua kauraa jokaiselle viime aikojen ratainvestointeja seuranneelle.
Julkisesta liikenteestä puhuttaessa kysynnän ja tarjonnan lait eivät noudata torimyyjän logiikkaa. Jos tarjolla ei ole vuoroja, niitä varten olevilla linja-autoilla ei kukaan liiku mihinkään, ja pitkässä juoksussa tämä syö esimerkiksi Kotkan ja Haminan kaltaisten kaupunkien elinvoimaa. Jotta joku käyttäisi linjoja, on niiden oltava olemassa, ja jos ne eivät ole olemassa, paikkakunta ei saa tarpeeksi ulkopuolisia vierailijoita. Kotka ei elä vain possoilla ruokituista kotkalaisista.
Elämme historiallista aikakautta, jolloin on tehtävä päämäärätietoisia ratkaisuja. Panoksena ovat myös kunnianhimoiset ilmastotavoitteet ja kestävään liikkumiseen tähtäävät suunnitelmat. Uskomme ja tiedämme, ettei tällaisia asioita saavuteta luottamalla vain markkinauskovaisten tulitikkuleikkeihin, vaan ne vaativat mittavaa julkista väliintuloa ja vähintään kotkalaisten itsensä harjoittamaa laajaa vaikuttamista. Seutukuntaa edustavalla kuntaministerillä olisi tässä asiassa melko varma maalintekopaikka. Muiden provinssien edustajien harjoittamaa kapeakatseista ivaa ei kannata pelätä.