Hamina

Hamina siirtyy ensimmäisten suomalaisten kaupunkien joukossa Googlen ohjelmistoihin

Haminan kaupungin tietohallintopäällikkö Tomi Lampinen

Google perusti Haminaan ensimmäisen palvelinkeskuksen vuonna 2011. Haminan kaupunki puolestaan siirtyy ensimmäisten suomalaisten kaupunkien joukossa Googlen ohjelmistojen käyttäjäksi. Yhteensä noin 1000 henkilöä koskettava ohjelmistomuutos tapahtuu vuoden 2021 keväällä.

Suomen virallinen Google-pääkaupunki on tekemässä merkittävää digiloikkaa siirtämällä kaikki 1000 työntekijäänsä kerralla Googlen ohjelmistoperheen käyttäjäksi.

Haminan kaupungin tietohallintopäällikkö Tomi Lampinen sanoo, että ohjelmistoinvestointi on osa Haminan Älykäs kaupunki- digiohjelmaa, jolla halutaan lisätä toiminnan läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta.

Haluamme tehdä asiat toisin ja paremmin. Tavoitteenamme on, että kaikki työntekijämme ja kaupunginvaltuutetut saavat myös Googlen Chromebookit, jotka mahdollistavat työn tekemisen ajasta ja paikasta riippumatta. Koneissa ei ole ohjelmistoja, koska ne ovat pilvessä. Tällöin ohjelmistot eivät vaadi asennuksia, vaan ainoastaan keskitettyä ylläpitoa, Lampinen kertoo.

Chromebookien ja Googlen ohjelmistojen myötä työn tekeminen ei ole enää sidottu aikaan, paikkaan tai laitteeseen. Se edistää työntekijöidemme itsemääräämisoikeutta ja mahdollistaa käyttäjälähtöisen sekä joustavan työskentelemisen, mikä puolestaan lisää vapaa-aikaa ja työhyvinvointia. Työntekijöillemme jää jatkossa aiempaa enemmän aikaa palautumiseen, Tomi Lampinen summaa.

Googlen kotimainen kumppani, ohjelmistotalo GAPPS, on ollut tiiviisti mukana Haminan muutosprojektissa. Muutosjohtaja Anni Myyrä kertoo huolellisesti strukturoidun projektin olevan jo hyvässä vauhdissa.

Googlen tavoitteena on auttaa ihmisiä työskentelemään mahdollisimman järkevästi ja tehokkaasti, jotta aikaa jäisi myös muulle kuin työlle. Ohjelmistot tukevat vahvasti yhdessä tekemistä ja mahdollistavat modernin digitaalisen työkulttuurin rakentamisen. Lisäksi aika- ja paikkariippumattomuus on keskeisen tärkeää erityisesti tällaisina poikkeusaikoina, joita nyt elämme, Myyrä kertoo.

Haminassa halutaan myös lisätä työntekijöiden osallisuutta ja päivittäistä vuorovaikutusta sekä kannustaa yhteisölliseen työskentelyyn. Tästä syystä Googlen ohjelmistojen lisäksi Haminassa päätettiin ottaa käyttöön myös GAPPSin kehittämä, muutama vuosi sitten omaksi yrityksekseen eriytetty sosiaalinen intranet Happeo.

Happeo on itse asiassa paljon enemmän kuin perinteinen intranet. Se on digitaalinen työympäristö, yrityksen sosiaalinen verkosto ja osallistava viestintäkanava, joka yhdistää työntekijät. Haminassa Happeon nimeksi tulee Portti, joka kuvaa sekä reittiä tiedon luo että muistuttaa Haminan roolista satamakaupunkina. Happeo sekä Googlen Workspace tulevat mullistamaan Haminan kaupungin sisäisen digitaalisen toimintaympäristön ja samalla koko työskentelykulttuurin, Anni Myyrä arvioi.