Kotka,  Seurakunnat

Sururyhmä traumaattisen surun kohdanneille omaisille

Kotkassa käynnistyy helmikuussa traumaattisen surun kohdanneiden sururyhmä. Ryhmä on tarkoitettu muun muassa itsemurhan tehneiden, henkirikoksen uhrien ja päihdekuoleman kokeneiden omaisille. Tapaamiset ovat Langinkosken kirkon kokoushuoneessa kahden viikon välein alkaen tiistaina 26.2. klo 17.30–19. Muut tapaamiset pidetään 12.3., 26.3. ja 9.4.

Ryhmää vetävät diakoni Hanna Kokkomäki sekä pastori Marjatta Kiukkonen, joka toimii aktiivisesti myös Henkirikoksen uhrien läheiset ry:n tukiryhmässä. Kiukkosen mukaan samankaltaista sururyhmää traumaattisen surun kohdanneille omaisille ei vielä ole tiettävästi missään muualla Suomessa.

Sururyhmässä tuntemuksia voi ilmaista vapaasti ja kertoa luottamuksellisesti omista kokemuksistaan. Kiukkonen toivoo, ettei kukaan kokisi jäävänsä yksin mieltä painavien asioiden kanssa.
– On tärkeää, että ihmiset tukevat toisiaan raskaiden ja järkyttävien kokemusten jälkeen. Sururyhmässä myös voimakkaat reaktiot ja tunteet saavat tulla esille, ja tapahtumia saa kerrata niin monesti kuin on tarvetta. Tarkoituksena on yhdessä ryhmän kanssa löytää apua ja keinoja siihen, millä tavalla jaksaa eteenpäin, Kiukkonen toteaa.

Marjatta Kiukkosen mukaan tarvitaan paljon puhumista ja ajatusten vaihtoa, jotta surutyö pääsee alkamaan, mikäli menetys on ollut traumaattinen, ahdistava, ennalta-arvaamaton tai väkivaltainen.
– Matka on pitkä varsinkin vaikeimpien menetysten kohdanneilla. Sururyhmässä voimme tarvittaessa ohjata henkilön eteenpäin sopiviin vertaistukiryhmiin, jolloin kynnys osallistumiseen säilyy myös matalana, Kiukkonen sanoo.

Lisätietoja ryhmästä ja ryhmään ilmoittautumiset 15.2.2019 mennessä Hanna Kokkomäelle puh. 044 7529 546..

Seurakunnassa aloittaa keväällä myös kaksi muuta sururyhmää

Helmikuussa aloittava sururyhmä kokoontuu Helilän seurakuntatalon yläkerrassa keskiviikkoina 13.2., 27.2., 6.3., 20.3. ja 10.4 klo 17. Ryhmää vetävät pastorit Nina Eskoli ja Anne Läheniemi. Ilmoittaumiset Nina Eskolille puh. 044 – 752 9528  31.1.2019 mennessä.

Maalikuussa aloittaa sururyhmä, jota vetävät pastori Jukka Lopperi ja diakoniatyöntekijä Anna-Stina Tulokas. Ryhmä kokoontuu Kotkan seurakuntakeskuksen nuortentila Arkussa, Mariankatu 14. Kokoontumiset klo 16.30 keskiviikkoisin 20.3., 27.3., 3.4., 10.4. ja tarvittaessa 17.4. Ilmoittautumiset Jukka Lopperille puh. 041- 462 6201 viimeistään 8.3.2019.