Kymenlaakso

Maakuntaselvitys: Kotkassa ja Haminassa tehdään eniten hyväntekeväisyyttä pullonpalautusrahoilla

Panttiarpajaisten tilastot viime vuodelta kertovat, että pullonpalautusautomaateissa toimivissa hyväntekeväisyysarpajaisissa innokkaimmat osallistujat koko Kymenlaakson maakunnassa löytyvät Kotkasta ja Haminasta. Kotkassa sadasta pullonpalauttajasta keskimäärin 3 osallistuu arpajaisiin. Haminassa osallistumissumma on keskimäärin maakunnan suurin. Tuotoilla tuetaan kotimaan vähävaraisten perheiden lapsia.

Kymenlaakson päivittäistavarakaupoissa on 25 pullonpalautusautomaattia, joissa pullonpalautusrahoilla voi osallistua Panttiarpajaisiin. Arpajaistuottoja ohjataan kotimaan vähävaraisille lapsille Pelastakaa Lapset ry:n kautta. Selkeästi eniten automaatteja löytyy Kouvolasta, mutta innokkaimmat auttajat asioivat kuitenkin Kotkassa. Haminassa yksittäinen osallistumissumma on maakunnan suurin.

Kotkassa Panttiarpajaisilla varustetuissa pulloautomaateissa sadasta palautuksesta keskimäärin 3 osallistuu arvontaan. Kouvolassa vastaava luku on 2, Haminassa vajaa 2. 

– Kymenlaakson tilanne on moneltakin kantilta mielenkiintoinen. Kouvolassa oli viime vuonna 17 Panttiarpajaisilla varustettua pulloautomaattia, mutta kotkalaiset painoivat useammin arpajaisnappia. Toisaalta Haminassa oli vain yhdessä kaupassa automaatti, mutta siellä kertaosallistuminen oli koko maakunnan mittapuulla suurin, toteaa Panttiarpajaisten toimitusjohtaja Yrjö Aaltonen.

Lapsiperheköyhyys laaja ongelma – apua tarvitaan

Panttiarpajaiset on alun perin kehitetty Norjassa, jossa se on tunnettu tapa tehdä hyväntekeväisyyttä. Norjassa osallistumisaktiivisuus on iso, joissakin paikoissa jopa 25 ihmistä sadasta osallistuu arpajaisiin. Suomessa arpajaisten tuottoja ohjataan Pelastakaa Lasten Eväitä Elämälle -ohjelmaan. Sen puitteissa autetaan kotimaan vähävaraisten perheiden lapsia opiskelemaan ja harrastamaan. 

– Suomessa vähävaraisissa perheissä elää 120 000 lasta. Köyhyys voi muun muassa altistaa kiusaamiselle, vaikeuttaa  koulunkäyntiä ja heikentää vapaa-ajan mahdollisuuksia, toteaa Pelastakaa Lasten varainhankinnan ja viestinnän johtaja Sanna Kuusisto.

– Kauppareissun yhteydessä pulloja palauttamalla on helppo tehdä hyvää. Mitä enemmän kuluttajat osallistuvat, sitä enemmän rahaa ohjautuu kotimaan vähävaraisille lapsille, summaa Aaltonen. 

Mikä Panttiarpajaiset?

– Pullonpalautusautomaateissa toimiva arpajaislain alainen hyväntekeväisyysarvonta, jonka tuottoja ohjataan Pelastaa Lapset ry:n Eväitä Elämälle -ohjelmaan. 

– Ohjelma tukee kotimaan vähävaraisten perheiden lapsia harrastamaan ja opiskelemaan. 

– Suomessa Panttiarpajaisia hallinnoi Parpa Oy. 

– Osallistuminen on helppoa: 1. Syötä tyhjät pullot ja tölkit automaattiin. 2. Valitse summa, jolla haluat osallistua. 3. Paina ARVONTA-nappia, ja vahvista osallistumisesi. 4. Tarkista arvonnan tulos pullonpalautuskuitista. Voitot 2, 5 ja 50 euroa hyvitetään kuittia vastaan kauppaostoksista. Päävoitto 10 000 € lunastetaan ottamalla yhteyttä Parpan asiakaspalveluun. 

– Kymenlaaksossa Panttiarpajaisiin oli viime vuonna mahdollista osallistua Kotkassa, Kouvolassa, Haminassa, Kuusankoskella, Anjalankoskella, Inkeroisissa, Myllykoskella ja Kausalassa. 

Faktalaatikko: Kouvolassa eniten automaatteja ja arpajaisrahaa,

Kotkaan eniten voittoja vuonna 2019

Kotka

– Pullonpalautuskerroista 2,96 % osallistui arvontaan. 

– Arpajaisiin osallistuttiin 5 570 kertaa. 

– Keskimääräinen osallistumispanos yhdellä kertaa 0,74 €. 

– Kotkassa osallistuttiin arpajaisiin 4 115,40 eurolla, voittoina palautui 1 778 euroa.

– Kotkan alueella arpajaiset ovat K-market Mussalossa, K-supermarket Pookissa ja Kotka-Karhula Lidlissä. 

– Keskimäärin yhdellä kertaa näihin kauppoihin palautettiin pulloja 4,10 eurolla. 

Kouvola

– Pullonpalautuskerroista 2,1 % osallistui arvontaan. 

– Arpajaisiin osallistuttiin 8 591 kertaa. 

– Keskimääräinen osallistumispanos yhdellä kertaa 0,69 €.

– Kouvolassa osallistuttiin 5 922,85 eurolla, voittoina palautui 1 231 €.

– Kouvolan keskustan lisäksi alueella on 17 automaattia mm. Anjalankoskella, Inkeroisissa, Kuusankoskella ja Myllykoskella.

– Yksittäinen pullonpalautus oli keskimäärin 4,70 € arpajaisissa mukana olevissa automaateissa.

Hamina

– Pullonpalautuskerroista 1,6 % osallistui arvontaan. 

– Arpajaisiin osallistuttiin 1 781 kertaa. 

– Keskimääräinen osallistumispanos yhdellä kertaa 0,79 €. 

– Haminassa osallistuttiin 1 407,55 eurolla, voittoina palautui 238 €. 

– Panttiarpajaiset löytyy Maariankadun Lidlistä, jossa yksittäinen pullonpalautus oli keskimäärin 4,95 €. 

Tiedot perustuvat Panttiarpajaisten vuoden 2019 koko Suomen kattaviin pullonpalautus- ja arpajaistilastoihin.