Kaakkois Suomi,  Rikokset

Raakaa väkivaltaa ja kotietsinnöissä mittava määrä sarjatuliaseita, huumeita ja räjähteitä – Kaakkois-Suomen poliisi tutkii laajaa jengirikoskokonaisuutta myös Kotkassa

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksella on vuodenvaihteesta 2019 lähtien ollut tutkittavana laaja järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvä esitutkintakokonaisuus.

Tutkintaan liittyen on tehty 9.12.2019 kotietsintöjä ja kiinniottoja 13 kohteessa Lappeenrannassa, Kotkassa, Kouvolassa, Lahdessa ja Helsingissä. Kohteina mm Hells Angels Carelian kerhotila Lappeenrannassa, Hells Angels Red Riverin jengitilat Kotkassa, Kouvolassa sijaitseva Hells Angels Other Place -tila, sekä Sola MC ja Lounamo MC jengitilat Lahdessa. Etsintöjen yhteydessä takavarikoitiin mittava määrä ampuma-aseita (sarjatuliase), räjähteitä ja huumausaineita.

Etsinnät ja kiinniotot jatkuivat 9.1.2020 Helsingissä, jolloin otettiin kiinni kolme henkilöä ja tehtiin useita etsintöjä. Etsintöjen kohteena oli mm. helsinkiläinen ravintola, josta takavarikoitiin huomattava määrä huumausaineita.

Etsintöjen ja kiinniottojen kolmas vaihe toteutettiin 24.1.2020 Lappeenrannassa. Tuolloin kohteena omakotitalo ja paikallisen Spora MC:n kerhotilat. Etsintöjen yhteydessä takavarikoitu huumausaineita ja otettu kiinni Spora MC:n presidentti.

Esitutkintakokonaisuuden keskiössä on ollut järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvä laajamittainen huumausaineiden maahantuontiorganisaatio, jonka kautta Suomeen epäillään tuodun useassa erässä huomattava määrä huumausaineita. Kokaiinia, amfetamiinia ja extacya.

Paikallisella tasolla on selvitetty huumausaineiden kätkijöitä ja huumauseineiden jälleenmyyjiä. Toiminnan epäillään olleen Hells Angels Carelian organisoimaa.

Esitutkinnan yhteydessä on tutkittu Hells Angelsin jäsenten tekemiä väkivaltarikoksia. Vakavimpana törkeänä pahoinpitelynä tutkinnassa oleva kokonaisuus, jonka yhteydessä epäillään 14 henkilön varustautuneen 11.5.2019 Hells Angels kerhotilalla ampuma-aseilla, erilaisilla astaloilla ja lähteneen neljällä autolla kohti paikallista autokerhon hallinnoimaa tilaa, jossa on oletettu olleen Outlaws Mc South-Karelian juhlat. Kohdepaikalta löytyi vain yksi sattumalta paikalla ollut henkilö, joka ei liity Outlaws organisaatioon. Henkilöä hakattu 14 henkilön toimesta pampuilla, metalliputkilla ja muilla astaloilla eri puolille vartaloa ja päähän. Henkilöllä vammoja on ympäri vartaloa ja päässä.

Tutkinnassa ollut myös muita Hells Angels Carelian jäsenten tekemiä väkivaltarikoksia. Kahdessa tapauksessa väkivalta on kohdistunut satunnaiseen julkisella paikalla olleeseen henkilöön. Molemmissa tapauksessa on oltu varustauduttu ampuma-aseella. Jälkimmäisessä tapauksessa poliisin ottaessa henkilöä kiinni ja hänen voimakkaasti vastustaessa poliisin suorittamaa virkatointa, hänen hallussaan ollut ase on tippunut katuun. Viimeisimmissä tapauksessa väkivaltaa on kohdistettu siviilivarusteissa olleisiin Rajavartiolaitoksen virkamiehiin. Jengiläinen on luullut heitä poliiseiksi.

Kokonaisuuteen liittyy myös Lahden United Brotherhood kerhotiloissa Hells Angels Carelian johtohenkilön United Brotherhoodin jäsenille tehtäväksi antama väkivaltainen velanperintä.

Tutkinnan aikana on vangittu Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa yhdeksän henkilöä. Rikoksesta epäiltyjä on tässä vaiheessa n. 30. Hämeen poliisilaitoksella on asiaan liittyen ollut vangittuna kaksi henkilöä ja Helsingin poliisilaitoksella yksi. Hämeen poliisilaitoksen kokonaisuus liittyy United Brotherhood -tutkintaan. Helsingin poliisilaitoksen kokonaisuus laajaan Helsingissä paljastuneeseen huumausaineiden maahantuontiin ja huumausaineiden välittämiseen. Asiassa on ollut useita tutkintavankeja.

Helsingin esitutkintakokonaisuuden käsittely on parhaillaan menossa Helsingin käräjäoikeudessa. Tutkinnanjohtaja rikoskomisario Toni Uusikivi on antanut asiasta tiedotteen.

Esitutkinnassa on ollut mukana Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen lisäksi Helsingin Poliisilaitos, Tulli, Keskusrikospoliisi ja Hämeen Poliisilaitos.

Esitutkinta Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen osalta jatkuu.