Ympäristö

Saimaalla aloitetaan lisäjuoksutukset

Kuva Saimaan Lauritsalan vedenkorkeuden havaintoasemalta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on tehnyt 17.2.2020 päätöksen lisäjuoksutusten aloittamisesta Saimaalla. Päätöksellä Saimaan juoksutusta lisätään 24.2.2020 alkaen korkeintaan viikkokeskiarvoon 800 m3/s. Ajankohdan luonnonmukainen juoksutus ilman lisäjuoksutusta olisi 640 m3/s.

Saimaan vedenkorkeus on noussut joulukuun alusta lähtien lähes puoli metriä ja nousisi keskimääräisen ennusteen mukaan luonnonmukaisella juoksutuksella vielä yli 40 cm lisää. Säätila on ollut poikkeuksellisen sateinen ja lauha. Ennusteen mukaan Saimaan ja Vuoksen juoksutussäännön mukainen normaalivyöhykkeen yläraja ylittyisi luonnonmukaisella juoksutuksella maaliskuun lopulla.

Lisäjuoksutuksilla pyritään välttämään normaalivyöhykkeen ylitystä ja tilannetta, jossa mahdollinen sateiden jatkuminen myöhemmin keväällä ja kesällä nostaisivat Saimaan vedenkorkeuden haitalliselle tasolle.