Kouvola

Kouvola sai ensimmäisen laillisen graffitiseinän

Monen vuoden uurastus on tullut päätökseen, kun Kouvolan ensimmäinen laillinen graffitiseinä valmistuu Lehtomäkeen skeittiparkin viereen. Kyseessä on kouvolalaisten nuorten hankkima merikontti, johon saa laillisesti maalata kukin taitojensa mukaan.

Konttiin rakennettu graffitiseinä sijaitsee Lehtomäessä skeittiparkin vieressä. Taidekonttiin saa kuka tahansa maalata omien taitojensa mukaan. Lopputulos ei ole kuitenkaan pysyvää, sillä kirjoittamattoman säännön mukaan maalausten päälle saa maalata heti niiden kuivuttua.

Laillisen maalauspaikan avaaminen Kouvolaan on muhinut kouvolalaisten nuorten ja Kouvolan kaupungin nuorisopalveluiden mielissä jo vuosia. Nuorisopalvelut alkoi järjestämään graffitien maalaustyöpajoja nuorten toiveesta vuonna 2015 ja osa nuorista on ollut mukana alusta asti. Parhaimmillaan harrastus kasvattaa nuorista “tekijöiden lisäksi tuottajia” eli nuoret ovat opettaneet maalaamista kouluilla ja nuorisotiloilla vertaisohjaajina.

Työn jälkiä näkyy kaupungin ja tytäryhtiöiden kanssa yhteistyössä valituissa kohteissa, kuten Tunnelikadun ja Kellomäen kevyen liikenteen alikulkutunneleissa, vanhan vesilaitoksen seinässä Käyrälammella, liikennepuiston varastokopin seinässä ja KSS Energian sekä kaupungin sähkönjakokaapeissa ja muutamissa muuntamoissa. Maalauksia ovat tilanneet seiniinsä myös mm. Rataklubi ja Reuna Kustantamo.  Graffiteja on maalattu lisäksi eri tapahtumissa esimerkiksi puiden väliin viritettyyn muovikalvoon.

Nuoret aktiivisina toimijoina

Vuonna 2017 nuorisovaltuusto teki laillisesta maalauspaikasta aloitteen, jota lähdettiin viemään eteenpäin yhteistyössä kaupungin kanssa.  Kaupungin kurjistunut taloustilanne kuitenkin torppasi hyvin alkaneen ideoinnin. Ratkaisu löytyi lopulta Pohjois-Kymen kasvun Säpinäsatasista, josta nuoret hakivat rahoituksen kontin hankintaan. Kuljetusliike S. Lehtinen lahjoitti kontin kuljetuksen paikalleen maanantaina. Kontin kylkiin asennetaan vielä ensi viikolla Kymen Seudun Osuuskaupan lahjoittamat vanerilevyt, jotta maalauspinta saadaan tasaiseksi.

”Laillinen seinä oli yksi pitkäaikaisen haaveen toteutuma, jossa on ollut monet tahot mukana,” kertoo nuoriso-ohjaaja Jussi ”Juska” Salminen. ”Iso hatunnosto kuitenkin nuorille, jotka saivat vietyä lopulta homman maaliin asti. ”

Katutaiteelle on paikka urbaanissa ympäristössä

Salminen sanoo, että laillinen seinä tulee muiden kaupunkien kokemuksien perusteella vähentämään töhryjä. ”Nyt on paikka, missä kokeilla laillisesti taitojaan ja oppia paremmaksi maalaajaksi. Töhryt ja tägit eivät Kouvolassa kuulu katutaiteeseen.”

Usein töhryjen ilmestyessä tunnelin seinään, syytetään nuoria. Salminen muistuttaa, että asialla voivat olla lapset ja aikuisetkin. ”Osalle ei ole väliä jääkö kiinni, toisille kiinni jääminen ja maalausten poistaminen esimerkiksi sovittelutyön kautta voi toimia opetuksena. Nuorisopalveluiden katutaidetoiminnassa on aina myös pedagoginen lähestymisnäkökulma.”

Katutaide, jota tekstin muotoon maalatut graffitit ja seinämaalaukset eli muraalit edustavat, ovat nykypäivänä kaupunkitilaa elävöittävä ja tunnustettu osa urbaania kulttuuria kaikissa kaupungeissa. Katutaidetta ei kuulu tehdä kaikkialle, vaan se toimii hyvin suunnitellusti ympäristön viihtyvyyttä lisäävänä taiteenmuotona.

”Kouvola hyppäsi hyvässä kohtaa mukaan matkaan, kun katutaiteen tekemisessä alettiin aktivoitumaan enemmin, kertoo Salminen. ”Negatiivista palautetta suunnitelluista ja luvan kanssa tehdyistä graffiteista on tullut äärettömän vähän. Päinvastoin, monet ohikulkijat tulevat kehumaan. ”

Yhteisillä pelisäännöillä homma sujuu!

Katutaiteilu eli graffitien ja tägien tekeminen ilman lupaa on laitonta Suomessa, kuten monissa muissakin maissa. Vuosituhannen vaihteessa vallalla ollutta nollatoleranssia niiden estämiseksi ei kuitenkaan enää nähdä järkevänä.

Oikeaan paikkaan oikein kanavoituna katutaiteesta on iloa ja hyötyä sekä maalaajalle, että kaupunkiympäristössä eläville asukkaille. Lehtomäen taidekonttiin voi mennä vaikka koko perheen tai työporukan kanssa. Internetistä löytyy paljon hyviä vinkkejä teoksen suunnitteluun ja maalaamisen aloittamiseen.

Muista nämä taidekontilla maalatessa:

  • Maalaa ainoastaan taidekonttiin, jätä ympäristö siistiksi
  • Anna maalausrauha ja noudata turvavälejä
  • Kontti ei ole kiipeilypaikka
  • Kontissa ei säilytetä arvotavaraa
  • Kontin päädyssä tulee jatkossa olemaan reikä tyhjille maalipurkeille